Коли хочеться чогось простого, незвичайного і корисного, можна побалувати себе салатом з помідорами та базиліком! Решта інгредієнти в рецептурі можуть відрізнятися, але основна смакова композиція ґрунтується саме на томатах і цієї незвичайної для нашої слов’янської кухні зелені.
Базилік є одним з видів пряних трав і його часто називають «Царської травою» за приємний аромат і широке застосування в кулінарії. Цю траву додають до супів, в салати, до м’яса і риби і навіть в лікери!
Для того щоб приготувати цей салат, найкраще брати свіже листя, які прикрасять блюдо, зроблять його неймовірно ароматним і додадуть незвичайні смакові нотки. На початку він може злегка гірчити, але після стає солодкуватим: гурмани обов’язково це оцінять!
Салат для гурманів
Складові
- Помідори – 4-5 невеликого Рамер + –
- Червона цибулина – 1 штука + –
- Базилік – середній пучок + –
- Оливкова олія – 1 ст. л. + –
- Сіль – за смаком + –
- Перець – за смаком + –
- Твердий сир – 70-100 г + –
Приготування
Приготувати салат з помідорами і базиліком можна всього за кілька хвилин, але тим не менше він прикрасить будь-який стіл і внесе різноманітність в звичний раціон.
- Помідори нарізаємо часточками, цибулю – кільцями або тонкими півкільцями, сир найкраще нашаткувати кубиками або ж натерти.
- Все складаємо в глибоку миску, обриваємо у базиліка листочки і додаємо туди ж. Салат заправляємо оливковою олією, перчимо і солимо за смаком. Для краси готову страву можна присипати зверху листочками базиліку.
Це далеко не єдиний спосіб приготування такого салату, але безумовно один з найпростіших. Для нього не потрібні якісь особливі компоненти і багато часу.
Вишуканий рецепт «Римська перепілка»
Складові
- Помідори – 2 штуки невеликого розміру + –
- Сир моцарела – 200-300 г + –
- Базилік (свіжий) – 5 гілочок + –
- Кедрові горішки – 20-25 г + –
- Часник – 1 зубчик + –
- Перепелині яйця – 4 штуки + –
- Цукор – 1 ч. Л. + –
- Оливкова олія – 2 ст. л. + –
- Лимонний сік – 0,5 ч. Л. + –
- Сіль – за смаком + –
- Перець – за смаком + –
Приготування
Цей салат з помідорами і базиліком відноситься скоріше до святкових страв, ніж до тих, що готують кожен день. Але зате їм можна приємно здивувати гостей, які точно не залишаться байдужими!
- Для початку відварюємо перепелині яйця до готовності, моєму базилік, обсушуємо його. Дрібні листочки додамо в салат як є, а великі краще порвати на частини. Цілими можна в кінці прикрасити готовий салат.
- Помідори нарізаємо на акуратні часточки, а кедрові горішки викладаємо на сковороду без масла і злегка підсушують (НЕ жарячи!).
- Тепер можна зайнятися заправкою: змішати лимонний сік з сіллю і цукром, додавши подрібнений часник, перець і оливкове масло.
- На дно тарілки спочатку викладаємо великі листя базиліка, порвані на частини, потім часточки помідорів, нарізану моцарелу (можна купити міні-скибочки, які не потрібно шинкувати), половинки варених перепелиних яєць, маленькі листочки базиліку.
- Після цього готову страву поливаємо заправкою, яка підкреслить смак салату. На останньому етапі зверху висипаємо кедрові горішки. Все готово!
У традиційній кухні Італії базилік є невід’ємним компонентом страв, приготованих з томатів і так улюбленого на Апеннінах соусу песто. Ця приправа відмінно вписується в дієтичне харчування, адже вона здатна замінити собою сіль, яка затримує в тканинах рідину.
* Секрет від кухарчуком
Цікава особливість: при нагріванні базилік розкриває свій аромат повніше, але практично повністю втрачає його при сушінні. Якщо хочеться заготовити цю траву про запас, то краще її заморозити в холодильнику.