Сирна паска – страва, яку подають до святкового великоднього столу поряд з паскою і фарбованими яйцями. Цей смачний солодкий десерт готують тільки один раз в році, використовуючи пасочницу (спеціальну форму у вигляді усіченої піраміди). Сир перетирають, змішують зі сметаною та іншими складовими рецепту, доповнюють горіхами або сухофруктами.
За методом приготування сирна паска може бути сирої і вареної. У першому випадку рецепт не передбачає термічної обробки – всі компоненти відразу перетирають в єдину масу і поміщають в форму. У другому варіанті суміш інгредієнтів попередньо прогрівають на повільному вогні. Ми розглянемо покроковий рецепт вареної сирної паски з цукатами та родзинками.
Складові:
- сир жирністю 9% або вище – 600 г;
- вершкове масло – 100 г;
- сметана від 20% – 200 г;
- жовтки – 4 шт .;
- цукор – 100 г;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- родзинки, кольорові цукати (або інші добавки) – по 100 г.
Великдень сирна рецепт з фото крок за кроком в домашніх умовах
Як зробити сирну паску з цукатами та родзинками
- Сир, яким би жирним і шовковистим він не був спочатку, насамперед перетираємо крізь сито, або пробиваємо за допомогою погружного блендера. Нехтувати цим моментом вкрай небажано – в даному випадку дуже важливо домогтися максимально гладкого складу, щоб готова паска вийшла ніжною і однорідною, без сирних крупинок.
- У толстодонной каструлі з’єднуємо вже розтертий сир зі сметаною, ванільним і звичайним цукром, а також м’яким маслом, нарізаним невеликими кубиками. Відокремлюємо жовтки від білків і теж завантажуємо до сирної маси.
- Змішавши компоненти, поміщаємо каструлю на плиту. Прогріваємо на повільному вогні, ретельно розмішуючи сирну суміш. При впливі температури маса поступово почне ставати більш рідкої – це абсолютно нормально, так і має бути!
- Коли з дна почнуть підніматися бульбашки повітря, знімаємо сирну суміш з вогню – чекати активного кипіння не потрібно. Остужаем до трохи теплого стану.
- Завантажуємо до сирної маси кольорові цукати і родзинки (не забуваємо заздалегідь промити і обсушити), перемішуємо. За бажанням можна додати в паску та інші добавки – будь-які подрібнені горіхи, суміш сухофруктів, свіжі ягоди.
- Марлю змочують водою, віджимають, складаємо в два шари і стелимо всередині пасочніци (краю тканини повинні звисати з боків). Знизу підставляємо тарілку, щоб в неї стікала рідка сироватка. Якщо немає спеціальної форми для паски, можна застосувати звичайний друшляк або взяти велику пластикову пляшку, виконавши внизу отвори для виходу рідини.
- Підготовлену ємність наповнюємо сирною масою (в нашому прикладі використовується пасочніци, розрахована на 900г паски).
- Звисають з боків краю марлі піднімаємо і загортаємо, ховаючи під тканиною сирну масу. Зверху поміщаємо вантаж (наприклад, ємність з водою). Відправляємо в холодильник мінімум на 12 годин.
- Через деякий час, прибираємо вантаж, розкриваємо краю марлі. Накриваємо сирну паску тарілкою, перевертаємо. Знімаємо пасочницу і прибираємо тканину.
- За бажанням оформляємо сирну паску кондитерськими посипаннями або іншим способом. Нарізаємо шматочками і подаємо.
Сирна паска з цукатами та родзинками готова! Смачного!