Щоб приготувати смачне й незвичайне перша страва, зовсім не обов’язково провести півдня біля плити! Сьогодні ми розповімо, як зробити суп з голови форелі менше, ніж за годину, і щоб при цьому він вийшов ситним, незвичайно ароматним і, звичайно, апетитним. Кілька наших рецептів і рекомендацій дозволять вибрати і приготувати першу з легкістю, тому за справу може взятися і початківець кулінар.
Суп з голови і обрізків форелі виходить жирним і наваристим, але не варто хвилюватися з цього приводу. Всім поборникам низькокалорійних дієт потрібно пам’ятати, що риб’ячий жир один з найкорисніших. У ньому немає холестерину, зате багато ОМЕГА-3 жирних кислот, які позитивно впливають на роботу судин, на якість шкіри і волосся.
Отже, для початку приготуємо суп по найпростішому рецептом з мінімумом інгредієнтів.
Юшка з голови форелі
Складові
- Голова форелі – 1 шт. + –
- Плавці, хребет – 300-400 г + –
- Картопля – 3 шт. + –
- Морква – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Лавровий лист – 2 шт. + –
- Чорний перець – щіпка або за смаком + –
- Кріп, петрушка – 1/2 пучка або за смаком + –
- Сіль – 1/2 ст.л. або за смаком + –
- Вода – 2 л + –
Приготування юшки з голів форелі
- Заливаємо голову холодною водою і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння, знімаємо піну шумівкою і викладаємо інші обрізки.
Якщо обрізки є – добре, бульйон буде більш наваристим. Якщо немає, теж не страшно, суп вийде трохи більше пісним.
Смачного!
Юшка з голови форелі з пшоном
Суп, приготовлений за цим рецептом, вийде більш ситним, ніж попередній варіант. Особливо гарний він у зимову пору року.
На дволітрову каструлю нам знадобиться голова 1 великої риби або 3 від форелі поменше.
- Заливаємо їх холодною водою і ставимо варитися. Якщо хочеться, щоб смак у бульйону вийшов більш насиченим, додамо до голів після закипання 1 очищену цибулину.
- Даємо головах годинку покипіти і виймаємо шумівкою, бульйон проціджуємо, і знову ставимо на вогонь.
- Всипаємо в бульйон 4-5 ст.л. промитого пшона і знову доводимо до кипіння.
- Тим часом чистимо 2 середні картоплини, 1 морква та 1 цибулину. Нарізаємо, як в попередньому рецепті. Картоплю закладаємо в бульйон, а цибулю і моркву пасеруємо на вершковому маслі до золотистого.
- Коли зажарка буде готова, відправляємо її в юшку, також додаємо сіль за смаком і спеції (коріандр, кмин, чорний перець, куркуму – вона добре підходить до рибного бульйону і надає вусі красивий золотистий відтінок).
Оббирає м’ясо з голів, викладаємо в суп, кип’ятимо ще 2-3 хвилини і вимикаємо.
Юшка з форелі готова!
Додаткові інгредієнти в юшку з голови форелі
- Вершкове масло
Його можна додавати в суп, зварений за допомогою одного з цих рецептів. Масло додасть смаку ніжність і глибину.
На 2 літри за 5 хвилин до вимкнення варто покласти 2 ст.л.
- селера
Корінь селери хороший і в свіжому вигляді, і в сушеному.
У першому випадку додаємо його буквально 1 ч.л., якщо вирішили потерти його на тертці, або кілька гуртків, якщо ріжемо ножем.
У другому вистачить 1/2 ч.л. на цей обсяг.
- Мал
Якщо смак пшона не дуже подобається або просто цієї крупи немає під рукою, сміливо можна в суп покласти рис.
Так як він розварюється не так сильно, як пшенка, тому на 2 літри води кладемо 6 ст.л. крупи.
- вершки
Додаємо їх вже в готовий суп, в кожну порційну тарілку замість сметани. З ними вуха стане більш наваристою і ніжною.
Можна скористатися і 10%, і 20% вершками. Досить 1-2 ст.л. на тарілку.
Тепер ви знаєте, як легко і швидко приготувати смачну юшку з голів форелі і не витратити багато часу. Всі інгредієнти дуже прості і продаються в будь-якому магазині.
Спробуйте зробити такий суп, порадуйте себе і близьких незвичайним ароматним першою стравою.