Низка зимових свят – непросте випробування навіть для досвідчених домашніх кулінарів, тим більше – для тих, хто тільки вчиться готувати на сім’ю.
Якщо фантазія по святковим закусок вичерпалася, а гості знову ось-ось нагрянуть, рекомендуємо зробити дуже апетитний салат зі смаженими печерицями та куркою. У ньому немає нічого зайвого, тільки ті продукти, що завжди є в холодильнику, часу на приготування знадобиться самий мінімум, а гості будуть задоволені.
У будь-яку із запропонованих нижче закусок можна сміливо класти і інші гриби, наприклад, зійдуть і гливи, і лісові грибні «трофеї», але ми рекомендуємо печериці. Вони при смаженні виходять більш соковитими і в поєднанні з сухуватою курячою грудинкою – саме воно! ..
Як очевидно з назви, в следущий салат, крім базових обов’язкових інгредієнтів, ми будемо додавати ядра волоського горіха. Вони зроблять закуску більш ситної, надавши їй благородну вишуканість. Хочете зрозуміти, що таке вершина смаку, неодмінно зробіть цей салат. Тим більше, що це зовсім нескладно і недорого!
Горіховий салат зі смаженими печерицями та вареної куркою
Складові
- Філе курячої грудки з магазину – 300 г
- Яйце курки середнього розміру – 5 шт.
- Сир твердого сорту – 250 г
- Гриби печериці – 250 г
- Цибулина велика – 1 шт.
- Крихітка волоського горіха – 200 г
- Майонез високої жирності – 4-5 ст.л.
- Перець чорний свіжого помелу – 1/3 ч.л.
- Масло пісне без аромату – 2 чт.л.
Як робити вдома листковий салат з куркою і смаженими печерицями
- М’ясо птиці виймаємо з води, трохи обсушуємо і ріжемо дрібно, присмачуємо перцем.
- Через 10 хвилин можна додати цибулю і ще потримати на вогні, не забуваючи заважати, кілька хвилин, поки цибульна соломка не стане м’якою.
- До цього часу на сковорідці вже нагрілося масло. Кладемо в нього грибну нарізку, трохи підрум’янюємо, не накриваючи, перчимо зовсім небагато.
- Знявши з цибулини лушпиння, ділимо її на чотири частини і нарізаємо тонкими півкільцями. Майстер клас по нарізці лука дивіться у відео.
- Магазинні грибки чистити не треба – просто обмиємо їх, щоб видалити залишки субстрату, трохи подрежем ніжки з тією ж метою, і нарізаємо тонкими пластинками.
- В іншій посудині у нас киплять яйця. Щоб вийшли круто, варити їх потрібно не менше 10 хвилин.
- Підсолити бульйон (на ньому можна потім зварити суп) і накривши кришкою, варимо до м’якості м’ясних волокон.
- Вода закипіла – зливаємо її, моєму курочку, заливаємо порцію свіжої води і – знову на плиту.
- Оскільки м’ясо птиці у нас з магазину воно звариться за півгодини. Залив курячу філейку водою до повного занурення, відправляємо каструлю на вогонь.
- Так само чинимо і з яйцями. Подрібнити їх можна і на крупній тертці.
- Беремо салатник (прозорі порційні креманки теж підійдуть) і кладемо на дно курячу нарізку, густо покриваємо її майонезом.
- Наступними відправляться в салатницю подрібнені горіхи, за ними – яйця. Їх теж потрібно рясно змастити майонезом. Зручніше робити це «в сіточку», тобто видавлюючи соус через тонке отвір в пакеті. Добре, якщо майонез буде домашнім (рецепт його приготування дивіться в нашому відео).
- Четвертий шар – грибний, трохи майонезу.
- Зверху у нас буде шар щедро насипаної сирної крихти.
Перед подачею на святковий стіл закуска повинна настоятися при температурі кімнати хоча б з півгодини. Прикрасити салат можна свіжою зеленню, уклавши її по краю у вигляді гілочок.
Салат з вареної курки і смажених печериць з овочами
Складові
- Грудина куряча варена – 1 шт. + –
- Печериці сирі – 40 г + –
- Картопля середній – 2 бульби + –
- Морква солодка – 1 невеликий коренеплід + –
- Яйця курячі – 4 шт. + –
- Твердий сир – 150 г + –
- Майонез (можна домашній) – приблизно 4 ст.л. + –
- Рослинна олія – 1 ст.л. + –
- Сіль – щіпка + –
Покроковий рецепт салату зі смаженими печерицями та м’ясом курки
Пропонуємо ще один варіант багатошарової салатної закуски. Якщо ж возитися з шарами немає бажання, можна подрібнити всі продукти однаковим дрібним кубиком і змішати, заправивши майонезом або сметаною, – вийде теж смачно.
- Нам потрібно зварити овочі. Відмиваємо їх від залишків грунту, складаємо в каструлю, повністю заливаємо водою і варимо до м’якості.
- Яйця варитися будуть в іншій посудині. Час готування – 10-12 хвилин. Заливаємо холодною водою.
- Підготовлені продукти обчищаємо від шкурок, натираємо окремо на тертці з великими отворами.
- Так само дрібніше і сир.
- Гриби миємо, ріжемо на пластини, підсмажуємо на маслі до рум’яності, не забувши посолити.
- Все готово – залишилося тільки зібрати наш ситний салат з м’ясом птиці і грибний нарізкою. Дно салатник повністю закриваємо курятиною, на неї розкладаємо грибочки.
- Тепер – картопляний шар, який потрібно неодмінно покрити майонезом. Зверху – морквина, а за нею – яйця. Їх теж змащуємо майонезним соусом.
- Зверху засипаємо майже готову салатну закуску сирної крихтою.
Салат зі смаженими печерицями та куркою, викладений шарами, неодмінно потрібно просочити. Так що поспішати дегустувати його не варто – краще трохи почекати, щоб потім повною мірою насолодитися багатим смаком улюбленого частування.
Салат з копченою куркою, смаженими печерицями та помідорами
Нарізавши кубиком і змішавши лише чотири інгредієнта, отримаємо надзвичайно смачний салатик. Пікантність йому додасть копчене м’ясо птиці, а соковитість – помідори. Тільки брати варто тверді плоди, щоб закуска НЕ плучілось занадто рідкою.
Складові
- Копчена грудина курки – 1 шт.
- Помідори свіжі середнього розміру – 3 плоду
- Гриби свіжі – 250 г
- Твердий сир підсолений – 250 г
- Масло рослинне (будь-яке) – 1-2 ст.л.
- Майонез – 3-4 ст.л.
- Гірчиця в зернах – 1 ч.л.
Готуємо салат з копченої курячої грудки зі смаженими печерицями
- Обмивання грибочки, ріжемо їх тонко пластинками і зарум’янюється в розігрітій олії.
- Томати, помивши і злегка обсушити, ріжемо кубиком розміром 1х1 см. Такого ж розміру повинні вийти і шматочки сиру. Грудинку необхідно теж порізати таким же способом.
- Всі інгредієнти пікантною салатною закуски підготовлені – тепер просто з’єднаємо всі і заправимо майонезом, змішаним з гірчичним зернами. Подавати пікантний салатик до столу можна відразу.
Неможливо визначити, яку з закусок можна вважати найсмачнішою. Але салат зі смаженими печерицями та філе курки в копченому або вареному вигляді безсумнівно варто того, щоб його приготувати і скуштувати. Варто спробувати його хоча б раз, і він легко нападе улюблений багатьма «Олів’є» на задній план, зайнявши на святковому столі місце фаворита.