На святковому столі завжди велика увага приділяється не тільки смаку страви, але і його подачі, недарма ж кажуть «з’їсти очима». Пропонуємо приготувати незвичайний салат-коктейль з куркою, який обов’язково приверне увагу зовнішнім виглядом, а спробувавши його, гості напевно попросять рецепт. Оформлення в верріни підкреслить увагу до кожного гостя і просто незамінне, якщо ви влаштовуєте фуршет, а не традиційне застілля.
Що таке салат-коктейль і чим він популярний
На початку 2000-х років з’явився такий термін, як «верріни», – подача порційних закусок або десертів в прозорих келихах. Першим його використовував паризький ресторан, відзначений мішленовськой зіркою, а сам термін походить від слова «verre», що по-французьки означає скло. Погодьтеся, це дуже незвично, яскраво і святково.
Всі компоненти страви укладаються шарами, які добре видно через прозоре скло. Виходить коктейль багатошаровий і незвичайний, як півнячий хвіст.
Трохи пізніше кулінарна задумка стала настільки популярною, що ідею салатів-коктейлів стали використовувати не тільки на званих вечерях, а й для зручності при сервіруванні фуршетів.
Невеликі стаканчики з апетитною закускою привернуть увагу будь-якого гурмана. А ось яке саме блюдо подати в верріни – залежить тільки від вашої фантазії.
Курячий салат-коктейль: рецепт з яблуками
Складові
- Філе курячої грудки – 3 шт. + –
- Яблуко кисло-солодке – 2 шт. + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Твердий сир – 150 г + –
- Волоські горіхи – 70 г + –
- Зелень (будь-яка) – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець (мелений) – за смаком + –
- Майонез – за смаком + –
Як приготувати салат-коктейль з куркою: покрокова інструкція
Сьогодні ми будемо готувати курячий салат-коктейль – дуже простий, але при цьому ефектний салат. Ситний, але зі свіжою ноткою фруктів, він буде доречний як на новорічному столі, так і під час літнього пікніка.
Рецепт розрахований на 6 порцій, але в залежності від кількості гостей можна зменшити або збільшити обсяг інгредієнтів.
Готуємо курячу грудку для салату
- Філе промиваємо і обсушуємо.
- Найпростіший варіант – запекти куряче м’ясо в духовці. Для цього розігріваємо духовку до 180 градусів.
- Курку приправляем сіллю, перцем та іншими спеціями за смаком (паприка, сухий часник або прованські трави відмінно підійдуть).
- Щільно загортаємо в фольгу і відправляємо в розігріту духовку на 15 хвилин. Дістаємо і, не розгортаючи, залишаємо остигати.
- Відварюємо яйця круто. Для цього опускаємо їх в холодну воду, ставимо на максимальний вогонь, а після закипання варимо 5-6 хвилин.
Збираємо салат-коктейль в келихах
- Готову курку нарізаємо досить дрібними шматочками, укладаємо по формам. Шар повинен бути максимум 1 см в товщині. Якщо інгредієнтів більше, то краще кілька разів повторити шари.
- Зверху злегка приправляємо чорним меленим перцем і майонезом.
- Тепер черга яблука. Вибираємо тверді кисло-солодкі сорти ( «Гренні Сміт» або аналогічні). Натираємо їх на крупній тертці або нарізаємо дрібними кубиками. Викладаємо зверху на куряче філе.
Якщо ви готуєте курячий салат-коктейль заздалегідь, то яблука варто злегка збризнути лимонним соком. Вони не потемніють, зате салат буде мати більш свіжий вигляд.
- Яйце ріжемо на кубики досить крупно. Додаємо зверху на яблука, злегка солимо і перчимо.
- Знову додаємо майонез або іншу заправку, яку ми використовували до цього.
- Волоські горіхи або фундук подрібнюємо ножем. Окремі шматочки повинні почуватися, але при цьому не порушувати ніжну структуру салату.
- Верхній шар – сир. Найкраще підійде в міру ароматний сир твердих сортів, але тут вже кожен вирішує сам.
- Зверху прикрашаємо зеленню. Добре підійде ніжний кріп і шніт-цибуля, але для створення акцентів підійде така зелень, як петрушка і навіть зелений базилік.
При бажанні, майонез можна замінити сметаною або йогуртом. Звичайно, в цьому випадку заправку потрібно буде трохи підсолити, а краще змішати з тиском часником і чайною ложкою оливкової олії.
Салат-коктейль з куркою готовий. Смачного!
Секрети приготування смачного салату в скляному посуді
- Запікати куряче філе найкраще напередодні готування.
- Замість смаження м’ясо птиці можна відварити, але це займе більше часу. До того ж для бульйону знадобляться овочі: цибуля, стеблова селера, морква. Не забудемо додати ще запашний перець, чебрець і зелень – це обов’язково.
- Замість курячих яєць можна взяти перепелині, з розрахунку 1: 4, тоді домашній курячий салат-коктейль стане ще вишуканіше. Але не забуваємо, що перепелині яйця потрібно варити вдвічі менше.
- Нам важлива красива візуальна подача, так що заздалегідь вибираємо посуд. Склянки-верріни можна купити спеціально, але можна використовувати і те, що є під рукою. Головне – вони повинні бути з широкою шийкою, середнього розміру (100-250 мл) і бажано без ніжки. Добре підійдуть келихи для віскі.
Як подати і прикрасити святковий курячий салат-коктейль
Курячий салат-коктейль важливо не тільки смачно приготувати, але і красиво подати. Ось кілька ідей, як краще це зробити.
- Уважно вибирайте посуд для верріни. Добре, якщо вона буде з тонкого прозорого скла без малюнків.
- Всі компоненти накладайте акуратно – некрасиві патьоки по краях будуть не естетично виглядати на столі.
- Залиште трохи компонентів для прикраси. Наприклад на шпажку або дерев’яну зубочистку можна надіти половинку перепелиного яйця або трохи зелені.
Прикрасити готовий салат-коктейль з куркою також можна окремими елементами, а як їх вирізати – дивіться в наших покрокових майстер-класах.
- Незвичайний квітка з моркви
- Ніжні квіти з редису
- Білосніжний лебідь з яйця
- Кошик з помідора для салатів