Зелені щи мають злегка кислуватий смак, який не тільки бадьорить, але і освіжає, що особливо приємно влітку, в жарку погоду. Але на цьому корисні властивості щавлю, який є центральним інгредієнтом щей, не закінчуються, адже ця рослина містить багато корисних елементів. Про них не знають багато любителів цієї кислої зелені, а варто було б, адже з її допомогою можна не тільки урізноманітнити меню, а й лікувати хвороби.
Корисні властивості щавлю
- Природно, перше, що спадає на думку при згадці щавлю, – наявність в ньому кислоти, точніше кислот: щавлевої, лимонної, аскорбінової. Вони допомагають перетравлювати їжу.
- Крім того, в щавлі в достатній кількості присутні такі макроелементи, як калій, кальцій, досить в ньому і магнію. Нагадаємо, що саме ці елементи є основним «будівельним матеріалом» для молодих клітин.
- Є в ньому і залізо, що дуже цінно для крові. До речі, в народній медицині рослина нерідко використовують як засіб, здатний швидко зупинити кров.
- З нетравленням шлунка, поганим апетитом, цингу і вірусними інфекціями можна впоратися без таблеток за допомогою щавлю.
- Хвороби нирок теж лікують за його допомогою, час від часу беручи щавлеві ванни.
- В зелені та інших органах цієї рослини багато дубильних речовин, які перешкоджають розвитку інфекцій, в тому числі в горлі. Тому з них роблять водні настої і вживають для полоскання.
Застосування щавлю в кулінарії
- Про зелених щах вже було сказано. Але це – не єдине блюдо, яке можна приготувати з листя з кислим присмаком.
- Якщо свіжу зелень додати в салат, наприклад, з капусти, вона додасть йому приємний кислуватий присмак і стане повноцінною заміною оцту.
- Можна подрібнювати зелень в блендері і додавати в картопляне пюре – вийде блюдо з цікавим і несподіваним смаком.
- З нього можна зробити кислий соус до м’яса.
- На його основі готують освіжні напої.
- А яка насичена вийде окрошка, якщо додати в неї жменьку рубаних свіжого листя!
- Любителі кисленького навіть вживають його в якості начинки для пиріжків. Звичайно, попередньо зелень краще обдати окропом.
- Дрібно порізану зелень можна класти в вінегрет замість огірка або в поєднанні з ним.
- Смажена риба і щавель – майже ідеальне поєднання.
калорійність
Для людей, які більше всього на світі бояться набрати зайві кілограми, щавель є ідеальним продуктом – дуже корисний і до того ж низькокалорійний. Так, в 100 г його зелені міститься від 19 до 25 кКал.
Але, до речі, це зовсім не означає, що цю зелень можна їсти кілограмами. Не варто забувати про високих концентраціях кислот, особливо щавлевої. Людям, у яких проблеми з нирками або шлунком, краще виключити цю культуру зі свого меню.
Як вибирати щавель
Купуючи його на ринку або збираючи урожай на власній грядці, брати потрібно тільки молоде листя. Відрізнити від старих їх досить легко: вони мають ніжну текстуру і характеризуються світло-зеленим відтінком. Їх смак – з легкою приємною кислинкою, яка збуджує апетит, не надто подразнюючи при цьому слизову оболонку шлунка.
Природно, листя зі слідами хвороб, підсохлі краще відбраковувати, тому що вони не мають ніякої гастрономічною цінності.
Ще одна порада по вибору вітамінної зелені: збирати чи купувати її можна тільки до липня. Далі на дворічних рослинах утворюється насіння, і зелень грубіє, в ній накопичується зайва кількість кислоти. Така концентрація може бути небезпечною. На однорічних кущах щавлю листя також стають більш грубими і втрачають свої гастрономічні переваги.
Як зберігати щавель
Існує кілька способів зберігання щавлевої листя, розглянемо їх все коротко.
Спосіб №1
Зірвана зелень щавлю не зберігається довго. Але все ж можна продовжити період її свіжості на кілька днів. Для цього потрібно помиті листя нещільно упакувати в поліетилен, залишивши зовні черешки. Їх потрібно занурити в ємність з водою на зразок букета і помістити в основний відділ холодильника.
Спосіб №2
Досвідчені господині зазвичай заготовляють зелень, в тому числі і щавлеву, про запас. Для цього її сушать, дрібно порубавши і розклавши на пергаментному папері. Кімната, в якій буде відбуватися природний процес сушіння, повинна добре провітрюватися. Коли зелень зовсім висохне і стане ламкою, її можна акуратно скласти в тканинний мішечок, а ще краще – в щільно закривається коробку.
Спосіб №3
Найдовше зберігається заморожений щавель. Заморожувати його можна по-різному. Наприклад, просто помити, гарненько висушити, які не засушівая, обернути тканиною і покласти в морозильну камеру. Можна також заморожувати його в теплій воді. Для цього порізані листя кладуть в стерильну скляну банку, заливають теплою водою, щоб вона тільки трохи накрила вміст, прикривають і відправляють в камеру.
Можна також зсипати рубані листя в поліетиленовий пакет, випустити з нього повітря і закрити. При відсутності повітря вони можуть зберігатися нескінченно довго. Правда, вакуум ще потрібно вміти створити …
Спосіб №4
Щавлеві листя також можна солити і зберігати так довгий час. Для цього зелень знову ж рубаємо, засипаємо сіллю з розрахунку на півкілограма зеленої маси 50 г солі, а потім складаємо в банку, ущільнюючи, і закриваємо кришкою. Законсервований таким чином щавель зберігає свої корисні властивості, а тримати його найкраще в холодильнику або ж холодному погребі.