Рецепт тонких млинців на молоці – це блинная класика серед численних рецептів цього улюбленого всіма страви російської національної кухні.
Млинці на молоці виходять не тільки тонкими, але і ніжними, легко згортаються і в трубочку, і в конвертик, чудово поєднуються хоч з солоною ікрою, хоч з солодким джемом. І не тільки в період Масниці! Млинці можна зробити і на сніданок, і на вечерю, і на обід. Блюдо практично універсальне, саме по собі має смак «нейтральний», багато (майже всі!) у смаку залежить від того, з чим ви будете подавати млинці, що на них намазувати, яку начинку в них загортати.
Потрібно:
- Молоко – 0,5 літра (кімнатної температури, 20-250)
- Яйця курячі – 2 штуки
- Сіль поварена – приблизно 0,5 чайної ложки
- Цукровий пісок – 2 чайні ложки
- Сода харчова – приблизно 1/3 чайної ложки
- Оцет столовий (9 %) – близько 1 столової ложки
- Масло рослинне – 3 столові ложки в тісто + близько 1 чайної ложки на сковороду перед першим млинцем
- Борошно пшеничне – приблизно 1,5 склянки (звичайних гранованих, наповнених доверху)
Приготування:
У велику миску вилити вміст 2 яєць і «розбовтати» (змішати виделкою або вінчиком білки і жовтки).
Додати в цю ж миску молоко (нагадуємо: не прямо з холодильника, дайте молоку зігрітися до кімнатної температури), сіль і цукор. Все перемішати до стану однорідної маси.
Додати в миску соду, «погашену» оцтом (коментар для «чайників»: це означає, що потрібно 1/3 чайної ложки соди покласти в їдальню ложку і, тримаючи ложку над мискою з майбутнім тестом, залити соду в столовій ложці оцтом, сода при цьому розчиниться і перетвориться в піну буквально за кілька секунд, після чого вміст ложки виливаємо в миску – подивіться наш відео-рецепт). Все перемішуємо.
Додаємо в цю ж миску рослинне масло, перемішуємо і додаємо борошно.
Ретельно (краще міксером!) розмішуємо тісто до стану однорідної маси без грудочок борошна. Має вийти тісто, по консистенції (густоті) схожа на рідку сметану. Якщо у вас вийшло густіше, ніж потрібно, додайте трохи холодної кип’яченої води і знову перемішайте.
На сильно розігріту сковороду (краще, звичайно, мати спеціальну млинцеву з антипригарним покриттям і з низьким бортиком) капнути олії. Покачайте сковороду на вазі, щоб масло розтеклося по ній (масло потрібно тільки перед першим млинцем, потім не додавайте, досить того, що є в тесті!). На середину сковороди налийте тісто і, похитуючи сковороду на вазі, дайте йому розтектися по всій сковороді – подивіться наш відео-рецепт під цією статтею. І ставимо сковороду на плиту, залишаємо сильний рівень нагріву. Тут найголовніше питання: скільки тіста налити. Наллєш багато – млинець буде товстий, мало – крива, не на всю сковороду і в дірках. Відповідь на це питання, на жаль, можна отримати тільки методом проб і помилок. Але, одного разу обчисливши, запам’ятайте результат. Наприклад, ми знаємо, що на НАШУ млинцеву сковороду (діаметр дна по внутрішній поверхні 19 см) треба налити половину НАШОЇ ополоники. У вас своя сковорода і своя поварешка, вони мають свій діаметр і об’єм, так що пробуйте і запам’ятовуйте. Тісто на сковороді злегка запузырится – це нормально.
Коли ви побачите, що краї млинця починають міняти колір і ставати золотими (минуло близько хвилини або навіть менше з тих пір, як ви налили тісто на сковороду) – значить, пора перевертати млинець, що ми і робимо з допомогою великої негострої лопатки (краще не металевою, а пластикової або дерев’яною).
Смажимо млинець з другої сторони теж близько хвилини. Можна акуратно підняти лопаткою краєчок і подивитися, зарум’яниться. Якщо почав – знімаємо зі сковороди (лопаткою, звичайно) і кладемо на тарілку відповідного діаметру (інші млинці потім туди ж один на інший, якщо хочете пожирніше – змащуйте кожен вершковим маслом, ми цього не робимо).
Наливаємо на сковорідку тісто для наступного млинця (масло, нагадаємо, вже не додаємо). Повторюємо процес. І так, поки не закінчиться тісто. У нас з цієї порції тіста на сковорідці невеликого діаметра зазвичай виходить 15-16 млинців.
Тепер, коли ми втілили в життя рецепт тонких млинців на молоці, швиденько подаємо їх на стіл, поки ще теплі (остигають дуже швидко!). Що можна подати до млинців? Є маса варіантів. Нам здається, що до таких тонких млинців більше підходять ті продукти, які можна намазати на млинець або розкласти тонким шаром, а потім згорнути блін трубочкою. З дорогих і «святкових» варіантів це, звичайно, ікра (до речі, недорога ікра мойви теж чудово підходить!). Можна тонкі скибочки слабосоленої риби (сьомга, форель). Нам сподобалося намазувати на млинці ніжний м’ясний паштет або м’який плавлений сир або м’які сирні продукти. Ніхто не відміняв звичайну сметану. Для любителів солодкого – згущене молоко (на наш смак краще варена згущене молоко), мед, варення або джем. Напевно, ви можете придумати що-небудь ще. Експериментуйте!
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: