Здається, що страви з яєць ми пробували вже у всіляких варіантах і способах приготування, і придумати щось нове точно не вийде. Але ми все ж спробуємо і приготуємо омлет в лаваші, рецепт з фото якого ви знайдете в цій статті, а також варіанти його подачі. Блюдо готується настільки швидко і виходить таким смачним, що для будь-якої господині стане справжньою знахідкою – адже різноманітний стіл завжди радує.
Омлет в лаваші також хороший тим, що варіантів його приготування можна придумати безліч. Досить зрозуміти основні принципи і з’явиться повна свобода для експериментів.
Освоїмо для початку найпростіший рецепт.
Омлет в лаваші з сиром
Складові
- Лаваш (тонкий) – 1 шт. + –
- Яйце – 1 шт. + –
- Твердий сир – 50 г + –
- Рослинна олія – для смаження + –
- Сіль – щіпка + –
- Чорний перець – щіпка + –
- Кріп – кілька гілочок + –
Приготування
- Лаваш розгортаємо і вибираємо підходить за розміром сковороду – вона може бути і зовсім великий, і дуже маленькою – головне, підігнати за розміром лист лаваша, вирізавши його таким чином, щоб він повністю вписувався в неї.
- Наливаємо на сковороду масло, і поки воно розігрівається, скроплюємо лаваш водою і розподіляємо її по поверхні прямо руками – це необхідно, щоб зволожений він легко згорнувся, а не зламався.
- Обсмажуємо одну сторону до золотистого, перевертаємо і тут же розбиваємо на неї яйце. Розподіляємо його виделкою по поверхні, перчимо, заправляємо і присипаємо тертим сиром.
- Не чекаючи поки все схопиться, загортаємо краю лаваша всередину, формуючи квадрат або трикутник, або ж просто складаючи навпіл.
- Тримаємо на сковороді ще півхвилинки і вимикаємо.
Подаємо гарячим, посипавши зеленню
Секрети успішної закуски
Якщо здається, що швидко розподілити яйце по лаваш і тут же натерти сир не вийде, приготуємо все заздалегідь.
- Поки лаваш смажиться з першої сторони, збовтаємо яйце в чашці і туди ж потремо сир. Перемішаємо і будемо виливати на обсмажену сторону вже готову яєчну суміш.
- Для тих, хто любить більш соковиті страви, рекомендуємо додати в сирно-яєчну суміш 1-2 ч.л. майонезу.
- Добре додавати свіжу рубану зелень не тільки поверх готового омлету в лаваші, як на фото, але і всередину, перемішуючи кріп і петрушку з сирим яйцем.
- Всім, хто хоче отримати обід або повноцінний вечерю, рекомендуємо присмачити начинку порізаної шинкою або ковбасою. Нам знадобиться буквально пара шматочків – дрібно ріжемо їх і всипаємо в процесі приготування в сире яйце і тертий сир.
- Не менш гарні будуть гриби, капуста брокколі, брюссельська або кольорова, стручкова квасоля або зелений горошок – головна умова, все вже повинно бути готовим, адже за ті 2-3 хвилини, що лаваш буде присмажуватися з іншого боку, овочі приготуватися не встигнуть!
Коли під руками немає готових інгредієнтів, а омлет в лаваші хочеться чимось доповнити, приготуємо його в трохи іншій послідовності.
Омлет в лаваші з болгарським перцем
Перець в цьому рецепті встигне згасити і стати соковитим і м’яким.
- На сковороді спочатку обсмажуємо до напівготовності шінкованной солодкий перець, часточки помідорів і часник з преса.
- В окремій чашці робимо омлет, як зазвичай – з’єднуємо 1 яйце з 3 ст.л. молока, солимо і перчимо.
- Заливаємо овочі яєчною сумішшю і смажимо під кришкою до готовності.
- Коли омлет досмажити, переставляємо його на холодну поверхню і даємо постояти хвилинку – це допоможе зняти його зі сковороди цілком, не пошкодивши.
- Потім, на іншу сковороду наливаємо крапельку масла і викладаємо, коли воно розігріється, змочений у воді лаваш. Обсмажуємо і перевертаємо.
- Викладаємо поверх омлет, за бажанням доповнивши його великим шматком твердого сиру, і підвертаємо краю. Зменшуємо вогонь і доводимо до золотистого повільно, щоб сир встиг розплавитися.
Якщо ж хочеться прискорити процес, натираємо брусок в 40-50 г на дрібній або крупній тертці або просто рубаємо ножем. Головне, не накривати страву кришкою, щоб лаваш НЕ відволожився.
Подаємо тут же прямо з печі.
Відкритий омлет в лаваші
Цей рецепт для тих, хто не любить страви в тесті і віддає перевагу відкритій яєчню.
- Досить розбити пару яєць або влити яєчну суміш на вже обсмажену сторону лаваша і залишити доготовляє.
- Додаємо за бажанням сир, шинку, овочі.
В цьому випадку можна використовувати кришку – так блюдо приготується швидше. Подаємо відкритий омлет в лаваші, посипавши зеленню.
Якщо ж ви віддаєте перевагу цікаву подачу звичних страв або плануєте запропонувати омлет гостям в якості закуски, рекомендуємо спробувати приготувати його за таким рецептом і зробити, як на фото.
Рулет з лаваша з омлетом і куркою
На цей раз смажити лаваш ми не будемо, він залишиться сирим.
- На сковороді розігріваємо олію.
- Тим часом робимо яєчно-молочну суміш. Солимо її, перчимо і виливаємо на сковороду.
- Так як пишний омлет нам не потрібен, відразу закриваємо її кришкою і тримаємо 4-5 хвилин на середньому вогні.
- Поки омлет готується, моєму листя салату, ріжемо на скибочки копчену курячу грудку або шинку і сир.
- Переставляємо сковороду, не відкриваючи, на холодну поверхню і через 3 хвилини акуратно знімаємо омлет одним шматком.
- Перекладаємо його на тарілку, щоб він подост, а якщо плануємо подавати рулети теплими, відразу викладаємо на розгорнутий лаваш.
- Потім шарами розкладаємо спочатку скибочки сиру, потім шинки або курки, і в завершенні додаємо салатні листя.
- Закручуємо рулет досить щільно, щоб він не розвернувся і нарізаємо на брусочки в 4-5 см шириною.
Подаємо рулет з омлету з лавашем, прикрасивши домашнім майонезом, гірчицею або посипавши зеленню і рубаним яйцем.
Рулет з лаваша з помідорами
У цьому рецепті ми відразу приготуємо омлет з будь-якими додатковими інгредієнтами.
- Обсмажуємо на сковороді гуртки помідорів з скибочками болгарського перцю і замороженим зеленим горошком, а потім заливаємо яєчною сумішшю з 2-х яєць.
- За бажанням посипаємо тертим сиром і накриваємо кришкою.
- Готовому омлету прямо на сковороді даємо охолонути, перекладаємо на тарілку і нарізаємо на смуги.
Розкладаємо їх на розгорнутому лаваші в один шар і скручуємо рулетом. Готовий нарізаємо на бруски і, посипавши зеленню, подаємо.
Як бачите, в приготуванні омлету в лаваші грають роль не тільки інгредієнти, але і подача – її можна зробити цікавою, незвичайною, а, найголовніше, різною!
Спробуйте зробити блюдо за нашими рецептами або скласти свій власний на їх основі. Експериментуйте і діліться в коментарях враженнями, друзі!