Щоб отримати справжню насолоду від багатих святкових страв без шкоди для здоров’я, на столі обов’язково повинні бути присутніми овочі.
Можна уявити їх у вигляді ажурної нарізки, майстерно розклавши її на блюді, або ж оформивши, як вітамінний салат, наприклад зі свіжої капусти з куркою і томатами. Білокачанна мешканка грядки і пекінка поєднуються з іншими овочами і легким м’ясом птиці, перетворюючи скромні страви в гастрономічні витребеньки.
Звичайну білу капусту в давнину називали їжею бідняків, тому вона рідко з’являлася на столі міської знаті. Дійсно, варені капустяне листя виглядають не надто апетитно, та й смак мають дуже скромний.
Якщо ж їх спочатку дрібно нарубати, додати до них жменьку м’яса курки у відварному вигляді і заправити все майонезом, то вийде дуже навіть апетитний салат, гідний монаршого стола.
Як перетворити салат з курячої грудки і капусти в делікатес
Отже, пропонуємо кілька секретів приготування вишуканих салатних закусок зі свіжого капустяного листа.
- Щоб салатик вийшов ніжним і соковитим, краще не брати капусту зимових сортів – вона сухувата і дуже жорстка.
Різати білокачанну потрібно дрібно-дрібно, потім підсолити і обов’язково прим’яти, щоб зробити трохи м’якше і соковитіше.
- Куряче м’ясо, як тільки воно охолоне після варіння, потрібно відразу ж порізати і додати в капустяну нарізку, інакше воно швидко обвітритися і стане занадто сухим.
- Ще краще класти в капустяний салат копчену грудку – вона ніжніша.
- Приємну соковитість додасть салатик консервована кукурудза або томати, порізані дольками або великим кубиком.
- Розмаїття заради білокачанну можна замінити пекінською капустою – вона і ніжніше, і вітамінів в ній не менше. Але в салат з пекінка потрібно класти більше майонезу. Щіпка прованських трав додасть йому особливу ароматну нотку.
Пікантний салат зі свіжою капустою і копченою курячою грудкою
Складові
- Білокачанна капуста – 1 невеликий качан + –
- Цибулина солодкого сорту – 1 шт. + –
- Морква сира – 1 невеликий коренеплід + –
- Куряче філе копчене – 200 г + –
- Кукурудза солодка консервована – 1 банка + –
- Майонез – 4-5 ст. л. + –
Як покроково готується салат зі свіжої капусти і курячої грудки
Хоч в блюдо і кладеться м’ясна копченості, але воно виходить напрочуд легким і низькокалорійним. Так, в 100 г такого салату – всього 130 ккал. До того ж нічого варити або смажити не треба, що зводить час готування до мінімуму, – ідеальний варіант при появі на порозі нежданих гостей.
- Обмивання капустяний вилок, вмочимо його паперовим рушником, щоб прибрати зайву вологу, знімемо верхні, не надто гарні листи.
- Розрізаємо його навпіл і гострим ножем січемо капусту якомога дрібніше.
- Обчистившись цибулину, ріжемо її дрібно полуколечкамі, додаємо в капустяну нарізку.
- Солимо, злегка приминає.
- Почищену моркву натираємо на дрібній тертці. Згодиться і та, яку використовуємо для корейських салатів.
- Копчену курочку ріжемо кубиком, додаємо до загального «котел», туди ж висипаємо і кукурудзу, яку перед цим потрібно процідити.
В кінці заправляємо салат майонезом, заважаємо. Подавати до столу можна відразу – це частування не вимагає просочення.
Дієтичний салат зі свіжої білокачанної капусти з філе курки
Майонез – не самий корисний продукт, до того ж висококалорійний. Але якщо дуже хочеться побалувати себе на свято чимось смачним, то можна зробити вітамінний салат з овочів і м’яса птиці, заправивши його натуральним йогуртом без ароматизаторів.
Калорій в стандартній порції – всього 90, а смак виходить відмінний.
Складові
- Варена куряча грудинка – 500 г;
- Капуста біла свіжа – близько 400 г;
- Сир твердого сорту – 50 г;
- Йогурт натуральний – 50 мл;
- Пучок свіжої укропной зелені – 1 пучок;
- Сіль за смаком.
Робимо будинку вітамінний капустяний салат з м’ясом курки
- Обмивання і обсушити капустяний вилок, дрібно рубаємо його, як в першому рецепті.
- Сир потрібно подрібнити за допомогою великої терки, а м’ясо порізати дрібними кубиками.
- Зелень теж миємо, обсушуємо і рубаємо дрібно. Щоб аромат був сильніше, укропную нарізку приминає разом з капустою, не забувши перед цим посолити.
- Потім просто залишиться змішати овочі з м’ясом і заправити все йогуртом.
Можна використовувати для заправки і сметану, тільки краще брати з жирністю не вище 15%. Кілька столових ложок консервованого зеленого горошку в цій салатної закусці будуть дуже навіть до речі.
Салат зі свіжої пекінської капусти з курячою грудкою і томатами
Взимку актуальні вітамінні салатні закуски. Оскільки в цю пору року так не вистачає фарб, то краще робити страви яскравими, додаючи в них свіжі томати та перці.
Заправляти їх можна не тільки майонезом, а й ніжним оливковою соусом, зробленим власноруч.
Складові
- Куряча грудка варена – 300 г;
- Томати з щільною м’якоттю – 2-3 шт .;
- Пекінська капуста – 150 г;
- Солодкий червоний перець – 1 середній плід;
- Листки салату свіжі – 5-6 шт .;
- Селера свіжа – 3 стебла;
- Оливкова олія (холодний віджим) – 3 ст. л .;
- Часник – 3 невеликих зубки;
- Лимон невеликий – 1/2 фрукта;
- Лляні насіння – 1 ч.л.
- Улюблені прянощі – щіпка;
- Сіль дрібна – за смаком.
Приготування корисного низькокалорійного салату з пекінської капусти з куркою
- Спочатку помиємо всі овочі і зелень, часник очистимо від лушпиння, а селера – від грубих прожилок.
- Салатні і капустяне листя порвемо руками на дрібні шматочки, курочку і томати з перцем наріжемо дрібними кубиками. Черешки селери дрібніше так само, як і інші овочі.
- Тепер зробимо заправку, змішавши роздавлений часник з маслом, присаливаем, присмачуємо прянощами.
- Заправляємо нею майже готовий салат, додаємо лляні зернятка, лимонний сік – все змішуємо. Готово!
Все геніальне, як відомо, дуже просте, а в даному випадку ще й неймовірно смачне і корисне. Яскравий, майже весняний салат зі свіжої капусти і курячої грудки, зроблений своїми руками з будь-якого із запропонованих рецептів, прикрасить будь-який будній і святковий стіл.
Його можна подавати і як самостійну закуску, і як овочевого гарніру до основної страви.