Щоденне виробництво понад 20 травних ферментів і гормону інсуліну – дві головні функції підшлункової залози в організмі людини. Коли в тканини залози зростає запалення, важливою частиною лікування є дієта з особливим вибором продуктів, і кабачки при панкреатиті, займають в ній окреме місце. Сьогодні ми розповімо вам про це улюбленому слов’янами овочі, і про те, як приготувати з нього щадні страви для підшлункової залози.
Що таке панкреатит
Підшлункова залоза, названа ще в Талмуді «пальцем бога», у дорослої людини важить не більше 200 гр.
В основі панкреатиту лежить запалення в тканині підшлункової залози. І патологія ця досить складна. Хоча сучасна медицина постійно розширює можливості апаратної діагностики, хвороби підшлункової залози і раніше важко діагностувати.
При хронічному панкреатиті діагностичні помилки досягають 43%. Серед безлічі причин такої ситуації різноманітність клінічних проявів, велика кількість факторів, що призводять до хронічного панкреатиту, часте розвиток цієї хвороби як вторинної стану, безпосередньо не пов’язаного з підшлунковою залозою, складність візуалізації залози на дослідженнях через її прихованого забрюшинного розташування.
Незважаючи на те, що гострий і хронічний панкреатит – це найбільш поширені хвороби підшлункової залози, висока смертність від гострої патології утримується до нинішніх днів. Це відбувається тому, що лікарям не просто поставити діагноз на ранній стадії, а недостатнє стандартне лікування часто призводить до невдач.
У такій ситуації кожна людина з вчасно поставленим діагнозом «гострий панкреатит» – щасливчик!
Успішність лікування панкреатитів спирається на вагомий внесок самої людини. Так-так, не тільки лікарі відповідають за успіх. Тим більше, коли мова йде про патології, в лікуванні якої настільки велика роль спеціальної дієти, що щадить.
Поспішаємо втішити тих, хто морщиться від слів «хвороба» і «дієта». При стиханні загострення дієту для здоров’я підшлункової залози можна поступово розширювати.
В результаті людина приходить до майже повного правильного харчування, за винятком особливо агресивних «важких» продуктів і страв, які корисно обмежувати навіть здоровим людям.
Абсолютна строгість при будь-якому панкреатиті стосується тільки алкоголю. Хочете жити? Ще й якісно? Тоді ні краплі алкоголю – єдиний вихід.
Чи можна їсти кабачки при панкреатиті
При гострому панкреатиті загальні рекомендації укладаються за все в три аскетичних правила «голод, холод і спокій».
По ходу лікування напади болю залишають людини. Приблизно через 14 днів від останнього больового нападу настає момент розширення дієти, в тому числі з використанням дієтичних страв з кабачків.
На користь кабачків при панкреатиті – їх основні властивості:
- Багатий мінеральний склад і вміст вітаміну С;
- Відсутність грубої клітковини;
- Відсутність ефірних масел, що дратують підшлункову залозу;
- Високий ступінь засвоєння в процесі травлення;
- Низька калорійність;
- Кабачки добре переносять заморочку без втрати смаку;
- Кабачки можна смачно приготувати з необхідним подрібненням м’якоті за різними рецептами;
- Допустимі способи кулінарної обробки кабачків досить різноманітні: варіння в окропі і на пару, запікання, тушкування.
- При хронічному панкреатиті допускається з’їдати в день до 250 гр кулінарно оброблених кабачків.
недолік овоча
Єдине, що може бентежити нас в тому, як приготувати кабачки при панкреатиті – це високий вміст нітратів в зручному овочі. Особливо справедливо таке побоювання для ранніх кабачків
Даний мінус можна обійти, якщо використовувати будь-який із способів виведення нітратів з овочів.
відварювання
Використовуючи молоді кабачки при панкреатиті, варіть їх у воді. Щоб знизити вміст нітратів:
- закладаємо кабачки в киплячу воду;
- відварюємо, присолюючи тільки в кінці варіння;
- зливаємо воду в гарячому стані відразу після приготування.
вимочування
Або вимочуємо кабачки:
- ріжемо на дрібні або середні шматочки
- готуємо 1% -ний розчин солі;
- замочуємо кабачки на 30-60 хвилин до приготування.
Готувати страви з кабачків при панкреатиті почнемо з овочевого супу.
Овочевий суп з кабачків при хронічному панкреатиті
Складові
- Кабачок – 1 шт. великого розміру;
- Картопля – 3 шт. середнього розміру;
- Морква – 1 шт. середнього розміру;
- Лук – ½ цибулини середнього розміру;
- Кріп – 1 пучок (використовувати тільки листя!);
- Соняшникова олія – 2 ст. л .;
- Вода – 3 л.
Як приготувати
- Моєму морква, картопля, кріп і кабачки.
- Чистимо моркву, зскрібаючи шкурку, картопля і кабачки – зрізаючи шкірку.
- Ріжемо овочі: картопля – середній кубик, кабачок – невеликий кубик, цибулю – дрібно рубаємо, морква – на дрібній тертці, кріп – дрібно рубаємо тільки листя.
- Воду доводимо до кипіння в суповий каструлі і закладаємо кубики картоплі. Варимо в 15 хвилин.
- Поки готується картопля, в сковороді розігріваємо олію. Закладаємо цибулю на 2 хвилини, потім морква на 2 хвилини і кабачки – 2 хвилини.
Категорично не можна обсмажувати овочі до скоринки! Тому пасеруємо на повільному вогні, під кришкою, додаючи трохи води, якщо необхідно. - Додаємо тушковані овочі в воду з картоплею і варимо все разом ще 10-15 хвилин.
- За 2 хвилини до кінця варіння додаємо сіль (на кінчику ножа) і весь кріп.
- Даємо настоятися супу під кришкою 7-10 хвилин після вимкнення вогню.
Кабачкові котлети на пару в мультиварці
Складові
- Кабачок – 1 шт. середнього розміру + –
- Білок яєчний (жовток можна додавати по самопочуттю) – з 1 яйця + –
- Борошно пшеничне – 1-2 ст.л. + –
- Сіль – 1 щіпка + –
Як готувати кабачки
- Моєму кабачок і зрізаємо з нього пом’яті і жілковатие місця шкурки.
- Натираємо кабачок на дрібній тертці, додаємо білок, сіль і борошно.
- Ретельно перемішуємо, формуємо котлети і викладаємо в сітку для варіння на пару.
- Відправляємо котлети в мультиварку, де використовуємо режим «варіння на пару» на 15 хвилин.
Дієтичні кабачки тушковані в молоці
Цю страву можна вживати при хронічному панкреатиті тим людям, у яких немає непереносимості молока.
Жирність молока повинна бути низькою (1-1,5%) або його слід розбавляти питною водою.
Складові
- Кабачки – 1 шт. середнього розміру;
- Молоко 1-1,5% – 0,5-1 стакан;
- Сіль – на кінчику ножа;
- Манна крупа – 1-2 ст. л .;
- Кріп – 1 ст. л дрібно рубаних листя.
Приготування дієтичних кабачків
- Кабачки чистимо і ріжемо брусками.
- У каструлі доводимо молоко до закипання.
- Закладаємо в нього кабачки і тушкуємо до готовності – приблизно 10-15 хвилин в залежності від сорту кабачків.
- В кінці приготування солимо і додаємо порубаний кріп.
- Молоко повинно покривати кабачки всього лише трохи. Якщо його виявилося багато, можна додати манної крупи – 1-2 ст.л. для загустіння.
На завершення розповіді доведеться розчарувати любителів кабачкової ікри. Хоча кабачки в цьому рецепті подрібнені і протушкувати, при гострому панкреатиті пікантна овочева закуска заборонена, оскільки містить томати, оцет і перець, які дратують підшлункову залозу.
Ви зможете порадувати себе ікоркою тільки після одужання або на етапі ремісії хронічного захворювання. Бережіть себе! Будьте свідомими у ставленні до «королеві травлення», і нехай ремісія триває довго і стабільно!