Бажання дивувати гостей вишуканою їжею сприяє тому, що господині починають фантазувати і придумують нові рецепти святкових страв. Оригінальною знахідкою вважається салат гніздо глухаря, його готують за різними технологіями і з різним складом продуктів, але прикрашають частування завжди однаково.
Блюдо оформляють за подобою пташиного житла, наостанок декоруючи його перепелиними яйцями, таке видовище гості точно не забудуть, та й голодними їм не піти.
Швидко зробити святковий салат не вийде, в середньому на його приготування потрібно 1-2 години. Найбільша кількість часу витрачається на підготовку продуктів і прикраса страви. Але час, витрачений із задоволенням, не вважається втраченим.
Роблячи крок за кроком смачний салат, хвилини пролітають непомітно, але так чи непомітні будуть з’їдені порції ласого блюда на фігурі?
Калорійність однієї класичної порції становить 292 ккал. Для тих, хто не дотримується дієти – це не катастрофічна цифра. Так що сміливо прикладати до апетитного салату без задніх думок.
Класичний салат «Гніздо глухаря»: рецепт з фото
Меню на день народження Новорічне меню М’ясні салати Салати з варених овочів Фаршировані яйця 5 порцій 24 години 2 години
ЛюдмілаСтатьі автора
Складові
- Картопля – 4-5 шт. + –
- Твердий – 150 г + –
- Огірки – 2 шт. + –
- Куряче – 1 стегно або 350 г + –
- Лук – 2 шт. + –
- Яйця – 4 шт. + –
- Кріп – 1 пучок + –
- Майонез – 150 г + –
- Рослинна – 250 г + –
- Цукор-пісок – 1 ст.л. + –
- Оцет – 30 г + –
- Сіль – 1 ст.л. + –
- Плавлений – 50 г + –
- Перепелині – 4 шт. + –
Приготування
ФУЛЛСАЙЗ MEDIUM
підготовка продуктів
Насамперед відварюємо ніжне філе курки. З цією метою заповнюємо каструлю водою і на середньому вогні розігріваємо її.
Поки вода буде грітися – моєму куряче м’ясо під проточною водою. Потім перекладаємо його в розігріту воду і проварюємо приблизно 40 хвилин.
Це дозволить філе випустити свій ароматний сік, але при цьому бульйон з нього ми не отримаємо. Він нам в принципі і не потрібен.
Наступний етап – варіння яєць. Курячі відварюємо не менше 10 хвилин, перепелині – 5. Важливо, щоб яйця добре проварилися і стали крутими.
Варити можна відразу в одній каструлі, а можна робити це по черзі. Кому як зручніше, головне, щоб яйця досягли потрібної нам консистенції.
Нарізка інгредієнтів салату
Подрібнювати продукти починаємо з простого, але важливого інгредієнта – ріпчастої цибулі. Очищаємо його від лушпиння, моєму в чистій воді, а потім вже нарізаємо акуратними півкільцями.
Після лука беремося за картопля – один з головних інгредієнтів в процесі оздоблення.
Традиційно коренеплоди очищаємо від шкурок, промиваємо їх під проточною водою і нарізаємо дрібною соломкою.
Чим дрібніше, тим краще, однак доводити картопляну соломку до напівпрозорості не варто.
Для декору салату нам обов’язково знадобиться зелень.
Найкраще підійде кріп, саме тому його ми і використовуємо: миємо, обсушуємо і не крупно нарізаємо. Але сильно дрібно різати теж не бажано.
Твердий сир і курячі яйця трьом на крупній тертці, проте кожну продуктову нарізку поміщаємо в різні тарілки.
Відварене філе і свіжі огірки ріжемо середніми брусками.
Як приготувати картоплю для салату «Глухар»
Як тільки вся картопля буде подрібнений – приступаємо до його обсмажуванні. Для настільки спекотною процедури використовуємо глибоку сковороду, фритюрницю або мультиварку, словом, у кого, що є.
Наливаємо в посуд багато рослинного масла і обсмажуємо в ньому невеликі порції картопляної нарізки.
У підсумку – у нас повинно вийти багато нажаренного картоплі, який за виглядом і смаком буде дуже нагадувати популярну картоплю фрі магазинного виробництва.
Всю обсмажування перекладаємо на папір. На час залишаємо картопля, щоб з нього скло масло.
Через час картоплю подсаливаем за смаком.
маринування цибулі
Нарізану цибулю пересипаємо в чисту миску, обов’язково заливаємо його водою (беремо приблизно 90 мл.).
Додаємо оцет (використовуємо будь-: яблучний, винний і т.д., в залежності від смакових уподобань).
Досипаємо в миску з цибулею сіль …
… І цукор.
Після цього залишаємо продукт маринуватися.
Викладання шарів святкового салату «Гніздо глухаря»
Тепер, коли весь продуктовий склад салату «Глухар» нарізаний, можемо приступати до укладання шарів.
На дно круглої тарілки (саме таку краще використовувати для нашого блюда) першим шаром кладемо мариновану цибулю.
Поверх цибулевого шару створюємо новий – зі шматочків курячого філе.
Змащуємо курку порцією майонезу …
… і тільки після цього розкладаємо третій шар салату – огірковий.
Знову користуємося майонезом. Робимо огірковим брусків легку живильну маску, а краще – акуратну напівпрозору сітку. Не потрібно, щоб майонезу було надмірно багато.
Зверху на майонез кладемо натерті курячі яйця.
Поливаємо новий шар майонезом …
… потім накриваємо яйця тертим сиром.
Робимо посередині салату кругле поглиблення.
Сіткою поливаємо майонез по всій поверхні страви, а в саме поглиблення насипаємо нарізаний кріп.
Невелику частину зелені притримуємо для заключного етапу приготування, нам вона знадобиться, коли будемо викладати перепелині яйця.
З боків салату розміщуємо смажену картоплю. Цей процес максимально важливий, оскільки саме картопля надає страві зримий образ гнізда.
Заключний етап приготування: підготовка перепелиних яєць
Кожне яйце розрізаємо навпіл.
Жовтки з яєць витягаємо …
… перетираємо їх з 1 щіпкою солі і залишками нарізаного кропу.
На великій тертці трьом плавлений сирок.
Змішуємо його з перетертих жовтками перепелиних яєць, додаємо трохи майонезу і все ретельно перемішуємо.
Готовою сумішшю заповнюємо білки перепелиних яєць.
Розкладаємо їх по території «зеленої галявини», зробленої з кропу, і все – салат глухар повністю готовий до вживання.
Салат гніздо глухаря з перепелиними яйцями: поради по приготуванню
Популярний нині не тільки традиційний рецепт святкового салату «Глухар». Намагаються господині і трохи збентежити гостей кулінарними вигадками, у вигляді додавання до складу страви нових, не зовсім звичних, інгредієнтів.
Вищевикладена мною класична рецептура, якщо її трохи поміняти, стане абсолютно новою технологією, за якою можна зробити абсолютно інший різновид улюбленого салату. Саме про ці секрети приготування ми і поговоримо прямо зараз.
Які продукти салату можна замінити:
1. Тим господиням, у яких немає перепелиних яєць, не варто відмовлятися від приготування бажаного «глухаря». Сміливо міняйте свіжі яйця перепілки на кульки, зроблені своїми руками з часнику, тертого плавленого сиру і домашнього (або магазинного) майонезу.
2. При відсутності свіжих огірків (наприклад, в зимовий час) замініть їх солоними. Мариновані огірочки в складі листкового салату будуть, як не можна до речі.
3. Один з продуктових шарів святкової страви можна замінити грибами в будь-якому їх вигляді – смаженими, вареними, тушкованими і навіть консервованими. Однак краще «лісовими красенями» не замінювати будь-якої традиційний шар, правильніше зробити з них додатковий новий. Наприклад, можна розмістити гриби між куркою і огірками.
4. Раніше в салат «Глухар» клали справжнє м’ясо однойменної лісового птаха. Однак з часом здобути тушку глухаря стало непросто, і багато хто перейшов на куряче філе і навіть ковбасу. Часом, ці два види м’яса одночасно поєднують в салаті. Але така варіація приготування швидше на любителя.
І головне пам’ятайте, що найголовніша умова смачно зробленого «Глухаря» – це його заправка безпосередньо перед гарячої подачею.
Ось і все, що потрібно знати про салат «Гніздо глухаря». Трохи терпіння і творчий підхід забезпечать вам незабутнє свято, на якому всі тільки й говоритимуть про вашому кулінарному таланті. Діліться перевіреними рецептами і створюйте свої авторські. Нехай смачних страв стає більше.
Смачного!