Серед розмаїття солодкої випічки, характерною для зимових свят, німецький різдвяний штоллен займає особливе місце. Апетитне виріб, наскрізь просочене пряними і цитрусовими нотами, зволожене алкоголем, а також знизу доверху пронизана яскравими цукатами і сухофруктами, підкорює і ароматом, і смаком! Випробувавши цю привабливу святкову випічку, складно зупинитися на одному скибці!
Класичний рецепт штоллен ми вже детально розбирали раніше, а сьогодні віддаємо перевагу полегшеної в плані приготування версії. Сирний штоллен не припускав багатоетапного замісу, опари і тривалої вистоювання. Суміш не містить дріжджі, тому процес формування тесту відбувається просто і досить швидко. При цьому готовий виріб за смаковими якостями зовсім не поступається дріжджового аналогу. Рецепт залишає незмінними всі правила створення німецької різдвяної випічки, в тому числі зберігає і традиційну витягнуту форму штоллен, що символізує запеленованного Христа-немовляти.
Складові:
- сир 5% або вище – 250 г;
- вершкове масло – 200 г;
- яйця – 2 шт .;
- цукор – 180 г;
- борошно – 500-600 г;
- розпушувач тесту – 15 г;
- апельсин (цедра + 50 мл соку);
- мигдаль або інші горіхи – 100 г;
- родзинки – 80 г;
- журавлина в’ялена – 80 г;
- цукати апельсинові (або інші) – 80 г;
- кориця мелена – 1/2 ч. ложки;
- імбир мелений – 1/2 ч. ложки;
- ром або коньяк – 100 мл.
Для змащення і посипки штоллен:
- вершкове масло – 50 г;
- цукрова пудра- близько 100 г.
Сирний штоллен рецепт з фото
- Ізюм, журавлину і цукати заливаємо алкоголем – в оригіналі ромом. Витримуємо кілька годин, щоб добавки наситилися ароматом. Можна залишити в такому вигляді на ніч. Для приготування штоллен підходять абсолютно будь-які цукати і сухофрукти. Головне, щоб їх було багато.
- Масло (200 г) дістаємо з холодильника за пару годин до початку замісу. Підталий, розм’якшений брусок збиваємо разом з цукром. Працюємо міксером до отримання єдиної пишною суміші.
- По одному вводимо яйця, після кожного збиваючи масляну масу.
- Додаємо сир. Слідом завантажуємо горіхи, подрібнені в чаші блендера або дрібно порубані ножем. Сир вибираємо дрібнозернистий і не дуже сухе, краще з високим відсотком жирності. збиваємо.
- З апельсина знімаємо цедру шляхом натирання на дрібній тертці. Торкаємося тільки тонку помаранчеву шкірку без білої гіркої частини. Кидаємо цитрусових стружку до сирному тесту. Слідом вичавлюємо з апельсина сік, відміряє 50 мл і теж додаємо в робочу миску. злегка збиваємо.
- Окремо відміряє 300 г борошна, перемішуємо з розпушувачем, імбиром і корицею. Просіявши, поступово підсипає до вологої сирної маси. вимішуємо ложкою.
- Коли липке тісто збереться докупи, викладаємо його на робочу поверхню. Підсипаючи борошно, приступаємо до ручного замісу. В результаті має вийти м’який, що не прилипає до рук грудку. Норму борошна регулюємо самостійно – її може піти більше або менше, ніж зазначено в рецепті. Це залежить від вологості сиру, якості борошна та інших факторів. Орієнтуємося по консистенції маси.
- Цукати і сухофрукти відкидаємо на друшляк. Завантажуємо набряклі і ароматизовані добавки до тесту, вимішуємо до рівномірного розподілу кольорових вкраплень.
- Відразу приступаємо до формування сирного штоллен. Ділимо тісто на дві рівні частини, одну з яких розтягуємо на присипаної борошном поверхні в овальну корж товщиною близько 1,5 см. Можна це зробити вручну або за допомогою качалки.
- Надаємо характерну для штоллен форму. Загортаємо один край коржі так, щоб нижній шар виявився трохи висунутий вперед.
- Переносимо виріб на деко, застелений пергаментним папером. Поруч маємо другий сформований аналогічним чином штоллен. Ставимо в прогріту до 180 градусів духовку.
- Випікаємо сирні ШТОЛЛ близько 40-60 хвилин (час залежить від розміру і товщини виробів). Готовність перевіряємо, проколів м’якуш дерев’яною шпажкою. На паличці не повинно залишатися сирого тесту і мокрих крихт.
- Свіжоспечені, ще гарячі ШТОЛЛ по всій поверхні змащуємо розтопленим маслом – покриваємо рясними мазками без просвітів. Масло швидко вбирається в суху скоринку, пом’якшує її і доповнює випічку легким вершковим ароматом. Потім густо засипаємо вироби цукровою пудрою, просіяного через сито. Посипання надійно фіксується на липкому промасленому шарі.
- Можна приступати до дегустації випічки відразу або, дотримуючись правил приготування штолленов, щільно обернути вироби папером і залишити в прохолодному місці на пару тижнів до остаточного «дозрівання». Вважається, що відлежатися штоллен стає смачнішою, максимально просочившись ароматами добавок і алкоголю.
Різдвяний сирний штоллен готовий! Смачного!