Традиційні «народні» страви стають вже частиною національної кухні, і без них не обходиться жоден святковий стіл. Популярний салат «оселедець під шубою» – рецепт як раз з таких, і готуємо ми його в класичному і фантазійному варіантах, захоплюючись його незвичайним смаком. Поєднання солоного і солодкого, ніжності і соковитості – завжди безпрограшний варіант, який не залишає байдужим жодного гурмана.
Ми з вами розглянемо класичний і вегетаріанський рецепти, поділимося ідеями, як робити оселедець по шубою з нетрадиційними інгредієнтами, а також розглянемо найбільш цікаві варіанти подачі салату і його прикраси.
Історія створення «Оселедці під шубою»
Легенда свідчить, що салат був створений ще в період першої світової війни, в одному з трактирів неосяжної Російської імперії. Згідно з переказами, в мережі трактирів купця Анастаса Богомилово відвідувачі занадто мало їли і занадто багато пили і билися. У дні революційних перетворень і громадянської війни втихомирити опонентів потрібно було чимось незвичайним.
За запитом господаря, талановитий кухар одного з його трактирів, Аристарх Прокопцев, створив закуску, яка цілком відповідала основним гастрономічним пристрастям народних мас – свіжесоленою риба «під картопельку» завжди була традиційним вечерею працьовитого люду. І вже з нового, 1919 року, багатошарова закуска потрапила в меню всіх трактирів.
Щоб показати свою прихильність революційних ідей, кухар вирішив накривати оселедець не тільки картоплею, а й «шубою» яскравого бордового кольору, що символізує червоний прапор революції і справедливості. Така подача оселедця сподобалася бурхливо сперечаються відвідувачам, які стали замовляти її «під горілочку», рясно закушувати і менше п’яніти. Мета купця Богомилово була досягнута – трактири НЕ громили, а грошики примножувалися.
Можливо, це всього лише казки сучасних шинкарів, але багатошарова закуска не зникла з народної пам’яті і в 70-х роках минулого століття знайшла «друге життя». Жодне свято, день народження і, тим більше, зустріч Нового року не відзначалися без оселедця під шубою – салату, створеного креативним російським кухарем. Народна любов не залишила чудову закуску в минулому, а з радістю взяла її з собою в нове тисячоліття, несучи тільки нові віяння в подачі та оздобленні страви.
Оселедець під шубою – рецепт класичний
Складові
- Оселедець жирна – 2 великі рибини + –
- Цибуля ріпчаста, білий – 2 цибулини + –
- Картопля – 3-4 бульби + –
- Морква – 2 великих коренеплоду + –
- Буряк – 2 великих коренеплоду + –
- Яйця курячі – 3 штуки + –
- Майонез – для заправки + –
- Цукор і сік лимона – для маринування цибулі + –
Приготування
- Буряк, моркву і картоплю відварюємо, даємо охолонути і чистимо. Подрібнюємо на крупній стороні терки і розкладаємо по окремих ємностей (не змішувати). Яйця теж відварюємо круто.
- Цибуля ріпчаста очищаємо і нарізаємо тоненькими півкільцями або, якщо більше подобається, кубиками. Складаємо в глибоку миску, посипаємо 1 ч.ложкой цукру, поливаємо 1 ст.ложкой соку лимона і перемішуємо. Ми залишаємо на 15 хвилин для маринування.
- Оселедець обробляємо, відокремлюємо філе, старанно очищаємо його від дрібних кісток і нарізаємо кубиками або соломкою. Беремо плоске блюдо (або будь-яку форму для багатошарового салату) і покриваємо його дно першим і головним інгредієнтом оселедця по шубою – нарізкою оселедцевого філе. Викладену оселедець накриваємо маринованою цибулею. Змащуємо майонезом.
* Рада кухарчуком
Найзручнішим способом змастити овочеві шари «шуби» є видавлювання соусу з поліетиленового пакета тонким струменем, якій можна намалювати сіточку. Ви також можете купити майонез в упаковці з щільного поліетилену, зрізати один з куточків всього на 2 мм і з цього отвору «малювати сітки» на шарах салату.
- Тепер смак риби з цибулею нам потрібно пом’якшити з допомогою картоплі, а тому таким пластом викладаємо картоплю і малюємо на ньому сіточку.
- Прісний смак картоплі підсолоджувати морквою, значить, на картоплю кладемо пласт тертої моркви і знову малюємо сіточку.
- Останнім шаром і буде «шуба» – товстий шар буряка. Буряковий шар, як правило, в 2 рази товще за інших. Є два способи змастити шар буряка майонезом: або нанести сітку і ложкою розрівняти шар соусу, або просто змішати подрібнений овоч з майонезом і викласти зверху моркви. Зверху рясно змащуємо майонезом – для краси.
- Зварені яйця очищаємо від шкаралупи, відокремлюємо жовтки і кришимо їх. Посипаємо верхній шар закуски желтковой крихтою. Розміщуємо наш багатошаровий салат в холодильнику для просочення мінімум на 2-3 години.
Приємного апетиту разом з приємними спогадами про всі застіллях зі смачною оселедчиком під шубою!
Оселедець під шубою з яйцем і яблуками
І яйця і яблука – це додаткові шари, які підсилюють контраст смаків інгредієнтів. Яйця (2-3 яйця) викладаються зверху моркви, ще більш пом’якшуючи і відтіняючи її смак, а далі ми кладемо подрібнені яйця на натерті на крупній тертці яблука. Яблука потрібно вибирати з щільною і кислої м’якоттю – для того ж смакового контрасту.
Багато домашні кулінари не використовують яблука в рецептурі, а даремно! Дуже смачна і пікантна закуска виходить!
Як готувати «шубу» для вегетаріанців
Вегетаріанці не їм м’ясо тварин, в тому числі і рибу. Але це зовсім не привід відмовлятися від улюбленої страви. Але називається вегетаріанський салат трохи по-іншому – «море під шубою».
Рецептура – та ж, тільки замість солоної риби вегетаріанці кладуть морську капусту, майонез збивають без яєць, а прикрашають овочами.
Як прикрасити оселедець під шубою
Не порушуючи традицій в приготуванні, ми маємо право використовувати сучасні тенденції в подачі страв. Самий останній тренд – подача закусок і салатів порційно. По-перше, це зручно, а по-друге, це красиво!
- Як зробити оселедець під шубою порційно, запитаєте ви? Салат виглядає дуже вишукано, якщо викладати шари в креманки на ніжках: в тому ж порядку і з тієї ж посипкою.
- Можна використовувати кулінарні кільця. У цьому варіанті перший шар повинен бути щільніше, ніж шматочки оселедця. Зробимо перший шар з картоплі, далі пошарово наповнюємо кільце, але не прикрашаємо бурякову «шубу». Акуратно переносимо кільце разом з салатом на порційну тарілку, знімаємо його і тільки потім змащуємо буряк майонезним соусом і посипаємо крихтою з жовтка.
- Дуже красиво виглядає шубка з буряка і майонезу, якщо посипатимуть не жовтком, а подрібненою зеленню. По краях блюда з закускою викладаємо трояндочки їх помідор, моркви або огірків. Ось такий квітник на снігу!
- Дуже вишукано виглядає циліндр закуски на яскравому зеленому листі салату. Спробуйте здивувати гостей!
- Оформити оселедець під шубою можна десятками способами – все залежить від нашого бажання і навичок.
Багатошаровий салат «оселедець під шубою», рецепт якого хоч і добре нам знайомий, але і не є кулінарної догмою. Пограти з інгредієнтами, з кількістю прошарків і смаком заправки дуже захоплююче! І не варто чекати приводу! Побалуйте себе і сім’ю просто так! Для настрою!