Якщо ви раптом відчули гостре бажання підкріпитися вітамінним супом – значить справа рухається до літа і організм вимагає овочів і зелені в достатку.
Однак видів таких літніх похлебок стало настільки багато, що можна легко заплутатися і забути, що додають в окрошку класичну, а що – в оригінальну. Щоб ви не «ламали голову» над цим питанням і не плутали себе, пропонуємо вам на допомогу прості поради і рецепти, які виручать вас завжди.
Заправка для окрошки: різновиди на будь-який смак
Рецепт окрошки у будь-якої господині завжди чимось відрізняється від традиційно радянського. І не тільки змістом тих чи інших продуктів, а ще й основним її інгредієнтом – заправкою. Більшість з нас вже звикли, що ближче до літа на кожному кроці продається квас. Його-то ми, як правило, і додаємо в якості основи супу.
Але старого доброго хлібного напою може не виявитися під рукою, або ж просто захочеться замість нього спробувати щось інше. Так чому ж можна заправити окрошку крім квасу?
Насправді, окрошка заправок існує безліч, і деякі з них можуть виявитися ще краще житнього квасу.
Отже, що ж можна використовувати для заправки окрошки замість квасу:
- Це перш за все кисломолочна продукція: кефір, тан, кисле молоко, сироватка, айран, мацун, сметанний заправка.
- Не менш популярна в якості заправки мінеральна, газована або проста фільтрована вода, або вода, подкисленная лимоном, оцтом або лимонною кислотою.
- Соки фруктові та овочеві, зокрема томатний сік, а також розсоли або маринади (вони теж вельми успішно застосовуються для заправки річного супу).
- Є такі заправки для окрошки, які потрібно варити: м’ясні бульйони, овочеві, фруктові або ягідні відвари.
- Практично будь-яка заправка, зазвичай, вимагає додавання соусу. Соуси додають в окрошку, щоб посилити її смак, зробити більш пікантною і ароматною. Найбільш звичні для нас – це майонез або сметана.
- Комусь подобаються інші добавки, наприклад, томатний соус, гірчиця, хрін, імбир, раскрошенную яєчний жовток, сирний соус. Звичайно, існують і більш складні соуси.
З точки зору корисності, кисломолочна заправка – така, як зметана, кефіру або на сироватці – найкорисніша для окрошки. А ось, якщо ви стежите за фігурою, то краще використовувати низькокалорійну заливку з тана або простий газованої води.
Як правильно заправити окрошку?
Заправка в окрошка є одним з головних інгредієнтів. Саме вона робить її смак оригінальним і насиченим. Заправка, як правило, складається з рідкої і соусної частини.
За правилами готування окрошки, спочатку необхідно нарізані продукти перемішати з соусної частиною, а вже потім вливати рідину.
Так соус краще розійдеться в рідкій основі супу. Багато з вас, напевно, пробували спочатку налити до інгредієнтів, наприклад, холодний квас, а потім покласти ложечку майонезу. Майонез в холодному «бульйоні» утворює грудочки, які ніяк не хочуть розчинятися, скільки не перемішується.
Варіанти заправок для окрошки: прості рецепти
Різновидів заправок для окрошки досить багато. Про основні і найсмачніших варіантах ми обов’язково розповімо нижче в статті.
Заправка для окрошки на сметані
Дуже смачна заправка на сметані, рекомендується для любителів окрошки на сироватці. Заправка готується з розрахунку:
- 1 л сироватки,
- 100 г сметани,
- 1-2 ст.л. хрону,
- 1-2 ст.л. соку лимона.
Для початку овочеву нарізку слід заправити сметаною і хріном, а вже потім залити сироваткою з лимонним соком.
Заправка для окрошки на майонезі
Цей рецепт ще називають «холодним борщем». Якщо ви самі не консервуєте буряк в маринаді з оцтом, то, безумовно, знайдете баночку з маринованої буряком в будь-якому великому магазині. Саме буряковий маринад додасть холодного борщу той самий вишуканий і неповторний смак.
Отже, для приготування заправки нам буде потрібно:
- Буряковий маринад з однієї банки – 0,5 л;
- Охолоджена кип’ячена вода – 2-3 л;
- Майонез – 2-4 ст.л.
Залежно від кількості інгредієнтів окрошки і безпосередньо самої води в ній, регулюємо смак додаванням солі і маринаду.
При необхідності, якщо ви любите кисленьку окрошку, можна додати також лимонний сік або розбавлений оцет. Буряк, до речі, теж можна покришити в окрошку.
Заправка для окрошки на квасі
Класикою в частині заправки окрошки квасом є досить простий рецепт – квас з розтертими жовтками і гірчицею, де розтертий жовток і гірчиця грають роль соусного елемента заправки. Гірчицю в даному випадку дозуємо з розрахунку 1 ч.л. на порцію супу.
Заправка для окрошки на кефірі
Кефірна заправка для окрошки має безліч рецептів. І кожен «звучить» так смачно, що хочеться робити річний суп знову і знову, і насолоджуватися його прохолодним смаком в теплий день.
спосіб №1
Такий рецепт заправки не залишить байдужим любителів часнику.
- Для заправки нам буде потрібно 500 г кефіру, 1 склянка води, 2 ст.л. столового оцту, парочка зубків часнику, зелена цибуля, кріп. Можна також взяти пару листочків м’яти.
- Зелень і часник з дрібкою солі потрібно попередньо розтерти в окремій ємності. Терти потрібно до тих пір, поки не виділиться сік з ароматної трави, а часник не придбає вид кашки.
- Далі змішуємо всі інгредієнти і заливаємо отриманою заправкою окрошку.
спосіб №2
Дуже смачна заправка виходить з кефіру з тертим жовтком і горчичкой.
- На 500 г кефіру, 1 склянка води, 2 ст. л. столового оцту потрібно приготувати соус з 4-5 розтертих яєчних жовтків, зварених круто, і гірчиці (1-2 ст.л.).
- Яєчно-гірчичний соус змішуємо з основним складом окрошки, а вже потім заливаємо в суп заправку з кефіру, змішаного з водою і оцтом. Причому в даному випадку буде набагато краще використовувати воду Сильногазований.
Що додають в окрошку з квасом
Окрошка з квасом – сама традиційна слов’янська і всіма улюблена їжа. Її невід’ємною частиною є багато рубаною свіжої зелені, яка тільки знайдеться на наших грядках або в найближчому магазині.
Склад класичної річної юшки дуже простий, ось що слід додавати в окрошку на квасі:
- варена картопля;
- відварені яйця;
- ковбасу варену;
- огірки свіжі;
- редис;
- зелень в асортименті: зелена цибуля, кріп, петрушка, салат листовий, кінза;
- квас;
- майонез або сметану.
Якщо ви запитаєте: чи можна в окрошку додавати морква, то у відповідь почуєте, що, звичайно, можна! Відварна морква прекрасно впишеться до складу класичної окрошки з квасом.
Ну а далі можливі різні варіації приготування легендарного річного супчика.
- Ковбасу варену, звичайно, можна замінити на копчену або відварене м’ясо птиці (курки, індички), свинину, яловичину, кролика.
- До збірної окрошку можна порізати різні види м’яса.
- Як би не було дивно, але існують рецепти окрошки з відвареної рибою замість м’яса. В такому випадку краще брати рибу з білим м’ясом і малою кількістю кісток.
Найкраще для такої кулінарії підійде судак, тріска, телапія, лин, сом і червоні сорти риби: лосось, форель, горбуша. Але і без м’яса або ковбаси окрошка все одно залишається дуже смачним і корисним стравою.
- Замість м’яса можна додати в окрошку гриби або відварну квасоля.
- Часто потрібно щось додати в окрошку для кислоти, в такій ситуації на допомогу прийдуть сік лимона, лимонна кислота або оцет.
- Крім основного складу, в окрошку можна класти: авокадо, цибуля ріпчаста, цибуля-порей, пекінську капусту, салат «Айсберг», різні види зелені, в тому числі, молоде листя буряка, шпинат, рукколу і т.д. Буряк, помідори, редька, дайкон, яблуко, сир моцарелла і тверді сорти сирів – все це теж може бути частиною окрошки. Головне тут – грамотно підібрати інгредієнти і смачну заправку.
Додають чи яйця в окрошку?
Традиційний рецепт передбачає додавання в окрошку яєць в покришеним вигляді. Зазвичай в квасну окрошку додають порізаний білок, а жовток розтирають і готують з нього соус для заправки.
Однак, в цілому, і без продуктів птахівництва окрошка залишиться незрівнянної смакотою, яку, до того ж, можна запропонувати веганам і сироїдам.
Що треба додати в окрошку, а що краще відкласти в сторону – вирішувати вам. Адже краще вас самих ніхто не зможе догодити ваш смак.