Шпинатовий торт «Смарагдовий оксамит» можна вважати гідною альтернативою самого прославленого американського десерту. Нескладно здогадатися, що мова йде про культовому десерті «Червоний оксамит», який складається з вологих яскраво-червоних коржів і білого сирного крему. Сьогодні для яскравого відтінку готуємо тісто з додаванням шпинатних листя, отримуємо освіжаючий колір літньої зелені. Крем залишаємо світлим, але для більшої ніжності збільшуємо порцію вершків. Впевнені, все дегустатори залишаться задоволені таким варіантом «оксамиту», а турботливі кулінари оцінять той факт, що барвник в нашому рецепті – дар природи без хімічних добавок.
Прокручена в чаші блендера шпинатна маса ідеально фарбує бісквітний м’якуш – по яскравості і насиченості торт не поступається виробам на основі гелевих барвників. У нашому рецепті зелений м’якуш супроводжується контрастними червоними слайсами полуниці. Чи не в сезон цієї ягоди готувати торт можна з малиною, в тому числі і замороженої, а також чорною смородиною, чорницею. Таким чином, рецепт актуальний не тільки в літній період, а й цілий рік.
Складові:
Для тіста:
- шпинат – 150 г;
- цукор – 150 г;
- борошно – 180 г;
- розпушувач – 10 г;
- рослинне масло (рафінована) – 80 мл;
- яйця – 4 шт. (+ 2 яєчних білка);
- лимонна цедра – 1 ст. ложка.
Для крему:
- вершки 33-35% – 300 г;
- вершковий сир (Hochland, Almette або т.п) – 200 г;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- цукрова пудра – 120 г.
Шпинатовий торт рецепт з полуницею
Як приготувати торт «Смарагдовий оксамит»
- Пучок шпинату промиваємо, зрізаємо стебла.
- Листочки рослини опускаємо в каструлю з киплячою водою, тримаємо на вогні півхвилини. Довго варити не потрібно, достатньо тільки розм’якшити зелень. Якщо використовується заморожений шпинат, його потрібно повністю розморозити і віджати – кип’ятіння немає необхідності.
- Після варіння відкидаємо розм’яклі листя на друшляк, промиваємо холодною водою. Віджимаємо волокнисту зелену масу і завантажуємо в стакан блендера. Туди ж додаємо цедру – задіємо тільки тонкий жовтий шар лимона, знятий з цитруса дрібної теркою, без білої гіркої частини. Вливаємо рафінована олія і пробиваємо зелену суміш за допомогою погружной насадки, або подрібнюємо в чаші стаціонарного блендера.
- Всі яйця (4 штуки) поділяємо на білки і жовтки. Всю білкову масу поміщаємо в чисту суху посуд і поки прибираємо в холодильник. Туди ж додаємо ще 2 білки (для приготування бісквіта їх повинно бути рівно 6). Один жовток опускаємо в стакан до шпинатній суміші, слідом всипаємо третю частину цукру (50 г).
- Знову працюємо блендером до отримання максимально можливої однорідності.
- Решта три жовтка засипаємо половиною цукру, що залишився (50 г).
- Збиваємо міксером майже до повного розчинення цукрових крупинок – маса повинна посветлеть, збільшитися в обсязі і за текстурою стати схожою на крем.
- Додаємо шпинатне пюре, перемішуємо до рівномірного фарбування.
- Повертаємося до білків (нагадаємо, у нас їх 6 штук). Починаємо працювати міксером, збиваючи масу до пишності і побіління. Як тільки білки перетворяться в м’яку «повітряну» піну, збільшуємо темп оборотів і маленькими порціями починаємо підсипати останні 50 г цукру.
- Збиваємо до стійких піків. Нахиляємо і перевертаємо миску – якщо білки стабільно триматися на місці і не пливуть по стінках, маса збита правильно і досить.
- Борошно змішати і просіваємо з розпушувачем. Невелику порцію (приблизно четверту частину) додаємо до шпинатній основі. розмішуємо.
- Слідом переносимо до Шпинатна тесту приблизно четверту частину білків.
- Втручаємося строго знизу вгору, використовуючи силіконову лопатку. Таким чином, чергуючи борошно з білками, замішуємо однорідне пишне шпинатне тісто. Кожен раз працюємо лопаткою строго знизу вгору в одному напрямку і ніяк інакше! Важливо не осадити ніжне тісто, тому не поспішаємо і не допускаємо різких і занадто активних дій.
- Беремо форму для випічки діаметром 20 см. Дно застилає пергаментним папером, стіни не змащуємо. Перекладаємо тісто в підготовлену ємність і ставимо в прогріту духовку, випікаємо близько 50 хвилин при 180 градусах. Перевіряємо готовність, проткнув центр зеленого м’якушки дерев’яною шпажкою – вона повинна залишатися сухою, без слідів непропеченого сирого тесту.
- Остужаем зелений бісквіт і дістаємо з форми. Якщо верхівка піднялася гіркою, підрівнюємо її ножем. Розрізаємо випічку на три однакових коржа.
Крем для шпинатового торта
- Холодні вершки збиваємо з ванільним цукром і цукровою пудрою до м’яких піків (до моменту, коли перестануть запливати сліди від віночків).
- Додаємо вершковий сир кімнатної температури, злегка збиваємо (до однорідності).
Збірка торта «Смарагдовий оксамит»
- На корж наносимо приблизно третю частину крему, рівномірно розмазує по всій площі.
- Промивши і видаливши зелені «хвостики», ріжемо полуницю тонкими пластинами, рівномірно викладаємо на світлу кремову прошарок.
- Накриваємо наступним коржем, знову наносимо порцію крему, розміщуємо ягоду. Викладаємо останній корж, промазуємо верх і боки торта.
- Якщо залишилася зрізана верхівка бісквіта, подрібнюємо її за допомогою блендера і обсипає десерт. Прибираємо торт в холодильник мінімум на 4 години (можна на ніч).
- Перед подачею оформляємо десерт полуницею. Наприклад, нарізаємо ягоду часточками і викладаємо щільними рядами по колу.
- Шпинатовий торт «Смарагдовий оксамит» готовий! Ріжемо і дегустуючи!
Смачного!