Салати італійської кухні з базиліком і томатами

Салат з додаванням базиліка

Коли хочеться чогось простого, незвичайного і корисного, можна побалувати себе салатом з помідорами та базиліком! Решта інгредієнти в рецептурі можуть відрізнятися, але основна смакова композиція ґрунтується саме на томатах і цієї незвичайної для нашої слов’янської кухні зелені.

Базилік є одним з видів пряних трав і його часто називають «Царської травою» за приємний аромат і широке застосування в кулінарії. Цю траву додають до супів, в салати, до м’яса і риби і навіть в лікери!

Для того щоб приготувати цей салат, найкраще брати свіже листя, які прикрасять блюдо, зроблять його неймовірно ароматним і додадуть незвичайні смакові нотки. На початку він може злегка гірчити, але після стає солодкуватим: гурмани обов’язково це оцінять!

Салат для гурманів

Салат з помідорами та базиліком для гурманів

Складові

  • Помідори – 4-5 невеликого Рамер + –
  • Червона цибулина – 1 штука + –
  • Базилік – середній пучок + –
  • Оливкова олія – ​​1 ст. л. + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Перець – за смаком + –
  • Твердий сир – 70-100 г + –

Приготування

Приготувати салат з помідорами і базиліком можна всього за кілька хвилин, але тим не менше він прикрасить будь-який стіл і внесе різноманітність в звичний раціон.

  1. Помідори нарізаємо часточками, цибулю – кільцями або тонкими півкільцями, сир найкраще нашаткувати кубиками або ж натерти.
  2. Все складаємо в глибоку миску, обриваємо у базиліка листочки і додаємо туди ж. Салат заправляємо оливковою олією, перчимо і солимо за смаком. Для краси готову страву можна присипати зверху листочками базиліку.

Це далеко не єдиний спосіб приготування такого салату, але безумовно один з найпростіших. Для нього не потрібні якісь особливі компоненти і багато часу.

Вишуканий рецепт «Римська перепілка»

Ексклюзивний рецепт салату з помідорами та базиліком

Складові

  • Помідори – 2 штуки невеликого розміру + –
  • Сир моцарела – 200-300 г + –
  • Базилік (свіжий) – 5 гілочок + –
  • Кедрові горішки – 20-25 г + –
  • Часник – 1 зубчик + –
  • Перепелині яйця – 4 штуки + –
  • Цукор – 1 ч. Л. + –
  • Оливкова олія – ​​2 ст. л. + –
  • Лимонний сік – 0,5 ч. Л. + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Перець – за смаком + –

Приготування

Цей салат з помідорами і базиліком відноситься скоріше до святкових страв, ніж до тих, що готують кожен день. Але зате їм можна приємно здивувати гостей, які точно не залишаться байдужими!

  1. Для початку відварюємо перепелині яйця до готовності, моєму базилік, обсушуємо його. Дрібні листочки додамо в салат як є, а великі краще порвати на частини. Цілими можна в кінці прикрасити готовий салат.
  2. Помідори нарізаємо на акуратні часточки, а кедрові горішки викладаємо на сковороду без масла і злегка підсушують (НЕ жарячи!).
  3. Тепер можна зайнятися заправкою: змішати лимонний сік з сіллю і цукром, додавши подрібнений часник, перець і оливкове масло.
  4. На дно тарілки спочатку викладаємо великі листя базиліка, порвані на частини, потім часточки помідорів, нарізану моцарелу (можна купити міні-скибочки, які не потрібно шинкувати), половинки варених перепелиних яєць, маленькі листочки базиліку.
  5. Після цього готову страву поливаємо заправкою, яка підкреслить смак салату. На останньому етапі зверху висипаємо кедрові горішки. Все готово!

У традиційній кухні Італії базилік є невід’ємним компонентом страв, приготованих з томатів і так улюбленого на Апеннінах соусу песто. Ця приправа відмінно вписується в дієтичне харчування, адже вона здатна замінити собою сіль, яка затримує в тканинах рідину.

* Секрет від кухарчуком
Цікава особливість: при нагріванні базилік розкриває свій аромат повніше, але практично повністю втрачає його при сушінні. Якщо хочеться заготовити цю траву про запас, то краще її заморозити в холодильнику.