Що приготувати з кабачків при панкреатиті

Щоденне виробництво понад 20 травних ферментів і гормону інсуліну – дві головні функції підшлункової залози в організмі людини. Коли в тканини залози зростає запалення, важливою частиною лікування є дієта з особливим вибором продуктів, і кабачки при панкреатиті, займають в ній окреме місце. Сьогодні ми розповімо вам про це улюбленому слов’янами овочі, і про те, як приготувати з нього щадні страви для підшлункової залози.

Що таке панкреатит

Підшлункова залоза, названа ще в Талмуді «пальцем бога», у дорослої людини важить не більше 200 гр.

В основі панкреатиту лежить запалення в тканині підшлункової залози. І патологія ця досить складна. Хоча сучасна медицина постійно розширює можливості апаратної діагностики, хвороби підшлункової залози і раніше важко діагностувати.

При хронічному панкреатиті діагностичні помилки досягають 43%. Серед безлічі причин такої ситуації різноманітність клінічних проявів, велика кількість факторів, що призводять до хронічного панкреатиту, часте розвиток цієї хвороби як вторинної стану, безпосередньо не пов’язаного з підшлунковою залозою, складність візуалізації залози на дослідженнях через її прихованого забрюшинного розташування.

Незважаючи на те, що гострий і хронічний панкреатит – це найбільш поширені хвороби підшлункової залози, висока смертність від гострої патології утримується до нинішніх днів. Це відбувається тому, що лікарям не просто поставити діагноз на ранній стадії, а недостатнє стандартне лікування часто призводить до невдач.

У такій ситуації кожна людина з вчасно поставленим діагнозом «гострий панкреатит» – щасливчик!

Успішність лікування панкреатитів спирається на вагомий внесок самої людини. Так-так, не тільки лікарі відповідають за успіх. Тим більше, коли мова йде про патології, в лікуванні якої настільки велика роль спеціальної дієти, що щадить.

Поспішаємо втішити тих, хто морщиться від слів «хвороба» і «дієта». При стиханні загострення дієту для здоров’я підшлункової залози можна поступово розширювати.

В результаті людина приходить до майже повного правильного харчування, за винятком особливо агресивних «важких» продуктів і страв, які корисно обмежувати навіть здоровим людям.

Абсолютна строгість при будь-якому панкреатиті стосується тільки алкоголю. Хочете жити? Ще й якісно? Тоді ні краплі алкоголю – єдиний вихід.

Чи можна їсти кабачки при панкреатиті

При гострому панкреатиті загальні рекомендації укладаються за все в три аскетичних правила «голод, холод і спокій».

По ходу лікування напади болю залишають людини. Приблизно через 14 днів від останнього больового нападу настає момент розширення дієти, в тому числі з використанням дієтичних страв з кабачків.

На користь кабачків при панкреатиті – їх основні властивості:

  • Багатий мінеральний склад і вміст вітаміну С;
  • Відсутність грубої клітковини;
  • Відсутність ефірних масел, що дратують підшлункову залозу;
  • Високий ступінь засвоєння в процесі травлення;
  • Низька калорійність;
  • Кабачки добре переносять заморочку без втрати смаку;
  • Кабачки можна смачно приготувати з необхідним подрібненням м’якоті за різними рецептами;
  • Допустимі способи кулінарної обробки кабачків досить різноманітні: варіння в окропі і на пару, запікання, тушкування.
  • При хронічному панкреатиті допускається з’їдати в день до 250 гр кулінарно оброблених кабачків.

недолік овоча

Єдине, що може бентежити нас в тому, як приготувати кабачки при панкреатиті – це високий вміст нітратів в зручному овочі. Особливо справедливо таке побоювання для ранніх кабачків

Даний мінус можна обійти, якщо використовувати будь-який із способів виведення нітратів з овочів.

відварювання

Використовуючи молоді кабачки при панкреатиті, варіть їх у воді. Щоб знизити вміст нітратів:

  • закладаємо кабачки в киплячу воду;
  • відварюємо, присолюючи тільки в кінці варіння;
  • зливаємо воду в гарячому стані відразу після приготування.

вимочування

Або вимочуємо кабачки:

  • ріжемо на дрібні або середні шматочки
  • готуємо 1% -ний розчин солі;
  • замочуємо кабачки на 30-60 хвилин до приготування.

Готувати страви з кабачків при панкреатиті почнемо з овочевого супу.

Овочевий суп з кабачків при хронічному панкреатиті

Складові

  • Кабачок – 1 шт. великого розміру;
  • Картопля – 3 шт. середнього розміру;
  • Морква – 1 шт. середнього розміру;
  • Лук – ½ цибулини середнього розміру;
  • Кріп – 1 пучок (використовувати тільки листя!);
  • Соняшникова олія – ​​2 ст. л .;
  • Вода – 3 л.

Як приготувати

  1. Моєму морква, картопля, кріп і кабачки.
  2. Чистимо моркву, зскрібаючи шкурку, картопля і кабачки – зрізаючи шкірку.
  3. Ріжемо овочі: картопля – середній кубик, кабачок – невеликий кубик, цибулю – дрібно рубаємо, морква – на дрібній тертці, кріп – дрібно рубаємо тільки листя.
  4. Воду доводимо до кипіння в суповий каструлі і закладаємо кубики картоплі. Варимо в 15 хвилин.
  5. Поки готується картопля, в сковороді розігріваємо олію. Закладаємо цибулю на 2 хвилини, потім морква на 2 хвилини і кабачки – 2 хвилини.
    Категорично не можна обсмажувати овочі до скоринки! Тому пасеруємо на повільному вогні, під кришкою, додаючи трохи води, якщо необхідно.
  6. Додаємо тушковані овочі в воду з картоплею і варимо все разом ще 10-15 хвилин.
  7. За 2 хвилини до кінця варіння додаємо сіль (на кінчику ножа) і весь кріп.
  8. Даємо настоятися супу під кришкою 7-10 хвилин після вимкнення вогню.

Кабачкові котлети на пару в мультиварці

Складові

  • Кабачок – 1 шт. середнього розміру + –
  • Білок яєчний (жовток можна додавати по самопочуттю) – з 1 яйця + –
  • Борошно пшеничне – 1-2 ст.л. + –
  • Сіль – 1 щіпка + –

Як готувати кабачки

  1. Моєму кабачок і зрізаємо з нього пом’яті і жілковатие місця шкурки.
  2. Натираємо кабачок на дрібній тертці, додаємо білок, сіль і борошно.
  3. Ретельно перемішуємо, формуємо котлети і викладаємо в сітку для варіння на пару.
  4. Відправляємо котлети в мультиварку, де використовуємо режим «варіння на пару» на 15 хвилин.

Дієтичні кабачки тушковані в молоці

Цю страву можна вживати при хронічному панкреатиті тим людям, у яких немає непереносимості молока.

Жирність молока повинна бути низькою (1-1,5%) або його слід розбавляти питною водою.

Складові

  • Кабачки – 1 шт. середнього розміру;
  • Молоко 1-1,5% – 0,5-1 стакан;
  • Сіль – на кінчику ножа;
  • Манна крупа – 1-2 ст. л .;
  • Кріп – 1 ст. л дрібно рубаних листя.

Приготування дієтичних кабачків

  1. Кабачки чистимо і ріжемо брусками.
  2. У каструлі доводимо молоко до закипання.
  3. Закладаємо в нього кабачки і тушкуємо до готовності – приблизно 10-15 хвилин в залежності від сорту кабачків.
  4. В кінці приготування солимо і додаємо порубаний кріп.
  5. Молоко повинно покривати кабачки всього лише трохи. Якщо його виявилося багато, можна додати манної крупи – 1-2 ст.л. для загустіння.

На завершення розповіді доведеться розчарувати любителів кабачкової ікри. Хоча кабачки в цьому рецепті подрібнені і протушкувати, при гострому панкреатиті пікантна овочева закуска заборонена, оскільки містить томати, оцет і перець, які дратують підшлункову залозу.

Ви зможете порадувати себе ікоркою тільки після одужання або на етапі ремісії хронічного захворювання. Бережіть себе! Будьте свідомими у ставленні до «королеві травлення», і нехай ремісія триває довго і стабільно!