Рулетики з курячого філе з шинкою, сиром і кропом – смачне і оригінальне гаряче блюдо, здатне прикрасити будь-який стіл і порадувати ваших близьких.
На приготування рулетиків вам буде потрібно близько години з лишком, причому останні хвилин 40 не зажадають вашої безпосередньої участі (курячі рулетики будуть доходити до готовності в духовці).
Потрібно:
- Філе курки (філе) – в необхідній вам кількості, з кожного шматочка філе виходить 2-3 рулетика
- Шинка (можна пресовану) з яловичини, індички або свинини – на ваш смак.
- Сир – будь-який твердий
- Кріп — близько 40-50 грамів
- Майонез
- Сіль
- Перець чорний мелений
- Рослинну олію (1-2 столові ложки)
(Зразкове співвідношення продуктів: на 1-1,2 кг курячого філе близько 300 грамів шинки, 200 г сиру, 50 грамів кропу, 2-3 столові ложки майонезу). Крім того, вам знадобляться дерев’яні зубочистки для скріплення рулетиків.
Приготування:
Спочатку підготуємо кріп: вимиємо, дамо підсохнути, дрібно наріжемо (стебла не використовуємо).
Шматки курячого філе потрібно вимити, струсити воду (можна навіть злегка віджати в кулаці, зрозуміло, викручувати не потрібно). Потім кожен шматок гострим ножем розрізаємо по товщині (ніж тримаємо паралельно обробній дошці) на 2-3 тонких «пластини».
Розкладаємо тонкі шматки курячого філе на великий обробній дошці, солимо, перчимо.
Кожен шматочок посипаємо дрібно нарізаним кропом.
На кожен шматок філе кладемо (ближче до широкого кінця) невеликий шматочок шинки (довжина шматочки приблизно по ширині філе курки, ширина 1-1,5 см, товщина близько 0,5-0,8 см).
Зверху на шинку укладаємо приблизно такого ж розміру шматочки сиру.
Скручуємо рулетик, починаючи з того кінця, де лежать шинка і сир, і закріплюємо отриманий рулет дерев’яною зубочисткою, протикаючи його наскрізь так, щоб обов’язково зачепити вузький «хвостик» курячого філе.
Розігріваємо сковороду, наливаємо туди трохи олії. Рулетики викладаємо на сковороду і обсмажуємо на сильному вогні / нагріванні приблизно 3 хвилини.
Перевертаємо кожен рулетик і обсмажуємо такий же час з іншого боку, щоб рулетик «схопився» і не намагався розкритися або розвернутися (рулети, звичайно, начебто круглі, але обсмажувати ви їх будете в результаті з двох сторін так, як стирчать кінчики зубочистки дозволять вам рулетик укласти). Чесно кажучи, цей етап обсмажування можна і пропустити, АЛЕ тоді, по-перше, є ризик, що ваші рулети можуть розкритися (будьте до цього готові, на смак це не позначиться, але зовнішній вигляд курячих рулетиків зіпсує), по-друге, в цьому випадку збільште час перебування в духовці хвилин на 10-15.
Обсмажені курячі рулетики викладаємо у форму для запікання або на глибокий лист. Причому якщо ви рулети обсмажували, форму можна нічим не змащувати, а от якщо ви етап обсмажування пропустили – форму обов’язково потрібно змастити рослинним маслом або маргарином.
Змащуємо зверху кожен рулетик майонезом. Ставимо деко або форму в розігріту духовку (яку ми вже хвилин 10-15 тому включили) приблизно на середню висоту і на середній рівень нагріву (близько 210-220 градусів) на 40-45 хвилин. УВАГА!!! Ще раз нагадуємо вам, що форми з жароміцного скла не рекомендується ставити в гарячу духовку. Якщо у вас така форма – ставте в холодну духовку і збільшуйте час перебування страви в духовці хвилин на 10-15.
Коли відведений час минув – діставайте вашу форму з духовки. Рулетики з курячого філе готові до подачі на стіл. Вони можуть бути самостійною стравою, а можна подати їх з гарніром з картоплі, макаронів, овочів. До курячим рулетикам можна також приготувати і овочевий салат або просто порізати свіжі огірки і помідори (до речі, можливі й консервовані). Є й інші способи приготувати курячі рулетики, наприклад, з беконом. Спробуйте готувати по-різному, додавати різні спеції та зелень, використовуйте різні соуси, подавайте з різними гарнірами — і ви інакше станете ставитися до звичайного обіду!