Кожен, хто хоч раз пробував себе в ролі домашнього кулінара, погодиться: прості добавки при виготовленні випічки здатні зробити з неї шедевр.
Приклад – шоколадна шарлотка, якщо спекти її не по класичним рецептом, а за оригінальним з додаванням какао, то десерт перетвориться в вишукані ласощі. Незрівнянно смачною і по-східному яскравою вийде ця всім знайома випічка, якщо в неї додати дрібку кориці, кардамону або ж імбиру.
Експериментуючи з какао-порошком, можна лише злегка розфарбувати шарлотку або перетворити її в жарку і солодку «мулатку». Ще один оригінальний варіант – хаотичне змішання в одному пирозі темної і світлої частин. Додані шматочки гіркого шоколаду додадуть простий випічці, якої бракує їй, пікантності.
Фруктова начинка може бути, як класичної яблучної, так і грушевої. Доповнення «а-ля п’яна вишня» припаде до смаку дорослим любителям солодкого. А головне – ніхто й не здогадається, що на столі всіма улюблена шарлотка!
Улюблена шоколадна шарлотка з грушевої начинкою
Складові
- Яйця курячі невеликі – 4 шт. + –
- Борошно в / с – трохи менше 1 ст. + –
- Цукор-пісок білий – неповна склянка + –
- Груші тверді – 3 солодких плоду + –
- Порошок какао-бобів – 2 ст.л. + –
- Розпушувач кулінарний – 1,5 ч.л. + –
- Кориця мелена – 1/2 ч.л. + –
- Ваніль – на кінчику ножа + –
- Оливкова олія – 1 ч.л. + –
Покрокове випікання шоколадної шарлотки з грушами
- Спершу приділимо увагу фруктової начинці. Груші моєму, видаляємо з них зайву вологу, гарненько протерши, а потім розрізаємо їх на тонкі часточки, приблизно однакового розміру.
- Грушеву нарізку щедро посипаємо корицею і перемішуємо.
- Тепер потрібно змішати сипучі продукти, а саме: борошно, ваніль, розпушувач і порошок какао.
Досвідчені кулінари радять завжди, працюючи з борошном, просівати її. В даному випадку, це теж буде не зайвим.
- Далі змішуємо сирі яйця з цукровим піском і перетворюємо все в пухнасту однорідну масу за допомогою міксера. Збиваємо до розчинення солодких кристалів і дворазового збільшення обсягу.
- Поєднавши сипучу і яєчну суміші, перетворюємо все це в однорідну масу приємного шоколадного відтінку.
- Перед тим, як вилити її в форму, боки і дно металевої або силіконової ємності для випікання потрібно покрити масляною плівкою, щоб пиріг не пристав і його легко було вилучити, коли буде готовий.
- Ллємо частина тесту, «топимо» в ньому грушевий нарізку і заливаємо її другою частиною солодкої тестової маси.
8. До цього часу духовка вже повинна бути розігріта до 180 оС. Зменшивши жар, поміщаємо в неї форму, розташувавши на однаковій відстані від верхньої і нижньої нагрівається панелі.
Час випікання десерту – близько півгодини. Перевірити готовність допоможе звичайний сірник: тією частиною, що без сірки, занурюємо її в випічку. Якщо на деревині не залишиться слідів сирого тесту – значить, процес завершено.
Залишиться тільки дати пирогу трохи охолонути, вийняти його з форми, акуратно відокремивши гострим ножем по всьому периметру форми, і присипати цукровою пудрою.
Шоколадна шарлотка з цього простому домашньому рецепту може випікатися не тільки в духовці, але і в мультиварці. Просто заливаємо в чашу тісто, кладемо начинку, вибираємо в меню програму «Випічка», виставляємо таймер і натискаємо кнопку «Пуск».
Все інше зробить «розумна» техніка.
Оригінальна двоколірна шарлотка з шматочками гіркого шоколаду
Інгредієнти (для тесту)
- Яйця курячі великі – 3 шт .;
- Борошно пшеничне дрібного помелу – 1 ст .;
- Цукор білий – 2/3 ст .;
- Какао (порошок) – 1 ст.л .;
- Шоколад чорний – 30 г;
- Вишня заспиртованная – 300 г;
- Імбир мелений – 1 щіпка;
- Олія – 1 ч.л .;
- Манка (крупа) – 1 ч.л.
Як спекти смачну шарлотку з шоколадом своїми руками
- Розбивши яйця в глибоку посудину, додаємо туди цукор (його можна класти і менше, ніж зазначено в рецепті) і гарненько вспенивающем до розчинення солодких крупинок. Додаємо борошно і ще раз збиваємо.
- Тепер потрібно розділити готове тісто на дві частини. В одну підмішуємо какао і перемішуємо до однорідності. Краще робити це міксером, щоб уникнути грудкуваті.
- Розламавши шоколад на дрібні шматочки, підмішуємо його в тісто, де немає какао. А в темну частину тестової маси потрібно додати імбир для посилення смаку.
- Змащуємо форму маслом, присипаємо манною крупою (або сухарями) для панірування.
- Починаємо викладати тісто – то, що з какао, і без нього. Робити це найзручніше столовою ложкою. Наприклад, спочатку кладемо темну масу, потім – світлу. Виклавши третину тесту, викладаємо вишневу начинку.
Якщо в запасі немає заспиртованої в домашніх умовах ягоди, то можна використовувати свіжу, тільки без кісточки.
- Далі на вишню кладемо в тій же послідовності, що залишилася тесту і відправляємо форму в розігрітий заздалегідь духову шафу. Випікаємо близько 40 хвилин в спеку середньої інтенсивності.
Коли свіжоспечений пиріг трохи охолоне, його можна присипати зверху цукровою пудрою або залити шоколадним сиропом. Як зробити його в домашніх умовах – читаємо в наступному рецепті.
Домашній шоколадний торт «Шарлотта» без випічки
Спочатку шарлотка представляла собою розмочений в яєчної бовтанці хлібний м’якуш, на який викладали фруктову начинку і запікали все це в печі. Це – смачно, але клопітно. Пропонуємо зробити десерт без випічки – легкий і повітряно шоколадний.
Правда, він мало схожий на частування, яке ми звикли вважати шарлотку, але результат змусить загурчала від задоволення навіть самих розпещених гурманів.
Складові
- Желатин харчовий – 1 пакетик;
- Сливки домашні жирні – 350 мл;
- Свіжа ягода – 100 г;
- Чорний шоколад (60% какао) – 450 г;
- Масло вершкове – 125 г;
- Лікер ягідний – 0,5 ст.л .;
- Бісквітне печиво (без начинки) – близько 200 г.
Як зробити торт «Шарлотта» без випічки з шоколадною глазур’ю
- Почнемо з приготування ніжного ягідного мусу, яким потім заповнимо нашу «Шарлотту» з печива. Желатин замочуємо в трохи теплій воді, використовуючи інструкцію, зазначену на пакетику. Поки желейні грудочки будуть набухати і розчинятися, займемося ягодами.
У нас це морожена малина, але зійде і ожина, смородина, полуниця – словом, будь-який подарунок саду.
- Отже, коли морожена ягода трохи відтане (якщо плоди свіжі, то цей етап готування пропускаємо), пюріруем її будь-яким зручніше способом, а потім позбавляємося від кісточок, пропустивши ягідну масу через дрібне сито або кілька шарів марлі.
- 50 мл вершків ставимо на вогонь в нержавіючої ємності і доводимо майже до закипання, знімаємо, трохи охолоджуємо і вводимо розчинений желатин, потім добре заважаємо масу. Якщо в ній все ще є желатинові згустки, то краще масу процідити через велике сито.
- Тепер додамо малинове пюре і все перемішати.
- Ламаємо 200 г шоколаду, складаємо в нержавіючу каструлю з товстим дном, поміщаємо її на водяну баню і поступово розчиняємо, не перестаючи заважати. Трохи охолоджуємо.
- У нас залишилися вершки – їх потрібно збити міксером до муссообразного стану. Далі залишиться з’єднати розтоплений шоколад з малиновою сумішшю на желатині і вершками до однорідності.
- Тепер щільно викладаємо дно і стінки форми (це може бути звичайна салатниця) печивом, заливаємо всередину малиново-вершково-шоколадний мус і відправляємо в холодильник на 2 години для застигання.
- А поки займемося приготуванням шоколадної глазурі. Для цього потрібно розтопити на водяній бані шоколад, що залишився, змішати його з розм’якшеним маслом і лікером.
- Коли наш торт застигне, заливаємо його зверху остигнула глазур’ю і відправляємо в холодильник повторно на півгодини.
Здавалося б, неможливо здивувати всім відомої домашньою випічкою, на якій виросло не одне покоління. Але така проста, здавалося б, шарлотка з шоколадом, за запропонованими в сьогоднішній підбірці рецептами, особливо з глазур’ю і шматочками гіркого плитки всередині, – це не просто частування до чаю, а справжній кулінарний шедевр.
Якщо потрібно справити враження на гостей без особливих тимчасових і фінансових витрат, то таке частування – найкращий варіант!