Літо в самому розпалі, а значить – настав час свіжих фруктів, але що можна приготувати з них, крім нескінченних заготовок і компотів?
На допомогу вам прийде бісквітний пиріг з вишнею, рецепт якого такий же простий, як і рецепт всіх відомих і улюблених з дитинства вареників. Легка кислинка ягід, пишне розсипчасте тісто, тонкий аромат ванілі і всього кілька хвилин на приготування – ось що робить його завжди бажаним.
Як з’явився бісквіт: кулінарна довідка
Зараз бісквіт – класика кулінарії. Складно уявити навіть одну кондитерську в світі, де не можна було б знайти, як мінімум, парочку видів бісквітних тістечок. Однак так було далеко не завжди.
Складно в це повірити, але раніше бісквітом називали сухарі, які моряки брали з собою в довге плавання. Виключно простий склад (мука, яйця і цукор) дозволяв такого хліба довго зберігатися і не псуватися навіть в суворих морських умовах.
Але все змінюється, і одного разу якась високопоставлена особа спробувала їжу моряків. Дуже швидко бісквіт перебрався в королівські трапезні і будинки багатих людей. Чому саме так, адже інгредієнти як і раніше залишалися простими? Дуже просто.
Справа в тому, що бісквіт вимагає ретельного збивання яєць, а раз міксерів в 17 столітті не було – значить, потрібно було робити все вручну. Така технологія була доступна тільки досвідченому кондитерові, а відповідно його послуги коштували дорого.
Звичайно, ніхто при дворі вже не пік з бісквіту сухарі. Його залишали свіжим, прикрашали джемово прошарками і кремом, просочували ароматними настоянками. Саме таким знаємо ми бісквіт сьогодні.
Читайте ще схожі записи:
Робимо соковитий бісквіт
Пиріг з вишнею: рецепт на бісквітному тесті
Складові
- Борошно пшеничне – 150 г + –
- Яйця курячі – 5 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 200 г + –
- Ванільний цукор або ванілін – 10 г + –
- Масло вершкове – для змащування форми + –
- Вишня – 300 г + –
Покрокове приготування бісквітного пирога з вишнею
Як ми вже говорили, це дуже простий і швидкий рецепт вишневого пирога. Бісквітне тісто абсолютно не вимагає зусиль при наявності міксера, а ягоди можна підготувати заздалегідь.
Звичайно, вони потрібні нам без кісточок, так що, якщо вишня свіжа, а не морожена, то доведеться їх витягувати. Це заняття досить медитативний, але з іншого боку, абсолютно нескладне, так що його можна доручити навіть дітям, якщо вони захочуть допомогти.
- Беремо стиглу вишню, промиваємо і видаляємо черешки. З ягід видаляємо кісточки. Якщо під рукою немає спеціальної машинки, то це досить просто зробити звичайною шпилькою або шпилькою. Місце, куди кріпився держак, протикаємо заокругленим кінцем шпильки, підчіплюємо кісточку і витягуємо її.
- Коли вся вишня почищена від кісточок, можна приступити до тесту. Для початку візьмемо яйця і відділимо білки від жовтків. Чи не поспішаємо, жовток не повинен потрапити в білки, інакше – ті НЕ взобьются.
Невеликий секрет: яйця краще брати холодні, так процес збивання піде швидше.
- В окремій ємності змішуємо жовтки, ванільний і половину звичайного цукру. На максимальній швидкості міксера збиваємо все близько 5 хвилин. Жовтки повинні помітно біліть і збільшитися в обсязі.
- В іншій ємності збиваємо білки.
Тут важливий момент: і посуд, і насадки повинні бути абсолютно сухими, так що, якщо у вас один комплект – обов’язково вимийте і витріть їх після жовтків.
- Білки починаємо збивати на маленькій швидкості, а коли з’являться перші бульбашки – збільшуємо її до максимуму.
- Через пару хвилин, коли піна почне густіти, невеликими частинами додаємо цукор. Міксер, при цьому, вимикати не потрібно. Збиваємо все ще близько 5 хвилин до утворення щільної білої маси.
- Ставимо розігріватися духовку до 180 градусів.
- Готуємо форму для випічки. Добре змащуємо її шматочком вершкового масла, не забуваючи про бортики і стики.
Найзручніше взяти роз’ємну, але, якщо такої немає, то підійде будь-яка. Силіконова або хороша тефлоновая форма такої попередньої підготовки не вимагають.
- Поки духовка розігрівається, а форма чекає, закінчуємо роботу з тестом. У жовтки акуратно додаємо білки, не навпаки! Перемішуємо їх лопаткою, обов’язково рухами від низу до верху. Так, білки не опаде, і випічка залишиться пишною.
- Додаємо борошно. Її обов’язково потрібно просіяти, можна заздалегідь, а можна прямо в процесі. Знову акуратно перемішуємо рухами від низу до верху до отримання однорідної маси.
- Частина тесту виливаємо в форму, потім насипаємо вишню разом з соком, що виділився, і знову заливаємо залишками тіста. Спеціально перемішувати не потрібно, температура зробить все сама.
- Відправляємо в духовку приблизно на 25 хвилин. Тісто має піднятися і придбати красивий золотистий відтінок.
- Коли тісто піднялося, перевіряємо готовність. Для цього дерев’яною зубочисткою проколюємо саму товсту частину в середині, а потім пробуємо на дотик: якщо зубочистка суха – значить, пиріг пропікся.
- Витягуємо з духовки, даємо трохи охолонути і виймаємо з форми. Тепер можна кликати всіх до столу.
Отже, буквально півгодини, і наш річний бісквітний пиріг з вишнею готовий. Рецепт підійде абсолютно всім, навіть тим, хто має справу з випічкою вперше, а результат вийде дивовижний.
Пиріг з вишнею виходить пишним, повітряним, з легкою кислинкою. Подайте кожному ще не остиглий шматочок з кулькою ванільного морозива, і ваші гості будуть в захваті від такого частування.
Смачного!