Коли в результаті пошуків ефективної системи харчування ви знайшли свій ідеальний відповідь, постає питання, як налагодити приготування їжі до автоматизму. Сироедческіе салати – це основа харчування для всіх послідовників вживання тільки «живий їжі», і сьогодні ми пропонуємо вам багату добірку рецептів. Зверніть увагу, що страви розподілені за двома умовним сезонах (зимовий і літній) – для зручності їх використання в низці щоденних клопотів.
У зимових рецептах салатів для сироїдів ви знайдете тільки ті інгредієнти, які легко доступні до приготування з довго зберігаються овочів. А в перелік літніх сироедческіх салатів ми включили рецепти з самими різними дарами природи.
На завершення статті ви знайдете кілька порад для творчих експериментів на основі базових рецептів. Деякі з них зажадають трохи більших зусиль, зате зможуть зробити навіть самий монотонний зимовий салат істинним джерелом переваг сироїдіння.
ВАЖЛИВО!
Навіть традиційні кулінари знають, що від способу подрібнення одного і того ж продукту залежить кінцевий смак салату. В меню сироїда цей аспект – один з вирішальних факторів різноманітності сироедческіх салатів.
Особливо гостро це відчувається взимку, коли список дозволених продуктів не настільки багатий, як влітку. Тому вам варто задуматися над придбанням різних пристосувань для подрібнення овочів.
Найзручніші і швидкі подрібнювачі – це класична терка з 3-ма рівнями подрібнення і Терка «Бернер» з 3-ма основними і 2-мя додатковими насадками.
Для отримання великої кількості разноразмерних кубиків цілком придатний «Найсер Дайсер». Він прослужить набагато довше, якщо використовувати його тільки для фруктів (яблука, груші, банани, абрикоси, персики і т. П).
Зимовий салат для сироїда: найпростіший рецепт
Нам потрібні
- Капуста білокачанна – 200-250 г;
- Морква – 1 шт. середнього розміру;
- Яблуко – ½ середнього фрукта.
для заправки
- По 1 ст.л. рослинного масла і лимонного соку;
- Подрібнена зелень кропу – за смаком.
Приготування
- Всі овочі миємо й обсушуємо.
- Морква і яблуко очищаємо від шкірки.
- Трьом капусту на найдрібнішої насадки терки «Бернер». В результаті зі звичайної білокачанної капусти вийде овочева нарізка зі смаком капусти кольрабі.
- Аналогічно натираємо моркву і яблуко.
- Якщо немає терки «Бернер», то морква і яблука ріжемо тонкою соломкою, а капусту дрібно шаткуємо ножем і обминали руками.
- Заправляємо салат сумішшю масла і лимонного соку і посипаємо кропом.
Рада кухарчука
Для зимових салатів вибирайте досить твердий кисло-солодкий сорт яблук. Це в першу чергу Симиренка, Глостер, Бреберн, Роял Гала, Айдаред. А якщо під рукою не виявиться лимона: просто збільште кількість яблука.
Даний салат складається з найпопулярніших дарів природи, смак яких складно зіпсувати. Тому ви можете експериментувати з пропорціями. А також додавати інші інгредієнти, доступні взимку:
- корінь селери і петрушки,
- буряк,
- груші,
- зелень петрушки,
- ріпу або топінамбур.
Ситний зимовий салат для сироїдів
Складові
- Авокадо – 1 шт .;
- Фісташки (сирі, очищені) – 50-70 м
Приготування
- Ріжемо кубиками авокадо і посипаємо фістакамі.
- Заправка: або без соусу, або збризнути лимонним соком.
- Можна посипати дрібно нарізаною доступною зеленню.
Швидкий спосіб нарізки авокадо кубиками дивіться у відео.
Як правильно порізати авокадо
Зимовий салат з морквою, селерою і горіхами
Нам потрібні
- Морква – 1 шт. великого розміру;
- Селера – ½ крупного кореня;
- Волоські горіхи (ядра) – 3 шт .;
- Часник – 1 зубчик середнього розміру;
- Заправки: будь-яку рослинну олію з лимонним соком, можна додати мед за смаком;
- Подрібнена зелень петрушки – за смаком.
Приготування
- Подрібнюємо овочі на крупній тертці або тонкою соломкою.
- Горіхи вимочуємо від 2 годин і ріжемо великими шматками.
- Або пюреріруем в блендері в складі соусу з масла і лимонного соку.
- Часник рубаємо дуже дрібним кубиком або включаємо в пюрерірованний соус.
- Змішуємо інгредієнти, заливаємо соусом і додаємо посічену зелень.
Бажаючи урізноманітнити рецепт, за смаком можна додати в 2 рази меншу кількість яблука, ріпи, кольрабі або редьки.
Рада кухарчука
Звертайте увагу на різноманітну редьку на зимових базарах. Дуже смачною буває редька із зеленою шкіркою, а щільна редька з рожевою шкіркою, порізана тонкою соломкою, стане відмінною хрусткою основою для салатів з солодкими яблуками, апельсинами і бананами.
Салати для сироїдів: три легких літніх рецепта
Зараз ми запропонуємо вам рецепти з різними інгредієнтами, тим самим підкреслюючи всю широту харчування сироїдів.
Включайте ці салати в своє меню, навіть якщо ви тільки придивляйтеся до сироїдіння, або з метою дозованого розширення традиційного раціону з збагаченням його «живими» продуктами. У будь-якому випадку вам гарантована дуже смачна і максимально корисна трапеза!
Салат «Рання весна»
Складові
- Помідори – 4 шт. середнього розміру;
- Снить (листя);
- Кропива (листя);
- Часник – 2 зубчики;
- Рослинна олія, бажано з горіховим ароматом (мигдальне, волоського горіха, гарбузового кісточок).
Як приготувати
- Всі компоненти моєму.
- Листя яглиці і кропиви за 1 годину до приготування замочуємо у воді кімнатної температури. Це розм’якшить трави.
- Помідори і часник ріжемо полудолькамі.
- Трави дрібно рубаємо або перетираємо в блендері з додаванням олії.
- Змішуємо всі інгредієнти і соус.
Рада кухарчука
Запропоновані трави – результат щедрого творіння самої природи, без втручання селекціонерів. Не випадково вони ростуть під кожен кущем на території більшості слов’янських країн.
Використовуйте кропиву і снить, збрехав здали від автодоріг, і не хвилюйтеся про специфічний запах, який іноді відзначають сироїди, які не шанують кропиву. У салаті з пряним часником і ароматними помідорами він зовсім не відчувається.
Салат «Довгоочікувана весняна класика»
Все просто! Беремо рівні кількості огірків і редиски + салатні листя, зелень і будь-яка сироедческая заправка на основі рослинної олії і часнику.
Секрет смакоти салату – в способі нарізання:
- Салат рвемо руками або ріжемо гострим ножем на великі широкі смуги.
- Огірки і редиску ріжемо великими кружечками або напівколами.
- А ось зелень подрібнюємо якомога ретельніше. Перемішуємо інгредієнти двома ложками, полив гомогенної заправкою.
Салат з китайської капусти з болгарським перцем
Нам потрібні: рівні кількості китайської капусти і болгарського перцю.
Як приготувати:
- Китайська капуста: використовуємо тонку частину листя, яку ріжемо на смужки шириною близько 8 мм. При бажанні використовувати товсту частину листя, ріжемо її окремо тонкою соломкою.
- Болгарський перець: чистимо від насіння і плодоніжки, ріжемо смужками близько 5-7 мм шириною. Ідеальний варіант – пару перців різного кольору, але це залежить від кількості капусти.
- Заправка для салату: рівні кількості сухої гірчиці, рослинного масла і меду. Готуючи соус, постійно пробуйте! Він повинен вийти гостро-солодким.
Рада кухарчука
Беріть не дуже гостру гірчицю. Це зазвичай порошок блідо-жовтого кольору, але навіть його слід перевірити на смак. Якщо вам не вистачає кислинки, використовуйте в соусі лимон. Або включіть в компоненти чорну смородину.
Фруктові салати для сироїдів на швидку руку
Салат «Зимова традиція»
Інгредієнти прості і доступні круглий рік: в рівних кількостях банани, апельсини і тверді яблука.
- Готуємо просто і швидко: очищаємо фрукти від шкірки і насіння і подрібнюємо їх кубиками – з ребром до 1 см.
- Заправки салату – на ваш смак. Це може бути лимонний сік з маслом, з додаванням горіхів.
Рада кухарчука
Вишукане доповнення даного салату – вимочений червона сочевиця, трохи крупно порубаних волоських горіхів або цілі мигдальні горішки, полежали в воді хоча б 2 години.
Салат цитрусовий з капустою
Нам потрібні: рівні кількості білокачанної і червонокачанної капусти, апельсини, тверді яблука, пару зубчиків часнику і кілька сухофруктів за смаком.
Приготування
- Всі інгредієнти моєму і чистимо.
- Капусту дрібно шаткуємо і гарненько обминали руками.
- Апельсини ріжемо дрібними часточками.
- Яблука подрібнюємо тонкою довгою соломкою.
- Сухофрукти ріжемо тонкими короткими смужками.
- Для соусу змішуємо масло і лимонний сік, куди можна видавити і часник.
Рада кухарчука
Використовуючи кольрабі, ви досягнете найніжнішого смаку. Кольрабі слід очистити і порізати тонкою довгою соломкою. Тут незамінною помічницею стає терка «Бернер». А при виборі кислих апельсинів створіть контраст смаку з боку сухофруктів, віддавши перевагу солодким фінікам.
Сироедческіе салати: творчі експерименти
Є кілька інгредієнтів, які можна додати в будь-який салат для сироїдів.
Пророщені насіння
Найлегше проростають пшениця, овес, сочевиця, жито і маш. А найсмачнішими найчастіше називають паростки із зерен вівса, пшениці і насіння соняшнику.
вимочені горіхи
Вам знадобиться напередодні ввечері замочити горіхи у воді кімнатної температури і з ранку обсушити їх, щоб використовувати протягом дня в будь-який салат.
Класичні горіхи для сироїдів – волоські, мигдаль, фундук і азербайджанський арахіс.
Увага!
Не плутати азербайджанський арахіс з китайським! Це той великий звичний нам арахіс, який завжди вирощують з ГМО сировини.
Насіння льону і кунжуту
Використовуємо сухі або вимочені за ніч насіння льону і кунжуту.
Перші дуже смачно хрустять, будучи сухими, а другі надають терпку гірчинку. Тому кунжут вигідно використовувати в солодких фруктових салатах або в овочевих рецептах, куди входить солодкі яблука типу Голден.
Соуси з медом
Заправки з медом придатні не тільки до фруктових рецептами. Грайте зі смаками!
Додавайте мед до овочів, поєднуючи з порошком гірчиці, наполовину меншою кількістю лимонного соку і рівною кількістю нейтрального до смаку рослинного масла (соняшникова, кукурудзяна, виноградних кісточок).
Пюрерірованние соуси
Для заправки салатів з великої нарізкою інгредієнтів робіть пюрерірованние соуси з пікантними за смаком корінням, які перекручені в блендері з рослинним маслом, медом або лимонним соком (за смаком).
Вдалі коріння для таких заправок – це селера і петрушка, доступні нам круглий рік.
Сухофрукти в фруктових салатах
Сухофрукти – чудове доповнення не тільки фруктових салатів, але і овочевих рецептів з жорстких по структурі овочів.
Замініть яблуко курагою або чорносливом в будь-якому зимовому салаті на основі капусти, і ви отримаєте набагато більше живильний сироедческій рецепт з новим смаком.
заморожені фрукти
Якщо ви допускаєте компроміси в міжсезоння, то заморожені фрукти – це хороший вихід для збагачення харчування вітамінами.
При домашньої заморожування з використанням режиму швидкого заморожування в сирому сировину зберігається більше вітамінів, ніж при сушінні.
На думку нутриціологів ферменти в процесі заморозки не гинуть, а переходять в сплячий режим. Вони повертають велику частину сили після правильної розморожування – при поступовому відтаванні продукту на нижній полиці холодильника, без використання гарячої води.
Огляньте поглядом представлене різноманітність сироедческіх салатів і усвідомте, що тут не описано і десятої частки можливих поєднань. Спробуйте хоча б частково долучитися до «живої їжі»! А ми і надалі будемо намагатися надавати вам цікаву інформацію.