З настанням холодів особливо хочеться порадувати себе близьких незвичайними стравами, які, в той же час, нескладні у приготуванні. Сьогодні пропонуємо вам спробувати холодець з коропа, перевірені і докладні рецепти якого ви знайдете в нашій статті. Завдяки незвичайному зовнішньому вигляду, така закуска по праву може стати справжнім «цвяхом» святкового столу.
Втім, завдяки дієтичного, але досить калорійного м’яса коропа, холодець може бути не тільки доповненням до інших страв, а й самостійним вечерею або обідом.
Сам спосіб приготування має на увазі величезний вибір всеразлічнимі декорів та доповнень, що зробить заливне надзвичайно привабливим. Прикрашаємо його фігурно вирізаної відвареної морквою, часточками лимона або селери і гості не зможуть відірватися!
Холодець з коропа традиційне
Складові
- Короп (середній) – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Морква – 1 шт. + –
- Петрушка (корінь) – 20 г або корінець розміром 4-5 см + –
- Лавровий лист – 2 шт. + –
- Чорний перець горошком – 5-8 шт. + –
- Оцет столовий або лимон – 1 ст.л. або 1 шт. відповідно + –
- Сіль – за смаком + –
- Петрушка свіжа для прикраси – 1/3 пучка + –
- Желатин – 1 ст.л. + –
Покрокове приготування
Пропонуємо вам класичний рецепт з мінімумом інгредієнтів, освоївши який приготувати заливне з великою кількістю складових не складе труднощів.
Своїм та обробляв коропа
- Вибираємо рибу велику, але вагою не перевищує 1 кг – саме з цієї пропорції дані інші інгредієнти.
- Чистимо його, нутрощі акуратно виймаємо – вони не знадобляться, за винятком ікри, якщо вона є.
- Рибу ділимо на порції з тим розрахунком, щоб один шматок припадав на одну і займав, відповідно, одну тарілку. Акуратно знімаємо філе з кісток так, щоб вони не потрапили в закуску.
- Порізаного коропа повторно промиваємо в холодній воді, скроплюємо соком лимона або гарячим столовим оцтом – це зробить м’ясо більш пружним і світлим. Відставляємо його в сторону.
готуємо овочі
- Лук очищаємо і розрізаємо на половинки.
- Моркву чистимо і залишаємо цілою.
Як приготувати рибне заливне
- Замочуємо желатин, як зазначено на інструкції, як правило, для заливних блюд це пропорція 1: 2. Така концентрація дозволить схопитися желе швидше і зробить його більш щільним.
- У каструлю наливаємо 2 літри води, відправляємо в неї овочі і голову коропа.
- Як тільки вода закипить, знімаємо піну і робимо це кожен раз по мірі її появи. Так бульйон буде прозорим.
- Через 40 хвилин після закипання акуратно викладаємо в каструлю шматки філе, додаємо сіль і спеції – горошини перцю, лавровий лист і корінь петрушки. Варимо ще близько півгодини і вимикаємо.
Часу на приготування філе може знадобитися і менше, буває, що вистачає і 15 хвилин, стежимо за станом риби, щоб не переварити її.
Як бачите, приготування заливного коропа являє собою багатоступінчастий, але не складний процес.
Творчі есе рибного заливного
Додаючи різні спеції в бульйон, ми зможемо варіювати смак за своїм бажанням.
Прянощі та приправи
Наприклад, палички гвоздики – на цю кількість води їх потрібно всього 2 шт., Корінь селери або зернятка кмину додадуть пряність, а шматочок пекучого перцю, доданий в бульйон – гостроту.
плюс каррі
До Карпу добре підходить і індійська каррі – вона зробить бульйон яскраво жовтим, що особливо добре буде виглядати, якщо ми задумали прикрасити холодець відвареним круто яйцем.
Для цього ріжемо на гуртки або четвертинки, формуючи з них квітку, і заливаємо бульйоном, як зазвичай.
Прикраси з томатів
Дуже красиво виглядає холодець з коропа, прикрашене шматочками томата. Ми можемо використовувати як звичайні помідори, так і черрі, розрізані на половинки.
Варіант з грибами
Ну, а тим, хто не любить різкий рибний запах, рекомендуємо приготувати заливне з грибами. Їх ми відварюємо до готовності прямо в бульйоні.
Так як вариться він досить довго, гриби краще покласти цілком, а потім розрізати на часточки для прикраси.
Такого коропа краще приправляти мускатним горіхом і білим перцем.
Але що робити, якщо з желатином працювати не хочеться або під час посту його не можна вживати? Знайти рецепт заливного без нього!
Холодець з коропа: рецепт без желатину
Якщо є можливість, добре використовувати велику кількість риби, але і з однією рибкою можна зробити апетитну закуску.
- Великого коропа добре промиваємо і чистимо, але луску не викидаємо. Відкладаємо і залишаємо, з її додаванням бульйон вийде більш насиченим.
- Відрізаємо у риби голову і плавники. З тушки зрізаємо філе, роблячи це так, щоб кістки, по можливості, залишилися на хребті.
- Чистимо цибулину, але не розрізаємо, залишаючи цілком. Також кладемо почищену моркву і корінець селери.
- Заливаємо голову з плавниками і хребтом водою так, щоб вона покривала їх на палець.
- Додаємо овочі і ставимо на вогонь.
- Луску промиваємо, загортаємо в марлю і також опускаємо в каструлю. Варимо після закипання все не менше години під кришкою на тихому вогні.
- Потім кришку знімаємо, додаємо лавровий лист, перець горошком і запашний, за бажанням підсипає ще спецій і викладаємо філе.
- Як тільки бульйон знову закипить, варимо все не довше 15-20 хвилин, щоб ніжне м’ясо не перетворилося в кашу, і знімаємо.
Заливаємо гарячий бульйон
У лоток для заливного викладаємо спочатку філе, прикрашаємо його скибочками лимона, але без насіння і шкірки, щоб желе не гірчить. Також можемо додати зірочки з моркви. Бульйон проціджуємо і заливаємо їм коропа.
Страві даємо охолонути, а потім прибираємо в холодильник на всю ніч. За цей час рідина схопиться, і вранці нас буде чекати прекрасне холодець з коропа без желатину. Можна назвати гостей!
Секрети вдалого заливного (відео)
Отже, тепер ми знаємо основні секрети рецепта приготування заливного з коропа – і з желатином і без. Ні в тому, ні в іншому випадку нам не зустрінуться складності у вигляді незвичайних продуктів або зайвої витрати часу. Пробуйте, готуйте і дивуйте гостей!