Навіть ті з нас, хто не дуже-то стежить за своїм харчуванням, знають, наскільки важливі білки, перш за все, для самовідновлення організму. Відмінним рішенням збагатити раціон білками і кальцієм є вживання молочних продуктів, особливо сиру, чиї корисні властивості ніким не оспорюються. Дієтологи, сімейні лікарі та кулінари змагаються між собою в тому, щоб привести якомога більше аргументів щодо цінності кисломолочних продуктів.
Корисні властивості сиру
Сир в старовину називали сиром. Перше, що необхідно знати про його користь, – це про високий вміст в ньому кальцію. Всі знають, що він життєво необхідний, перш за все, для кісток, а його нестача викликає їх крохкость. Але на цьому корисні якості цього продукту не закінчуються.
- Він дуже багатий білками. До речі, саме тому його не рекомендується їсти у великих кількостях. Білки роблять сир дуже поживним.
- Сири включена до складу практично всіх існуючих дієт, так як в ній дуже багато вітамінів, наприклад, групи В, які гальмують розвиток атеросклерозу, а також А, що відповідає за зір, С та інших.
- Багатий сир і амінокислотами, які захищають печінку і інші органи від серйозних збоїв в роботі організму.
- Без лактози, тобто молочного цукру, якого багато в молоці і продуктах, з нього одержуваних, погіршується процес засвоєння їжі.
- Бактерії, що «живуть» в кислому молоці (саме з нього і роблять сирні вироби), також допомагають кишечнику працювати нормально.
- Такий вид сиру рекомендують вживати людям, змученому від недоїдання або через хворобу, тільки, як правило, нежирний.
- Сир можна не тільки їсти, а й лікуватися ним. Зокрема, теплий сир зцілює опіки.
- Косметологія використовує кисломолочні продукти для відбілюючих і протизапальних процедур.
Застосування сиру в кулінарії
- Десерти, в тому числі запіканки, пироги, чіскейкі та інші смаколики.
- Сирники, ліниві вареники, сочнікі, пончики та інші страви з борошна.
- В пиріжках, ватрушках як солоної або солодкої начинки.
- Солоної сирною начинкою наповнюють рулети з лаваша. З нею ж готують інші оригінальні закуски.
- Твердий сир, в тому числі домашній, роблять також з сиру.
Приготування сиру по-домашньому
Рецептура залишається незмінною протягом століть. Кисле молоко (домашнє, в ньому жирність більше) поступово підігрівають до тих пір, поки сир (у вигляді пластівців) не відійде від сироватки.
Отриману масу потрібно відкинути на складену в декілька шарів марлю. Після того, як рідина стече, сирну масу до повного охолодження потрібно покласти під прес.
калорійність сиру
У цьому питанні все не так однозначно, як у випадку з іншими продуктами. Калорійність сиру безпосередньо залежить від його жирності.
- Якщо вміст жиру в ньому близько 18%, калорійність досить висока – понад 230 кКал на 100 г продукту.
- У такій же кількості сиру середньої жирності (9%) – 170 кКал.
- У продукті ж, в якому жиру менше 1%, – всього 110 калорій. Природно, людям, які хочуть схуднути, не потрібно зовсім відмовлятися від сиру – просто варто їсти його потроху і, звичайно ж, без будь-яких добавок.
Як вибирати сир
Купити цей кисломолочний продукт – не проблема. Але не все те, що пропонують, можна їсти, не побоюючись за своє здоров’я. Тому важливо зробити правильний вибір.
- Місце придбання. Найбільш безпечну продукцію можна купити в магазині, на упаковках якої вказаний термін використання. За домашнім сиром слід йти на ринок. Але ні в якому разі не на стихійний, а на офіційний, де працює спеціальна лабораторія і де всю продається там продукцію перевіряють. При покупці домашнього м’якого сиру не варто соромитися попросити у продавця дозвіл лабораторії на його продаж. Так би мовити, «з рук» можна купувати його тільки у добре знайомих і відомих своєю чесністю людей.
- Термін придатності. Сирні продукти псуються дуже швидко. Відносна гарантія якості – це їх термін придатності. При покупці вагового сиру потрібно попросити продавця показати документ, в якому повинен бути зазначений крайній термін реалізації.
- Зовнішній вигляд. По ньому можна візуально визначити як приблизну жирність продукту, так і його якість. Так, якісний зазвичай світло-жовтого відтінку (жирний) або білого (низькокалорійний) кольору. Розсипчастість свідчить про низькокалорійності.
- Запах і смак. Якісна молочна продукція має приємний запах домашнього молока. Магазинний знежирений сирок найчастіше не пахне зовсім або ж має ледве вловимий кислуватий запах, але обов’язково приємний. Так само – і смак: він ні в якому разі не повинен гірчити. Якщо ж гіркоту є, це означає, що сир вже далеко не першої свіжості.
Як зберігати продукт
Всі продукти з молока швидко псуються через вміст в них живих бактерій. Тому, щоб зберегти корисні властивості сиру, його потрібно обов’язково зберігати в основній камері холодильника в накритому стані, щоб не підсох. Максимум – протягом декількох днів. До речі, страви, з нього приготовані, зберігають свіжість трохи довше. Але їх місце – теж в холодильнику.