Сирний штоллен

сирний штолленСеред розмаїття солодкої випічки, характерною для зимових свят, німецький різдвяний штоллен займає особливе місце. Апетитне виріб, наскрізь просочене пряними і цитрусовими нотами, зволожене алкоголем, а також знизу доверху пронизана яскравими цукатами і сухофруктами, підкорює і ароматом, і смаком! Випробувавши цю привабливу святкову випічку, складно зупинитися на одному скибці!

Класичний рецепт штоллен ми вже детально розбирали раніше, а сьогодні віддаємо перевагу полегшеної в плані приготування версії. Сирний штоллен не припускав багатоетапного замісу, опари і тривалої вистоювання. Суміш не містить дріжджі, тому процес формування тесту відбувається просто і досить швидко. При цьому готовий виріб за смаковими якостями зовсім не поступається дріжджового аналогу. Рецепт залишає незмінними всі правила створення німецької різдвяної випічки, в тому числі зберігає і традиційну витягнуту форму штоллен, що символізує запеленованного Христа-немовляти.

Складові:сирний штоллен

  • сир 5% або вище – 250 г;
  • вершкове масло – 200 г;
  • яйця – 2 шт .;
  • цукор – 180 г;
  • борошно – 500-600 г;
  • розпушувач тесту – 15 г;
  • апельсин (цедра + 50 мл соку);
  • мигдаль або інші горіхи – 100 г;
  • родзинки – 80 г;
  • журавлина в’ялена – 80 г;
  • цукати апельсинові (або інші) – 80 г;
  • кориця мелена – 1/2 ч. ложки;
  • імбир мелений – 1/2 ч. ложки;
  • ром або коньяк – 100 мл.

Для змащення і посипки штоллен:

  • вершкове масло – 50 г;
  • цукрова пудра- близько 100 г.

Сирний штоллен рецепт з фото

  1. Ізюм, журавлину і цукати заливаємо алкоголем – в оригіналі ромом. Витримуємо кілька годин, щоб добавки наситилися ароматом. Можна залишити в такому вигляді на ніч. Для приготування штоллен підходять абсолютно будь-які цукати і сухофрукти. Головне, щоб їх було багато.сирний штоллен
  2. Масло (200 г) дістаємо з холодильника за пару годин до початку замісу. Підталий, розм’якшений брусок збиваємо разом з цукром. Працюємо міксером до отримання єдиної пишною суміші.сирний штоллен
  3. По одному вводимо яйця, після кожного збиваючи масляну масу.сирний штоллен
  4. Додаємо сир. Слідом завантажуємо горіхи, подрібнені в чаші блендера або дрібно порубані ножем. Сир вибираємо дрібнозернистий і не дуже сухе, краще з високим відсотком жирності. збиваємо.сирний штоллен
  5. З апельсина знімаємо цедру шляхом натирання на дрібній тертці. Торкаємося тільки тонку помаранчеву шкірку без білої гіркої частини. Кидаємо цитрусових стружку до сирному тесту. Слідом вичавлюємо з апельсина сік, відміряє 50 мл і теж додаємо в робочу миску. злегка збиваємо.сирний штоллен
  6. Окремо відміряє 300 г борошна, перемішуємо з розпушувачем, імбиром і корицею. Просіявши, поступово підсипає до вологої сирної маси. вимішуємо ложкою.сирний штоллен
  7. Коли липке тісто збереться докупи, викладаємо його на робочу поверхню. Підсипаючи борошно, приступаємо до ручного замісу. В результаті має вийти м’який, що не прилипає до рук грудку. Норму борошна регулюємо самостійно – її може піти більше або менше, ніж зазначено в рецепті. Це залежить від вологості сиру, якості борошна та інших факторів. Орієнтуємося по консистенції маси.сирний штоллен
  8. Цукати і сухофрукти відкидаємо на друшляк. Завантажуємо набряклі і ароматизовані добавки до тесту, вимішуємо до рівномірного розподілу кольорових вкраплень.сирний штоллен
  9. Відразу приступаємо до формування сирного штоллен. Ділимо тісто на дві рівні частини, одну з яких розтягуємо на присипаної борошном поверхні в овальну корж товщиною близько 1,5 см. Можна це зробити вручну або за допомогою качалки.сирний штоллен
  10. Надаємо характерну для штоллен форму. Загортаємо один край коржі так, щоб нижній шар виявився трохи висунутий вперед.сирний штоллен
  11. Переносимо виріб на деко, застелений пергаментним папером. Поруч маємо другий сформований аналогічним чином штоллен. Ставимо в прогріту до 180 градусів духовку.сирний штоллен
  12. Випікаємо сирні ШТОЛЛ близько 40-60 хвилин (час залежить від розміру і товщини виробів). Готовність перевіряємо, проколів м’якуш дерев’яною шпажкою. На паличці не повинно залишатися сирого тесту і мокрих крихт.сирний штоллен
  13. Свіжоспечені, ще гарячі ШТОЛЛ по всій поверхні змащуємо розтопленим маслом – покриваємо рясними мазками без просвітів. Масло швидко вбирається в суху скоринку, пом’якшує її і доповнює випічку легким вершковим ароматом. Потім густо засипаємо вироби цукровою пудрою, просіяного через сито. Посипання надійно фіксується на липкому промасленому шарі.сирний штоллен
  14. Можна приступати до дегустації випічки відразу або, дотримуючись правил приготування штолленов, щільно обернути вироби папером і залишити в прохолодному місці на пару тижнів до остаточного «дозрівання». Вважається, що відлежатися штоллен стає смачнішою, максимально просочившись ароматами добавок і алкоголю.сирний штоллен

Різдвяний сирний штоллен готовий! Смачного!