Однією з найбагатших і щедрих на частування вважалася і вважається досі святкова трапеза в світлий день Воскресіння Христового. Наша стаття – про традиції та звичаї сервіровки пасхального столу, про ритуальні страви і їх різноманітності. Це головне торжество всього християнського світу, свято, яке завжди відзначався широко, хлібосольно і весело.
Традиції святкування Великодня
Великдень – великий день церковного календаря, який оголює основний сенс християнського віросповідання. Після тривалого і суворого Великого посту починається справжні веселощі і радість від Воскресіння Ісуса Христа. Цей тиждень активного святкування називається Світла Седмиця і супроводжується безперервної трапезою, з особливою сервіровкою столу на Великдень.
До святкування починають готуватися в Чистий четвер, а ось за день до Пасхи, в Страсну П’ятницю, вже нічого не можна робити – ні по дому, ні готувати частування. Чистий четвер призначений для прибирання будинку, для випічки пасок і приготування пасок, фарбування яєць.
Крім готування страв для святкового столу, віруючі відвідують богослужіння, багато жертвують в церкви, обдаровують один одного великодніми подарунками і беруть участь в гуляннях. Притому прийнято до самого Вознесіння (а це повних 40 днів!) Вітати всіх зі словами «Христос Воскрес!» І очікувати у відповідь «Воістину Воскрес!», Не забуваючи про триразових поцілунках.
Справжня традиція, але не всіма в даний час підтримується, – «христосуватися», тобто обмінюватися при зустрічі крашанками, вже освяченими в церкві. Сучасні звичаї христосатися означають битися гострими кінцями яєць і загадувати бажання – в разі перемоги вони повинні збутися.
До святкування світлого Воскресіння Христового у всіх будинках задовго до початку Світлої Седмиці закуповували необхідну провізію, що спостерігається і в наші дні. Адже Великдень – це не скільки сімейний, скільки всенародне свято, коли прийнято роздавати гостинці не тільки всередині сім’ї, а й усім знайомим, сусідам. Тому господині повинні випікати паски і пряники в кількостях, які враховують численні дари всім, хто опиняється в колі сім’ї.
Вся великодня випічка – дуже барвиста, з яскравими кольоровими візерунками і глазур’ю, а тому і радують око і не соромно їх піднести в дар.
Дуже справедливо вважалося, що якщо великодній хліб вийшов несмачним, погано підійшов або виявився непропеченим або пересушеним, тобто господиню спіткала невдача, то всю сім’ю очікують неприємності і турботи. Якщо ж паску вдався бездоганним, то весь майбутній рік сім’ю чекає щастя і благополуччя. Тому і пекти паски, пряники і пироги потрібно в доброму здоров’ї і настрої, в чистій кухні і без суєти.
Великодній стіл – традиції і звичаї
Але це загальні православні звичаї, а ось основні традиції сервірування столу на Великдень – більш стійкі і дотримуються майже в усіх сім’ях неухильно. Навіть якщо господиня і не пече паски своїми руками, то купує їх на стороні, а вже фарбують яйця практично в кожній родині!
Паски, паски та крашанки, як правило, займають центральне місце пасхальної трапези. Обрядова випічка подається в красивому блюді, оточується крашанками. Існує спеціальний посуд для подачі головного блюда Пасхи – тарілка з поглибленням для паски і виїмками для яєць по колу.
За давнім язичницьким звичаям, яйця слід укладати на окрему страву, покрите пророслими зернами вівса, жита і пшениці, що теж символізує відродження життя. Але ця умова подачі яєць збереглося тільки в селах, а часто просто забуто.
Крім випічки та яєць, меню пасхального столу включає всілякі ковбаси, шинку, птицю і різноманітні м’ясні страви. У минулі століття стійкою традицією було подавати до трапезна застілля запеченого молочного поросяти, що свідчило про щедрість господарів і їх благочесті. Ми може замінити це м’ясна страва стравами скромніше: запеченої курочкою, виробами з м’ясного фаршу, домашніми рулетами з свинини і т.п., але обов’язково саме запеченими. А ось рибу на Великдень не подають!
У день Пасхи всім подають кагор і інші червоні вина, освячені в храмах. Зазвичай такі вина продаються в церковних крамницях, але ближче до світлої дати вина в крамницях піднімаються в ціні, а тому рекомендуємо купувати його заздалегідь.
Всю Світлу Седмицю стіл не прибирається, а тільки доповнюється новими частуваннями. Кожна господиня має свої фірмові рецепти особливо знатних частувань, а тому для святкувань Світлої Седмиці зазвичай протягом тривалого часу відкладаються матеріальні засоби. Традиційно вважається, що від багатства і різноманітності столу залежить матеріальне становище сім’ї на весь наступний рік.
Сервіровка столу на Великдень
Християни всього світу своє головне свято відзначають урочисто, не економлячи на прикрасу трапези. Стільниці накриваються кращої в будинку скатертиною, ставлять в центр живі квіти, свічку і паски – все, що ми приносимо з церкви освяченими. Вимагає спеціального декору і оздоблення кімната, де накрите частування – розмальовують і розвішують крашанки, на видному місці стоїть і корзинка з пасками.
Згідно з народними звичаями, великодній стіл, традиції і звичаї якого ми детально описали, повинен бути рясним, щоб можна було нагодувати кожну людину, що входить в це велике свято в будинок.
Достатку і щастя вашій хаті!