Східна кухня незмінно асоціюється у нас з чимось екзотичним і пов’язаним з Китаєм, Таїландом і так далі. Однак насправді ця кухня куди ближче, ніж ми звикли думати, наприклад, самса з куркою є найяскравішим її представником. Ця страва відноситься до узбецької кулінарії, але нітрохи ні меншу популярність воно знаходило і в нашій країні, так що давайте разом спробуємо приготувати це чудове страву по одному з трьох рецептів.
Покроковий рецепт класичної самси з курячим м’ясом
Складові
- Борошно пшеничне – 3 склянки + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Вода очищена – 1 стакан + –
- Куряче м’ясо – 600 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Паприка – 1/2 ч.л. + –
- Сіль – за смаком + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Рослинна олія – для дека + –
- Кунжут – жменя + –
Як правильно робиться самса за класичним рецептом з куркою своїми руками
- У глибокій мисці змішуємо пшеничне борошно, воду і трохи солі. У нас повинно вийти гарне еластичне тісто. Після замісу йому слід дати постояти трохи.
- У мікрохвильовці або в каструльці підтоплює вершкове масло, щоб воно стало повністю рідким. Розкачуємо тісто в тонкий пласт (для зручності можна розділити на дві кулі, щоб пласти займали менше місця), змащуємо його весь вершковим маслом, а потім закручуємо в рулет. Його потрібно прибрати в холодильник на пару годин.
- Коли час уже добігає кінця, починаємо займатися підготовкою інших продуктів. З курки знімаємо шкіру і прибираємо всі маленькі кісточки, а також хрящики.
- М’ясо рубаємо гострим ножем дуже дрібно, практично в фарш і перекладаємо в глибоку миску.
- Лучок очищаємо від лушпиння і також імельчаем.
- З’єднуємо інгредієнти в мисці, всипаємо паприку, сіль і добре все перемішуємо.
- Виймаємо тісто з холодильника, нарізаємо наш рулет на невеликі шматочки, які розгортаємо досить тонко.
- У центр кожного кругляшка викладаємо начинку. Скріплюємо краю, щоб вийшов трикутник.
- Деко застилає папером для випікання, її змащуємо олією і кладемо поверх наші пиріжки. Змащуємо поверхню кожного яєчним жовтком і присипаємо рясно кунжутом.
- Розігріваємо духову шафу до 200 градусів, після чого відправляємо всередину деко на хвилин 40.
Завдяки тому, що м’ясо і цибулю всередині самси досить крупно порубані, начинка зберігає соковитість.
Ситна і дуже смачна самса з курятиною і картоплею
Досить часто при перегляді фото і відео рецептів самси можна наштовхнутися на незвичайну різновид цієї страви з отвором нагорі. Робиться це для того, щоб можна було безпомилково визначити готовність картоплі, який входить до складу начинки. Давайте ж сфабрикував таку самсу разом!
Складові
- Дріжджі сухі – 10 г;
- Борошно пшеничне – 900 г;
- Яйця курячі – 3 шт .;
- Молоко 2,5 – 250 мл;
- Сметана – 200 г;
- Вершкове масло – 150 г;
- Сіль за смаком;
- Цукор – 3 ч.л .;
- Куряча грудка – 0,5 кг;
- Цибуля ріпчаста – 3 шт .;
- Картопля – 0,5 кг;
- Майонез – 3 ст.л.
Як спекти самсу з курячим філе і картоплею в духовці по кроках
- Насамперед нам потрібно підготувати тісто, це найскладніший етап готування. У глибоку миску розбиваємо яйця, Додаємо цукор, щіпку солі, дріжджі, сметану і підігріте злегка молоко. Даємо дріжджам взятися.
- Вершкове масло трохи підтоплювати і додаємо сюди ж, також всипаємо борошно і замішуємо тісто.
- Відставляємо вийшла борошняну масу в сторону і готуємо самі начинку.
- Лучок очищаємо і рубаємо дуже дрібненько ножем. Курку миємо й нарізаємо невеликим кубиком.
- Картопля очищаємо і шаткуємо аналогічним чином. Змішуємо всі інгредієнти в мисці, в яку також всипаємо трохи солі, наливаємо майонез і перчимо.
- Дістаємо тісто, поділяємо його на невеликі кульки. Їх ми розгортаємо, формуючи коржі. Потім в центр кожної викладаємо начинку, защипуємо трикутником, залишаючи центральну частину відкритої.
- Пиріжки викладаємо на деко з пергаментом і випікаємо протягом півгодини при 180 градусах, весь час перевіряючи м’якість картоплі.
Рецептура приготування оригінальної самси з курячим фаршем і грибами
Традиційні страви будь-яких країн мають одну цікаву особливість – варіацій їх приготування існує просто незліченна кількість. Не є винятком і самса – всередину неї кладеться маса продуктів, але найбільш вдалим вважається поєднання курячого м’яса і грибів.
Складові
- Борошно пшеничне – 400 г;
- Фарш курячий – 400 г;
- Вершкове масло – 150 г;
- Гриби печериці – 200 г;
- Сир твердий – 100 г;
- Лук – 2 ріпки;
- Кунжут – жменя;
- Соняшникова олія – для змащування і смаження;
- Сіль і перець – за смаком.
Як смачно і швидко зробити самсу з куркою і грибами по-домашньому
- У мисці змішуємо розм’якшене вершкове масло, борошно, воду і трохи солі. Вимішуємо тісто, якому потрібно постояти півгодини в холодильнику.
- Гриби гарненько промиваємо та нарізаємо дрібними кубиками. Лук очищаємо від лушпиння і теж шаткуємо.
- У сковороду вливаємо трохи рослинного масла, обсмажуємо спочатку цибулю, потім гриби і потім вже фарш.
- Після того, як отримана маса охолоне, натираємо в неї сир і добре все перемішуємо.
- Тісто нарізаємо на шматочки, розгортаємо. Укладаємо начинку і скріплюємо куточки в формі трикутника.
- Змащуємо деко рослинним маслом, укладаємо пергамент, а поверх нього наші пиріжки швом вниз.
- Посипаємо кожну самсу кунжутом і відправляємо їх випікатися при температурі 180 градусів на 40-45 хвилин.
Щоб така самса з куркою вийшла ще гарніше, рекомендуємо змастити її поверхню яєчним жовтком. Вживати в їжу її краще в злегка охолодженому вигляді, але тільки не в холодному.