Ще з часів Вавилона ці червоні підземні плоди служать людству вірою і правдою, як в лікувальних цілях, так і в кулінарії. За цей час в світі народилося величезна кількість страв на основі цього овоча, але у нас більше цінуються салати з вареного буряка, рецепти яких ми сьогодні вивчимо. Вінегрети з грибами, сухими фруктами, бобами, і сирами, грати з інгредієнтами можна без кінця, адже буряк відмінно поєднується з будь-якими продуктами.
Як приготувати буряк для салату
Часто навіть досвідчені кулінаркі не можуть дати чіткої відповіді на питання, скільки по часу і як правильно варити і запікати буряк для салатів. Щоб, нарешті, розставити в цьому завданні всі крапки над «i», ми розкриємо всі таїнства цієї нелегкої кухні.
- Перед тим, як відправити буряк в окріп або в розігріту духовку, його необхідно дуже ретельно промити, щоб на шкірці не залишилося ні мікрона бруду або землі.
- Однак саму шкурку з плодів зчищати не варто, адже саме верхній шар служить бар’єром для утримання всіх корисних включень в буряках, які так і норовлять вирватися назовні разом з парою або проникнути в воду.
- Також не рекомендується варити бурий плід надмірно довго, інакше він загрожує розгубити всі свої вітаміни.
Одного години для невеликих бульб, 90 хвилин – для середніх і 120 хвилин – для великих буде досить.
- Якщо салат складається не з їдальні відвареного буряка, а з печеної або смаженої, то тоді добре промитий, але неочищений від шкірки плід слід проткнути в 3-5 місцях зубочисткою, закутати в фольгу і відправити на деку в духовку при 210оС на годину-півтора .
- Також можна запекти буряк і в мікрохвильовій печі. Існує 2 методи варіння овочів за допомогою мікрохвиль.
У першому випадку потрібно проткнути плоди в декількох місцях, укласти на блюдо, накрити кришкою для розігріву в СВЧ і при повній потужності варити порядком 10 хвилин.
- Інший же варіант мікрохвильової отварки передбачає використання целофанового мішечка. Складаємо коренеплоди в пакетик, щільно його зав’язуємо і завантажуємо в піч. Щоб в процесі нагрівання і роздування кульок не луснув, виробляємо в ньому один невеликий прокол. Таким чином буряк звариться всього за 8 хвилин.
- Якщо першочерговим завданням є збереження користі овоча по максимуму, то тоді ми радить готувати його паровим методом в мультиварці або пароварці. В даному випадку плід можна розсікти на два-три шматки і відварювати всього 20-30 хвилин.
- Рівень готовності продукту визначається зовсім вже просто, методом тику. Якщо ніж входить в буряк легко, значить отварка пройшла успішно.
Салат «Ріг достатку»
Оскільки сьогодні ми готуємо страви переважно з буряка, то хотілося б запропонувати рецепт неймовірно смачного салату, на приготування якого підуть лічені хвилини, однак в пам’яті їдців він залишиться надовго.
Складові
- Варений буряк – 1 шт .;
- Шинка з птиці – 0,3 кг;
- Сир – 165 г;
- Картопля – 4 бульби;
- Морквина – 1 коренеплід;
- Огірки солоні або мариновані – 4 шт .;
- Яйця курячі – 4 шт .;
- Зерна граната – від 1 плода;
- Яблуко будь-якого сорту – 1 шт .;
- Часнику зубчики – 2-3 шт .;
- Майонез – 3-5 ст.л .;
- Сіль.
Приготування
- Перед тим, як приступити до нарізки салату, все коренеплоди і яйця необхідно зварити і почистити від шкірки і шкаралупи.
- Після цього натираємо овочі, очищене яблуко, сир і яйця на тертці з великими отворами на різні тарілки.
- Слідом беремо огірки і шинку, і нарізаємо їх кубиками, а з граната витягаємо все зернятка.
- Тепер будемо формувати салат пошарово. Першим етапом викладаємо змішаний з майонезом і підсолений картопля, а зверху на нього висипаємо огіркові кубики в майонезі. Слідом йде шинка + майонез, потім терте яблучко, далі яєчно-майонезна маса, ½ частина сиру, а потім морквяно-часниковий заміс з майонезній заправкою. Верхівкою цього кулінарного «айсберга» буде буряк, змішана з залишками сиру і гранатовими зернами.
- Однак не будемо поспішати з подачею цього шедевра до столу, адже йому ще потрібно дати годину-дві просочитися і охолодитися в рефрижераторі.
Салат з часниковим сиром
Рецепти закусок з вареного буряка і сиру є надійними стравами для будь-якого застілля.
Такі корисні салати чудово гармонують практично з усіма гарячими м’ясними виробами, гарнірами, бутербродами або овочевими асорті. Саме тому, продовжуючи сирно-бурякову тему, хотілося б запропонувати ще один більш простий, але не менш смачний варіант салату з червоного буряка без майонезу.
Складові
- Бурячок – 4 коренеплоду;
- Горіхів волоських ядра – 120 г;
- Часникові часточки – 3 шт .;
- Сир або нежирний Сир-220 г;
- Сметана маложирна – 4-5 ст.л .;
- Сіль – ½ – 1 ч.л .;
- Перець порошковий чорний – ¼ ч.л.
Приготування
- Попередньо відварену і очищену буряк необхідно натерти на тертці з насадкою під корейські салати.
- Після цього на звичайній тертці із середніми дірочками трьом сир і змішуємо його з бурачной масою.
- Роль заправки буде грати оригінальний соус зі сметани, подрібнених в блендері горіхів, солі, перцю і часнику, потовченого з сіллю в ступці.
Цей незвичайний на смак, але доступний за складом салат можна приготувати в лічені хвилини, і повірте, гостям він припаде до смаку. Прикрасити ж блюдо перед подачею можна листочками базиліка і кукурудзяними, гороховими і гранатовими зернами в комплексі.
Буряк з білою квасолею
Дуже часто домогосподарок відвідує питання, що можна по-швидкому приготувати на обід або вечерю з дієтичного меню? Цей простий рецепт розповість, як зробити дуже смачний, ситний і корисний салат на швидку руку.
- Для початку відправимо варитися до готовності 2 великі буряка і 1 морквину. А тим часом підготуємо решту інгредієнтів.
- Два великих маринованих огірочка нарізаємо кубиком, ½ ріпчастої цибулини шаткуємо тонкими півкільцями, а 1 пучок кропу дрібно рубаємо.
- Також нам знадобиться біла консервована квасоля (1 банка). Розкривши бляшанку, зливаємо з неї маринад, а самі бобові висипаємо в салатник, куди також слідом відправляємо огірки, зелень і цибулю.
- Коли коренеплоди стануть м’якими, виймаємо їх з води, охолоджуємо і чистимо, після чого подрібнюємо дрібними кубиками і додаємо в загальну ємність.
- Заправкою для салату буде сметана (1 ст.), Але також не забуваємо підсолити страву за смаком.
Бурякова суміш з грибами
Не менш цікавим є і цей вид холодної закуски для святкового торжества з грибів, хрону і червоною солодкої ріпки. А приготувати його можна так:
- Беремо 2 середні бурячок, гарненько промиваємо їх і відправляємо варитися на 1 годину. Потім чистимо і трьом коренеплід на крупній тертці.
- Також для салату потрібно попередня тригодинна отмочка в окропі сухих грибів, яких для рецепта потрібно 100 г. Після чого зайву воду необхідно злити, потім знову заливаємо розпухлі грибки окропом, подсаливаем і ставимо варитися до готовності хвилин 20.
- Тим часом шаткуємо дрібним кубиком 1 ріпчасту цибулину і обсмажуємо її в маслі до рум’яності.
- Тепер же змішуємо в загальній ємності буряк з нарізаними соломкою грибами, подрібненою зеленню петрушки (1 пучок) і обсмаженою цибулею.
- Ну і в кінці залишається лише заправити салат сильним соусом, приготованим з 4 ст.л. соняшникової олії, 1 ст.л. тертого кореня хрону, солі (½ ч.л.) і щіпки чорного перцю.
Буряк із зеленню і чорносливом
Буряковій холодні закусочні страви сьогодні буквально рясніють своєю різноманітністю. Однак поряд з екзотичними рецептами часом так хочеться приготувати найпростіший салат з вареного буряка з чорносливом, який частенько подавали в шкільній їдальні на обід.
Складові
- Коренеплід буряка – 3 шт .;
- Чорнослив – 1 склянки;
- Майонез – 4 ст.л .;
- Горішки волоські (ядра) або міндаля- ½ склянки;
- Зелень кропу свіжа – 3 гілочки.
Приготування
- Готування даного салату слід починати завчасно, оскільки сухофруктам потрібно 1 годину на відмочування в окропі.
- Стільки ж часу потрібно виділити на варіння буряка.
- Через 60 хвилин витягуємо чорнослив із залишків рідини і перекручуємо в блендері разом з горіхами.
- Що стосовно червоною ріпки, то її необхідно спочатку охолодити, а потім знімаємо з неї шкірку, перетираємо м’якоть на дрібній тертці і заправляємо буряк горіхово-фруктовою сумішшю, майонезом і сіллю за смаком.
- В якості прикраси використовуємо укропную «ялинку» і горіхи.
З цим рецептом можна грати, як того вимагає ваша фантазія. Додайте в загальну чашу зерна граната, кукурудзу або червону баночну квасоля, гарантуємо, в такому вигляді ця закуска заграє новими фарбами.
Також, наприклад, до загального складу можна додати відварений рис, а для заправки взяти сметану і цукор, тоді ми отримаємо відмінний солодкий салатик
Рецепти з вареного буряка протягом багатьох століть не втрачають своєї популярності, і цьому є вельми розумне пояснення. По-перше, ці салати неймовірно смачні, по-друге – корисні, ну а по-третє, вони неймовірно прості у виконанні, що і робить їх номером один.