Популярний і улюблений салат, в самій Греції відомий як «сільський». На сайті є дуже смачний «Шопський» салат, де до свіжих овочів додається бринза. Я вважаю, що це безпрограшна комбінація – солонуваті сири і свіжі хрусткі овочі.
Класикою грецького салату вважається мікс з сиру фета, помідорів, огірків, маслин, цибулі. У заправці обов’язково присутній орегано.
Але так як салат став дуже популярним у всьому світі, то у нього зустрічаються варіації з додаванням листового салату, болгарського перцю, авокадо. Мені такі варіанти дуже подобаються, тому сьогодні я додаю перець і листя салату. Якщо будете класти авокадо, то нарізані шматочки полийте лимонним соком, щоб вони не потемніли.
необхідно:
- Помідори – 4-5 шт. середніх
- Огірки – 2-3 невеликих
- Перець болгарський – 1 шт
- Цибуля – 1 шт
- Салат листовий – 5-6 листочків
- Маслини – 100-150 г
- Сир фета – 200 г
- Зелень – за смаком
заправка:
- Оливкова олія – 3 ст.л.
- Лимонний сік-від 0,5 невеликого лимона
- Оцет бальзамічний – 1 ч.л. (за смаком)
- Огегано (материнка) – 1/2 ч.л.
- Сіль за смаком
- Цукор – 1/2 ч.л. (за бажанням)
приготування:
Люблю готувати такі салати, особливо взимку – око радіє від кольору і передчуття смаку :))
Насамперед зробимо заправку.
Змішаємо все компоненти, залишимо настоятися, поки ріжемо овочі.
За правилами в грецький салат вони ріжуться шматочками побільше, але, самі розумієте, крупніше або дрібніше – все відносно, я взагалі ніколи не ріжу свіжі овочі в салати занадто дрібно.
Отже, помідори часточками, огірки скибочками, перець соломкою, цибулю кільцями.
Якщо шкурка огірка жорстка, то її краще попередньо очистити.
Листовий салат розірвати руками на шматочки зручні для вживання.
Додаємо до овочів листя салату і маслини.
Сир нарізати на кубики, дрібнити теж не варто, іноді в ресторанах сир взагалі кладуть зверху одним великим шматком.
Я спочатку додаю зелень і заправляю салат, перемішую, а вже потім додаю шматочки сиру, щоб вони не сильно деформувалися.
Салат виходить дуже смачний і красивий.
Смачного!
«Шопський» салат – ТУТ