Жителі Європи і Америки в рік вживають рису в 75 разів менше, ніж люди, що проживають в Азії. Ця крупа хороша тим, що прекрасно поєднується з іншими продуктами. Не випадково багато сучасних страви, наприклад таке, як салат з рисом і помідорами, заслужили таку велику любов. У цей легке блюдо можна додавати горіхи, м’ясо, овочі або гриби, які не переживаючи про смакової несумісності інгредієнтів. Тому що кожен продукт збереже індивідуальність.
У крупі містяться вітаміни В, РР, Е, а також кальцій, мідь, калій, залізо, фосфор, марганець, селен, цинк і магній, тобто практично все, що потрібно людині для здоров’я і прекрасного самопочуття. Крім цього в рисі багато білка і клітковини, а значить, він надовго подарує відчуття ситості!
Для салатів прекрасно підходить «східний» спосіб варіння цих зерен: при цьому зберігаються всі корисні речовини і не потрібні особливі зусилля. Крім того, страва виходить розсипчастим, а не злиплих, що дуже важливо!
«Східний» спосіб варіння рису
- Нам знадобиться сковорода з товстими стінками, яку потрібно попередньо розігріти. Висипаємо в неї стакан зерен, тут же заливши їх 1,5 склянками окропу. Після цього необхідно щільно закрити сковороду кришкою.
- Важливо готувати рис рівно 12 хвилин, щоб отримати потрібну консистенцію. Спочатку протягом 3 хвилин готуємо на сильному вогні, потім 7 хвилин – на середньому, а останні 2 хвилини – на слабкому.
- Солимо і перемішуємо тільки після закінчення варіння.
Для того щоб крупа була готова саме для салату, її треба охолодити при кімнатній температурі або в холодильнику. Теплої її класти не можна: це може зіпсувати загальний смак страви.
Дуже ситним і неймовірно смачним виходить салат з рисом і помідорами, особливо якщо в нього додати шинку і інші компоненти. Він цілком може замінити повноцінний сніданок або навіть друга страва!
Салат з рису, помідорів і шинки
складові
- Рис – 6 ст. л. + –
- Помідори – 4 штуки + –
- Шинка – 300-400 г + –
- Солодкий перець – 2 штуки + –
- Сир Російський – 200 г + –
- Яйця курячі – 6 штук + –
- Часник – 2-3 зубчики + –
- Майонез – для заправки + –
Приготування
Цей салат, незважаючи на велику кількість інгредієнтів, готується дуже швидко. Його можна подавати і на свята, і в якості звичайного буденного страви.
- Попередньо відварюємо рис і яйця. Останні після цього охолоджуємо і нарізаємо кубиками (можна порубати дуже дрібно, кому як подобається).
- Овочі миємо, перець очищаємо від насіння і перегородок, після чого шаткуємо їх на кубики і ріжемо шинку. Сир натираємо, змішуємо з готовими інгредієнтами і викладаємо в салатник.
- Рис промиваємо, даємо стекти зайвій воді. Тепер можна додати його, яйця, пресований часник і майонез до решти інгредієнтів, ретельно перемішуючи. Якщо салат з рисом і помідорами готують заздалегідь, то краще майонезом його заправляти безпосередньо перед подачею до столу, інакше овочі дадуть сік.
Невеликі порції цього блюда можна подавати в тарілочках, викладених листям салату. Також салат дуже оригінально виглядає, якщо його загорнути в ці листя по 50-100 грамів в кожен, красиво виклавши їх на загальне блюдо.
* Секрет від кухарчуком
Для салату традиційно найкращим рисом вважається довгозерний, так як він зберігає свою форму і набуває білий колір. Шанувальники здорової їжі можуть використовувати суміш зі звичайного рису і неочищеного для більш цікавого смаку і користі для організму.
Смачного!