Хто вже стикався з рецептом приготування цієї традиційної страви слов’янської кухні, знає, наскільки воно трудомістке. Млинці з житнього борошна на кефірі, в порівнянні з класичними на заквасці або дріжджах, готуються настільки швидко і просто, що не зробити їх неможливо! Якщо ви давно хотіли спробувати приготувати цю чудово соковиту, дуже ніжну домашню випічку, але боялися застрягти на кухні на цілий день, наша стаття для вас!
Млинці за цим рецептом відмінно поєднуються і з солоними начинками, і з солодкими. З ними можна зробити незвичайні пряні закусочні рулети або подати як десерт, якщо приправити корицею, ваніллю і загорнути всередину обсмажені яблука. Величезний простір для експериментів!
Але, для початку, візьмемо на озброєння базовий рецепт створення.
Домашні житні млинці на кефірі
складові
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Кефір 2,5% – 250 мл + –
- Вода гаряча – 250 мл + –
- Борошно житнє хлібопекарська – 180 г + –
- Цукор-пісок білий – 2 ст.л. + –
- Сіль – 2 щіпки або за смаком + –
- Сода – 1,2 ч.л. + –
Як спекти покроково млинці з житнього борошна на кефірі
- З’єднуємо яйця, кефір і цукор. Гарненько перемішуємо міксером і починаємо підсипати муку. Робимо це порційно столовою ложкою, так вийде краще відстежити мінливу густоту.
- Коли половина борошна буде в тесті, вливаємо в нього відразу всю воду, вона повинна бути дуже гарячою. Температура потрібна для того, щоб мука швидше набухла і можна було приступати до випікання.
- Всипаємо сіль, соду, знову перемішуємо і ставимо на вогонь сковороду.
- Коли вона прогріється протягом 20-40 секунд, наливаємо 1 ч.л. рослинного масла без запаху. Витримуємо ще секунд 10 і ополоником розподіляємо тонким шаром тісто.
Обсмажуємо з обох сторін, витримуючи першу трохи довше.
Готові млинці змащуємо маслом або обходимося без цього, а просто накриваємо всю стопку кришкою, щоб вони не зачерствіли. Якщо хочемо подати млинці з холодною начинкою, обов’язково охолоджуємо, а можемо поставити на стіл прямо з печі!
Ну, а якщо у вас є бажання спробувати щось ще більш незвичайне і смачне, спробуйте випічку за наступним рецептом.
Солодкі житні млинці на кефірі з апельсиновою цедрою
Виходить справжні ласощі, яке ідеально підходить для ранкового чаювання або полудня вихідного дня.
Складові
- Житнє борошно – 100г;
- Кефір знежирений – 300мл;
- Яйця – 2 шт .;
- Цедра ½ апельсина;
- Цукор – 4 ст.л .;
- Сіль – ½ ч.л .;
- Сода – 1/3 ч.л .;
- Кориця – 1 ч.л.
Готуємо своїми руками кефірів млинці з житнього борошна
- Для початку подготавляваем цедру: моєму апельсин, витираємо насухо, потім трьом на дрібній тертці одну половину.
- Збиваємо яйця з кефіром, додаємо цукор, сіль, цедру, корицю, всипаємо порціями борошно з содою і доводимо до однорідності. За необхідності додаємо трохи гарячої води, якщо тісто здається нам дуже густим.
- Ставимо на плиту сковороду, змащену маслом, і починаємо піч. Млинці виходять більш ніжними, ніж пшеничні і аромат у них за рахунок спецій зовсім інший. Їх можна змащувати вершковим маслом, можна рослинним, а можна залишити так, в будь-якому випадку десерт вийде смакота!
Щоб приготувати млинці на кефірі з житнього борошна буде потрібно всього нічого: півгодини часу і нехитрі продукти, а задоволення – море! Порадуйте себе і домочадців або друзів, заскочив на чай оригінальним і простим стравою!