Любителям вишуканих делікатесів і тим, хто не боїться сміливих гастрономічних експериментів на власній кухні, присвячується! Найпростіший і швидкий в приготуванні сирний суп з сьомгою, рецепт якого полюбили навіть найсуворіші гурмани, ви оціните на «відмінно»! Влаштовуємо свято смаку і вишуканості, зібравши рідних і улюблених за одним столом – що ж може бути цінніше і важливіше в цьому житті?
Сирний суп з сьомгою – справжнє джерело вітамінів, ароматний і корисний. Жирні кислоти, що містяться в цій рибі, допомагають підтримувати і зміцнювати імунітет. Дуже важливо включити даний продукт в раціон, як дорослим, так і дітям.
Коли корисності володіють ще і чудові смакові якості, то ними можна пригощатися хоч кожен день. При мінімальних витратах часу і сил ми приготуємо ніжне, що тане в роті ситну страву.
Частування ми будемо створювати в два етапи:
На першому етапі ми приготуємо рибний бульйон на кістках і хребті, шкурі і плавниках, який додасть дуже насичений смак супу. Наваристий бульйон проціджуємо і використовуємо далі в якості основи для супу.
На другому етапі ми вже варимо рибне філе, яке важливо не переварити. Але, якщо ви не маєте в своєму розпорядженні достатній час на підготовку і хочете приготувати страву на швидку руку, можна почати відразу з другого етапу.
Етап перший: Основа під сирний суп
Складові
- Сьомга (кістки, голова, хребет і т.д.) – 200-300 г
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Петрушка – 20 г
- Кріп – 20 г
- Морська сіль – за смаком
- Чорний перець горошком – 2 шт.
- Запашний перець – 1 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
Приготування
- Відокремлюємо філе від скелета риби. Кістки, голову (якщо є) і шкуру сьомги складаємо в каструлю з холодною відфільтрованої водою. Можна варити бульйон і не розбираючи рибу, але розвалене філе не виглядатиме красивим при подачі.
- Туди ж кладемо цілу (або нарізану крупною соломкою) морквину і цибулю. Солимо на початку варіння.
- Доводимо до кипіння, в процесі знімаючи з’являється піну. Засипаємо чорний і запашний перець, при бажанні додаємо листочок лавра.
- Готуємо на повільному вогні 40 хвилин. Виймаємо віддали свій смак і аромат овочі. Викидаємо кістки і шкірку, проціджуємо бульйон.
Основа готова! Вона може бути базою будь-якого рибного супу.
Етап другий: Суп з сьомгою і сиром
Складові
Розрахунок на каструлю 2,5 літра
- Філе сьомги – 300 г + –
- Картопля – 4 шт. + –
- М’який вершковий сирок – 150 г + –
- Зелень кропу – 20 г + –
- Чорний перець горошком – 5-6 горошин + –
- Сіль, краще морська – за смаком + –
Приготування
- Додаємо в готовий рибний відвар очищений і дрібно нарізану картоплю. Якщо ви почали приготування страви з другого етапу, бульйон замінюємо водою.
- Ріжемо філе риби середніми шматочками з тим, щоб половину з них збити, а частину залишити прямо в нашому супі.
- Коли картопля готова, трохи присолюємо і додаємо одну частину нарізаної сьомги і варимо ще 5 хвилин.
- Прибираємо блюдо з вогню і збиваємо блендером. Виходить легка повітряна маса, з консистенцією, порівнянної з рідкої сметаною.
- Повертаємо каструлю на вогонь. Викладаємо залишилися шматочки філе – досить 3-4 хвилини, щоб вони зварилися. Небажано сьомгу перетравлювати, інакше вона стане сухуватою. Туди ж додаємо м’який вершковий сир.
- Засипаємо велику жменю подрібненого кропу. Доводимо до кращого смаку, додаючи чорний мелений перець і морську сіль. Парою гілочок кропу прикрашаємо тарілку перед подачею. Наш шедевр готовий!
Ще один варіант сирного супу на основі бульйону з сьомги – з додаванням грибів шампіньйонів. Цей рецепт – феєрверк смаків і ароматів!
Сирний суп з сьомгою і грибами
Рецепт послужить чудовим прикладом того, як, використовуючи практично одні і ті ж інгредієнти, можна отримати два таких різних за смаком і консистенції супу.
Складові
- Сьомга – 300 г
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- М’який вершковий плавлений сир – 150 г
- Печериці – 150 г
- Масло рослинне (будь-яке) – 20 мл
- Кріп – 20 г
- Мелений чорний перець – по перевагах
- Морська сіль – скільки подобається за смаком
Приготування
- Очищаємо цибулю, нарізаємо його дрібненькими квадратиками і викладаємо в нагріту попередньо з маслом сковороду. Підсмажуємо 2-3 хвилини.
- Заздалегідь очищену від шкірки моркву дрібно натираємо і висипаємо в сотейник до цибулі. Тримаємо на вогні, помішуючи, порядком 3-4 хвилини.
- Почищені і промиті гриби ріжемо пластинками і відправляємо до Смажаться овочам. Продовжуємо готувати заправку на маленькому вогні ще 5 хвилин.
- Чистимо і ріжемо картоплю кубиками маленького розміру. Висипаємо їх у каструлю з бульйоном і варимо хвилин 10. Далі відправляємо піджарку в каструлю з картоплею.
- Через 15 хвилин додаємо філе риби. Його ми заздалегідь помили і нарізали кубиками середнього розміру. Відварюємо ще 10 хвилин.
- М’який вершковий сир ложечками кладемо в бульйон, перемішуємо. Продовжуємо готувати ще 5 хвилин. Не забуваємо посолити і додати перець за смаком.
- Кріп можна додати як безпосередньо в саму каструлю з супом за хвилину до готовності, так і в тарілку перед подачею. Наше ароматне блюдо готове! Їмо і насолоджуємося творінням наших рук.
Ідеї для сирного супу з сьомгою
Ідея перша: суп без піджарки
Зварити суп без піджарки дуже просто. Морквину можна дрібно натерти і варити відразу в каструлі. Лук можна зварити цілком, очистивши від шкірки. Свій аромат він краще віддасть, якщо зробити надрізи з обох сторін коренеплоду. Аромат збережеться, а нелюбимі багатьма шматочки цибулі в супі плавати не будуть.
Ідея друга: доповнення сухариками
М’який і ніжний присмак сиру чудово доповнять сухарики. Їх легко приготувати вдома.
Подрібнюємо батон середніми шматочками квадратної форми і підсушують в духовці на повільному вогні. В кінці можна їх доповнити маслом оливковою, додати солі і спецій за смаком. При бажанні додамо гостроти і прянощі страви, видавши краплю часнику.
Суп з сиром і сьомгою – ніжне творіння кулінарного мистецтва, оксамитовий і неперевершений смак якого надовго запам’ятається тим, кому пощастило його хоч раз спробувати. За подібне творіння, навіть найсуворіший критик, може присудити вам зірку "Мішлен".