Коли працюєш в офісі, харчування стає справжньою проблемою, якщо в будинку немає хорошої їдальні або затишного кафе. Вирішити це питання можна, якщо знати, що приготувати на обід на роботу самому і хоча б пару-трійку тижнів пожити в новому «режимі домашніх заготовок». Звички формуються у нас за 21 день, а значить, можна сміливо пробувати протриматися з таким корисним нововведенням, щоб закріпити його!
Стандартна ситуація офісного працівника: обідати в кафе можливості немає, а їдальнею фірма не передбачила. Що робити? Невже змиритися з необхідністю перекусів на робочому місці булочками або бутербродами на шкоду здоров’ю і талії?
Не обов’язково! Досить проявити трохи кмітливості, фантазії і трохи попрацювати напередодні, щоб зробити на обід корисну і легку їжу.
Потрібні гаджети і тара
Транспортування і зберігання
Залежно від того, яке блюдо захочеться приготувати, нам знадобляться декілька пластикових контейнерів різних розмірів, харчова плівка або звичайні поліетиленові пакети. Тару найкраще вибирати миються, а не одноразову, щоб бути впевненими: у самий невідповідний момент вдома не закінчаться порожні лотки.
Не варто готувати про запас: порція повинна бути саме такою, яку ми звикли з’їдати за один раз. Нехай відправною точкою послужить ваша жменю. Дієтологи вже давно з’ясували, що порція, достатня для втамування голоду на 3 – 4 години повинна складати приблизно цей обсяг.
Тільки пам’ятаємо про її збалансованому складі! Жменя тертої моркви і така ж кількість вареної курки – абсолютно різні речі.
Наявність мікрохвильовки, термоса і чайника
Якщо в офісі є мікрохвильовка і можна розігріти або навіть приготувати собі їжу з напівфабрикатів або простих продуктів. Якщо ж грубки немає, вибираємо інші рецепти або запасаємося термосом.
Останній, до речі, існує самих різних модифікацій і розмірів – можна підібрати зовсім невеликий обсягом в 500 мл і широким горлом. З нього акуратно перекласти в тарілку перше чи друге не складе труднощів.
І, звичайно, майже в кожному офісі є чайник, який дозволить заварювати вівсяні каші та інші напівфабрикати. Безумовно, такий їжею краще не зловживати, так як ні ситості, ні, тим більше, користі вона не принесе, але іноді локшина швидкого приготування – єдиний вихід.
Якщо ж розраховувати на харчування в спокійній обстановці офісу або кабінету не доводиться, розглядаємо закуски і страви не потребують підігріву.
Суп-пюре з курки і шпинату
Що приготувати на роботу, якщо є мікрохвильовка? У цьому випадку нам знадобиться або пластиковий контейнер, куди кладемо різотто, пасту будь-якого виду, м’ясо з гарніром, або банку з щільною кришкою – в неї наливаємо перше. Наприклад, смачним і ситним буде суп-пюре з курки і шпинату.
- Беремо 60 – 70 г філе, заливаємо склянкою підсоленої води і варимо до готовності, потім виймаємо м’ясо, а в бульйон кладемо 100 г кабачка і 70 г шпинату (або брокколі).
- Як тільки овочі стануть м’якими, пюріруем занурювальним блендером, а м’ясо нарізаємо маленькими шматочками і кладемо в суп.
- Перчимо, додаємо 70 мл молока або вершків, доводимо до кипіння і вимикаємо.
Порція смачного і ситного супу готова! Переливаємо її в банку, і на роботі нас чекає обід не гірше, ніж в ресторані!
Якщо домашнім така їжа припала до душі, просто збільшуємо кількість інгредієнтів в 4 – 5 разів і готувати можна буде на всіх.
Якщо перше не надихає, зупинимося на гарячому блюді з доповненням у вигляді салату.
Напередодні готуємо в пароварці шматочок курячого філе вагою 70 – 80 г або такого ж розміру морську рибу – скумбрію, горбушу або сьомгу. Робити це можна в пароварці або в мультиварці, за бажанням.
запікаємо курку
А можна запекти у фользі. Цей варіант дозволить відразу ж взяти згорток на роботу.
Щоб курка вийшла соковитою і ароматною, будемо готувати її так:
- Беремо харчову фольгу і відрізаємо лист 30 – 35 см.
- Змащуємо його оливковою олією і розкладаємо порізану на кружки товщиною 0,5 см 1 помідор, на нього викладаємо ½ грудки.
- Солимо, посипаємо сушеним базиліком і розмарином, перчимо, прикриваємо все скибочками твердого сиру.
- Загортаємо у фольгу і відправляємо в духовку на 30-35 хвилин. Пектися курка повинна при 190 – 200 градусах.
Виймаємо і охолоджуємо при кімнатній температурі. Для транспортування такого обіду на роботу навіть не обов’язковий спеціальний контейнер. Просто кладемо остиглий згорток в пакет і вже на місці розігріваємо його. Наша італійська трапеза готова!
запікаємо рибу
Рибу запекти можна також смачно і незвично.
- Для початку приготуємо маринад: змішати по 1 ч.л. гірчиці, сметани або йогурту, додамо щіпку солі і запашного перцю.
- Натремо сумішшю 100 г шматочок філе скумбрії і дамо, якщо є можливість їй трохи постояти.
- Потім змащуємо лист фольги звичайним рафінованим маслом і загортаємо в нього рибку. При бажанні першим шаром можна укласти колечка лимона.
- Випікаємо півгодини при тій же температурі і перевіряємо готовність, розкривши фольгу.
І курка, і риба по таким рецептам хороші тим, що в рівній мірі смачні і в холодному, і в гарячому вигляді.
Доповнити ланч можна салатом – зовсім простим, але від того не менш корисним і смачним капустяним, або придумати що-небудь цікавіше.
Ситний салат на роботу
Пам’ятаємо, що заправку потрібно принести окремо і додавати її в порізані овочі безпосередньо перед їжею, щоб вони не розкисли.
Складові
- Салатна суміш (шпинат, рукола, цикорій, айсберг) – 100 г
- Сир – 50 г
- Тунець (консервований) – ½ банки
- Яйце – 1 шт.
- Кукурудза – 70 г
- Огірок свіжий – 1 шт.
- Помідор невеликий – 1 шт.
- Для заправки:
- Йогурт без добавок – 50 мл
- Сік лимонний – ½ ст.л.
- Табаско (або оцет) – ¼ ч.л
- Масло растітельное- 1 ст.л.
- Сіль, перець – за смаком
Приготування
- Ставимо варитися яйце, і поки воно готується, промиваємо салатні листя і робимо заправку. Просто змішуємо в одному посуді все рідкі інгредієнти, перчимо і солимо.
- Нарізаємо або рвемо руками зелень, миємо й ріжемо овочі: подрібніше огірок, побільше, щоб не дав занадто багато соку, помідор. Сир ріжемо на скибочки, а не трьом.
- Все змішуємо, додаємо тунець і кукурудзу без рідини в потрібних пропорціях, перемішуємо. Яйце чистимо, але кладемо безпосередньо перед подачею, порізавши на четвертинки.
- Заправляємо в останній момент і готово!
Такий салат добре взяти на роботу в контейнері, прихопивши з собою міцний пакетик із заправкою і вже почищені яйце.
Інгредієнти, звичайно ж, можна варіювати за своїм бажанням. Наприклад, замінити кукурудзу на дієтичні хлібці і поламати їх в основний склад перед подачею. Так у нас вийде справжній салат – цезар!
Головний плюс такого блюда в тому, що його можна їсти в будь-якому місці і ні мікрохвильовка, ні чайник нам абсолютно не потрібні.
Сендвіч з куркою
Що приготувати для обіду «на бігу»? Якщо ви точно знаєте, що сьогодні є доведеться «в польових» умовах, краще подбати про перекус заздалегідь, щоб не бігати від однієї підозрілої вуличної лавки до іншої. В цьому випадку ми точно будемо впевнені в якості продуктів і санітарних нормах, та й ціна порадує!
Складові:
- Філе курки – 300 г
- Зелена цибуля – 3 пір’їнки
- Сіль, перець – за смаком
- Масло рослинне для смаження
- Булочки (круглі) – 2 шт.
- Листя салату або пекінської капусти – 2 шт.
- Помідор – 1 шт.
- Гірчиця – 2 ч.л.
приготування:
- Перемелюємо філе в фарш, нарізаємо дрібно цибулю і все змішуємо. За бажанням додаємо яйце, солимо, перчимо.
- Формуємо невеликі плоскі котлети за розміром діаметра булочок і обсмажуємо їх з обох сторін до скоринки, охолоджуємо.
- Помідор миємо, ріжемо кільцями, а булочки розрізаємо вздовж.
- Змащуємо половинки гірчицею зсередини, викладаємо по черзі листя салату, скибочки помідорів і котлети. Всі накриваємо іншим скибочкою булки.
Рулети з лаваша
Пара таких сендвічів відмінно втамує голод в будь-якій ситуації!
Також смачними і ситними будуть рулети з лаваша, а начинку можна варіювати за своїм бажанням. Наприклад, зробити їх з солоною сьомгою.
- Розгортаємо тонкий лаваш повністю і розрізаємо на навпіл, нам знадобиться ½-ая.
- Змащуємо половинку м’яким сиром або знежиреним сиром.
- В останньому випадку краще зробити сирну суміш з сіллю і приправами, щоб шар не був позбавленим смаку.
- Філе сьомги нарізаємо на тонкі скибочки і рівномірно розкладаємо їх поверх сиру.
- Скручуємо лаваш в рулет і даємо постояти.
- Потім, якщо знаємо, що ножа на роботі не виявиться, розрізаємо рулет на порційні шматки і беремо з собою в контейнері, фользі або пакеті.
Сьомгу можна замінити на крабові палички – їх краще порізати уздовж соломкою, щоб дрібні шматочки не випадали.
Варіанти начинки для рулетів з лаваша
- З варених яєць
Змішуємо їх з підсоленим сиром і тертим сиром. Для більш рідкої консистенції суміш заправляємо ложкою натурального йогурту і подсаливаем.
- з тунця
Банку консервованого тунця змішуємо з яйцями і / або тертим сиром.
- з курки
Наносимо, як зазвичай м’який сир або солону сирну масу на лаваш, розкладаємо поверх скибочки курячого копченого або звареного філе і закручуємо.
- з грибів
Дрібно порізані гриби досить згасити з цибулею на невеликому вогні, а, потім, розкласти на лаваші.
- з фаршу
Змащуємо лист лаваша томатною пастою або кетчупом і розкладаємо обсмажений з цибулею і морквою свинояловичих фарш. Готово!
- з авокадо
Тим, хто вважає за краще вегетаріанські легкі страви, такий варіант повинен припасти до душі. Змішуємо терту бринзу з рубаною зеленню, перчимо, заправляємо сметаною або йогуртом і наносимо на лаваш. Поверх розкладаємо скибочки авокадо і закручуємо.
Як бачите, страв, які можна приготувати з собою на обід на роботу дуже багато! І зовсім не обов’язково є одні бутерброди або обмежуватися булочкою з найближчого буфету. Потрібна тільки ваша фантазія і бажання урізноманітнити свій раціон корисними і смачними продуктами!