Що додають в окрошку?

Що додають в окрошку
Якщо ви раптом відчули гостре бажання підкріпитися вітамінним супом – значить справа рухається до літа і організм вимагає овочів і зелені в достатку.

Однак видів таких літніх похлебок стало настільки багато, що можна легко заплутатися і забути, що додають в окрошку класичну, а що – в оригінальну. Щоб ви не «ламали голову» над цим питанням і не плутали себе, пропонуємо вам на допомогу прості поради і рецепти, які виручать вас завжди.

Заправка для окрошки: різновиди на будь-який смак

Рецепт окрошки у будь-якої господині завжди чимось відрізняється від традиційно радянського. І не тільки змістом тих чи інших продуктів, а ще й основним її інгредієнтом – заправкою. Більшість з нас вже звикли, що ближче до літа на кожному кроці продається квас. Його-то ми, як правило, і додаємо в якості основи супу.

Але старого доброго хлібного напою може не виявитися під рукою, або ж просто захочеться замість нього спробувати щось інше. Так чому ж можна заправити окрошку крім квасу?

Насправді, окрошка заправок існує безліч, і деякі з них можуть виявитися ще краще житнього квасу.

Отже, що ж можна використовувати для заправки окрошки замість квасу:

  • Це перш за все кисломолочна продукція: кефір, тан, кисле молоко, сироватка, айран, мацун, сметанний заправка.
  • Не менш популярна в якості заправки мінеральна, газована або проста фільтрована вода, або вода, подкисленная лимоном, оцтом або лимонною кислотою.
  • Соки фруктові та овочеві, зокрема томатний сік, а також розсоли або маринади (вони теж вельми успішно застосовуються для заправки річного супу).
  • Є такі заправки для окрошки, які потрібно варити: м’ясні бульйони, овочеві, фруктові або ягідні відвари.

chto-dobavlyayut-v-okroshku.1jpg

  • Практично будь-яка заправка, зазвичай, вимагає додавання соусу. Соуси додають в окрошку, щоб посилити її смак, зробити більш пікантною і ароматною. Найбільш звичні для нас – це майонез або сметана.
  • Комусь подобаються інші добавки, наприклад, томатний соус, гірчиця, хрін, імбир, раскрошенную яєчний жовток, сирний соус. Звичайно, існують і більш складні соуси.

З точки зору корисності, кисломолочна заправка – така, як зметана, кефіру або на сироватці – найкорисніша для окрошки. А ось, якщо ви стежите за фігурою, то краще використовувати низькокалорійну заливку з тана або простий газованої води.

Як правильно заправити окрошку?

Заправка в окрошка є одним з головних інгредієнтів. Саме вона робить її смак оригінальним і насиченим. Заправка, як правило, складається з рідкої і соусної частини.

За правилами готування окрошки, спочатку необхідно нарізані продукти перемішати з соусної частиною, а вже потім вливати рідину.

Так соус краще розійдеться в рідкій основі супу. Багато з вас, напевно, пробували спочатку налити до інгредієнтів, наприклад, холодний квас, а потім покласти ложечку майонезу. Майонез в холодному «бульйоні» утворює грудочки, які ніяк не хочуть розчинятися, скільки не перемішується.

Варіанти заправок для окрошки: прості рецепти

Різновидів заправок для окрошки досить багато. Про основні і найсмачніших варіантах ми обов’язково розповімо нижче в статті.

Заправка для окрошки на сметані

Дуже смачна заправка на сметані, рекомендується для любителів окрошки на сироватці. Заправка готується з розрахунку:

  • 1 л сироватки,
  • 100 г сметани,
  • 1-2 ст.л. хрону,
  • 1-2 ст.л. соку лимона.

Для початку овочеву нарізку слід заправити сметаною і хріном, а вже потім залити сироваткою з лимонним соком.

chto-dobavlyayut-v-okroshku

Заправка для окрошки на майонезі

Цей рецепт ще називають «холодним борщем». Якщо ви самі не консервуєте буряк в маринаді з оцтом, то, безумовно, знайдете баночку з маринованої буряком в будь-якому великому магазині. Саме буряковий маринад додасть холодного борщу той самий вишуканий і неповторний смак.

Отже, для приготування заправки нам буде потрібно:

  • Буряковий маринад з однієї банки – 0,5 л;
  • Охолоджена кип’ячена вода – 2-3 л;
  • Майонез – 2-4 ст.л.

Залежно від кількості інгредієнтів окрошки і безпосередньо самої води в ній, регулюємо смак додаванням солі і маринаду.

При необхідності, якщо ви любите кисленьку окрошку, можна додати також лимонний сік або розбавлений оцет. Буряк, до речі, теж можна покришити в окрошку.

Заправка для окрошки на квасі

Класикою в частині заправки окрошки квасом є досить простий рецепт – квас з розтертими жовтками і гірчицею, де розтертий жовток і гірчиця грають роль соусного елемента заправки. Гірчицю в даному випадку дозуємо з розрахунку 1 ч.л. на порцію супу.

Заправка для окрошки на кефірі

Кефірна заправка для окрошки має безліч рецептів. І кожен «звучить» так смачно, що хочеться робити річний суп знову і знову, і насолоджуватися його прохолодним смаком в теплий день.

спосіб №1

Такий рецепт заправки не залишить байдужим любителів часнику.

  • Для заправки нам буде потрібно 500 г кефіру, 1 склянка води, 2 ст.л. столового оцту, парочка зубків часнику, зелена цибуля, кріп. Можна також взяти пару листочків м’яти.
  • Зелень і часник з дрібкою солі потрібно попередньо розтерти в окремій ємності. Терти потрібно до тих пір, поки не виділиться сік з ароматної трави, а часник не придбає вид кашки.
  • Далі змішуємо всі інгредієнти і заливаємо отриманою заправкою окрошку.

chto-dobavlyayut-v-okroshku.3jpg

спосіб №2

Дуже смачна заправка виходить з кефіру з тертим жовтком і горчичкой.

  • На 500 г кефіру, 1 склянка води, 2 ст. л. столового оцту потрібно приготувати соус з 4-5 розтертих яєчних жовтків, зварених круто, і гірчиці (1-2 ст.л.).
  • Яєчно-гірчичний соус змішуємо з основним складом окрошки, а вже потім заливаємо в суп заправку з кефіру, змішаного з водою і оцтом. Причому в даному випадку буде набагато краще використовувати воду Сильногазований.

Що додають в окрошку з квасом

Окрошка з квасом – сама традиційна слов’янська і всіма улюблена їжа. Її невід’ємною частиною є багато рубаною свіжої зелені, яка тільки знайдеться на наших грядках або в найближчому магазині.

Склад класичної річної юшки дуже простий, ось що слід додавати в окрошку на квасі:

  • варена картопля;
  • відварені яйця;
  • ковбасу варену;
  • огірки свіжі;
  • редис;
  • зелень в асортименті: зелена цибуля, кріп, петрушка, салат листовий, кінза;
  • квас;
  • майонез або сметану.

Якщо ви запитаєте: чи можна в окрошку додавати морква, то у відповідь почуєте, що, звичайно, можна! Відварна морква прекрасно впишеться до складу класичної окрошки з квасом.

Ну а далі можливі різні варіації приготування легендарного річного супчика.

  • Ковбасу варену, звичайно, можна замінити на копчену або відварене м’ясо птиці (курки, індички), свинину, яловичину, кролика.

chto-dobavlyayut-v-okroshku.4jpg

  • До збірної окрошку можна порізати різні види м’яса.
  • Як би не було дивно, але існують рецепти окрошки з відвареної рибою замість м’яса. В такому випадку краще брати рибу з білим м’ясом і малою кількістю кісток.

Найкраще для такої кулінарії підійде судак, тріска, телапія, лин, сом і червоні сорти риби: лосось, форель, горбуша. Але і без м’яса або ковбаси окрошка все одно залишається дуже смачним і корисним стравою.

  • Замість м’яса можна додати в окрошку гриби або відварну квасоля.
  • Часто потрібно щось додати в окрошку для кислоти, в такій ситуації на допомогу прийдуть сік лимона, лимонна кислота або оцет.
  • Крім основного складу, в окрошку можна класти: авокадо, цибуля ріпчаста, цибуля-порей, пекінську капусту, салат «Айсберг», різні види зелені, в тому числі, молоде листя буряка, шпинат, рукколу і т.д. Буряк, помідори, редька, дайкон, яблуко, сир моцарелла і тверді сорти сирів – все це теж може бути частиною окрошки. Головне тут – грамотно підібрати інгредієнти і смачну заправку.

Додають чи яйця в окрошку?

Традиційний рецепт передбачає додавання в окрошку яєць в покришеним вигляді. Зазвичай в квасну окрошку додають порізаний білок, а жовток розтирають і готують з нього соус для заправки.

chto-dobavlyayut-v-okroshku.5jpg

Однак, в цілому, і без продуктів птахівництва окрошка залишиться незрівнянної смакотою, яку, до того ж, можна запропонувати веганам і сироїдам.

Що треба додати в окрошку, а що краще відкласти в сторону – вирішувати вам. Адже краще вас самих ніхто не зможе догодити ваш смак.