Тайська кухня – це ціле кухарського мистецтва, якому треба вчитися не один рік, та й все одно не зумієш пізнати її суть. Зародилася вона під впливом кухонь Китаю, Індії та Європи, тому в тай-рецептах часто можна зустріти властиві їм продукти, і найяскравіший приклад тому – рис по-тайськи з куркою і яйцем. Безсумнівно, тайці в свої традиційні страви внесли авторські коригування у вигляді оригінальних спецій, які щось і роблять частування незабутніми і привабливими.
Що потрібно знати про класичну тайську кухню
Найголовніша умова для правильного тайського страви – це ні з чим не порівнянне поєднання смаків. Якщо ти зумів поєднати в своєму частування помірну солодкість, гостроту, сіль і кислоту з тонким горіховим відтінком, то можна вважати, що все зроблено правильно, і твоє блюдо буде дуже смачним.
Ще один секрет, який робить тайську їжу смачною в світі – це рибний соус, який тайці ллють скрізь, замінюючи їм сіль. Сам по собі цей соус до неподобства неприємний на запах.
Однак при термообробці його специфічне амбре пом’якшать, і що найдивніше – воно максимально вигідно розкриває смаки інших інгредієнтів. Можна сказати, що рибний соус – це натуральний глютамат натрію.
В цілому ж ця кухня дуже і дуже проста і, як будь-який Стир-Фрай, – швидка. Швидко шінкуешь, швидко смажиш на великому вогні, швидко заважаєш – і готово! Погодьтеся, легкотня! Ну а тепер до практики.
Курка з рисом по-тайськи і овочами «Кунг Кео Ван»
Складові
- Куряче філе – 280 г + –
- Цукіні дрібний – 1 плід + –
- Часник – 2 зубчики + –
- Морожений зелений горох – 1 жменя + –
- Тайські баклажани – 5 шт. + –
- Зелена паста каррі – 2 ст.л. + –
- Кокосове молоко – 1 ст. + –
- Стручок чилійського перцю – 1 шт. + –
- Цукор пальмовий – 10 г + –
- Свіжий зелений базилік – 20-30 г + –
- Рибний соус нам пла – 30-40 мл + –
- Лаймові листя – 3 шт. + –
- Тайський рис – 1 неповна склянка + –
Як готувати рис по-тайськи з куркою і овочами
Це одне з найпопулярніших серед туристів страв, яке багато хто намагається повторити в домашніх умовах по поверненню з тропіків. Воно – неймовірно ароматне, сонячне і в ньому гармонійно поєднується безліч абсолютно різних смаків під проводом зеленого каррі і базиліка.
Овочі, рис і курка в оригінальному змішуванні соусів і приправ – словом, все в дусі тайської кухні.
- Для початку потрібно відварити рис Жасмин протягом 15 хвилин, заливши крупу двома склянками води. Потім знімаємо каструлю з плити і під кришкою паримо рис до готовності.
- Дрібні круглі баклажанчики чистимо і розрізаємо кожен на 4 частини.
- Цукіні нарізаємо досить великими кубиками, з межею 2 см.
- Куряче філе перетворюємо в брусочки.
- Часник і накришений чилі (перець) перетираємо в ступці, з додаванням дрібної дрібка солі, після чого відправляємо їх відразу ж на обжарку в сковороду з розпеченим рослинним маслом.
- Через хвилину вводимо в ароматний складу каррі пасту, а ще через півхвилини вливаємо півсклянки молока кокоса. Все перемішуємо і готуємо секунд 20.
- Тепер можна завантажити в вок курку і все нарізані овочі, а через 7-10 хвилин доливаємо в ємність залишки кокосового молока.
- Готуємо курку з овочами ще 7 хвилин, потім досипати до неї горошок, Лаймові листя, цукор, соус нам пла і готуємо страву ще пару хвилин.
- Перед тим, як зняти вок з вогню, всипаємо в блюдо листочки базиліка і рис, все перемішуємо і розкладаємо по тарілках.
Ви можете подати рис і окремо, не змішуючи з основною стравою.
Рис з куркою і ананасами по-тайськи
Те, що тайці з несумісних продуктів можуть робити чудову смакоту, знають ті, хто хоч раз пробував їх національні страви. Ну а якщо ще не сталося таке щастя в вашому житті, то цей простий і європеїзований рецепт рису з ананасами і куркою все виправить.
Складові
- Жасминовий відварений рис – 2 ст .;
- Куряче м’ясо з грудки – 0,5 кг;
- Ананасові кільця (консервовані) – ½ банки;
- Перець болгарський червоний – 1 плід;
- Яйця курячі «СО» – 1 шт .;
- Часниковий зубок – 1 шт .;
- Чилійський стручок великий – 1 шт .;
- Імбир свіжий тертий – 1 ст.л. з гіркою;
- Обсмажений кешью – 0,1 кг;
- Соєвий соус – 120 мл;
- Цукор коричневий – 20 г;
- Лаймовий цедра – 1 ч.л .;
- Лук-порей – 1 шт .;
- Каррі (приправа) – 1 ст.л .;
- Сіль морська – за смаком;
- Соняшникова олія (неароматно) – 1 стопка.
Як зробити рис по-тайськи з куркою і ананасами
- Курочку нарізаємо невеликими шматочками і смажимо в оливковій олії на сковороді на сильному вогні до тих пір, поки воно не стане білим.
- Потім додаємо до курки 30 мл соєвого соусу і 7 г каррі порошку, все перемішуємо, смажимо до рум’яної м’яса і виймаємо на тарілку.
- У порожню сковороду вливаємо залишки рослинного масла і обсмажуємо в ньому перетертий часник, імбир і дрібно нарізаний чилі перець, попередньо очищений від насіння.
- Через 1 хвилину висипаємо в ємність нарізаний соломкою болгарський перець і, трохи зменшивши вогонь, смажимо все разом ще 2 хвилини.
- Далі закладаємо в сковороду нарізані кубиками ананаси, заливаємо соєвий соус, засипаємо цукор і лаймовим цедру. Все гарненько змішуємо і готуємо ще хвилини три.
- На окремій сковороді обсмажуємо збовтане яйце, перетворюючи його в перемішаний омлет, після чого перекладаємо його разом зі смаженою курочкою і дрібно нарізаним пореєм в загальну ємність, де ми готуємо основне блюдо.
- Ще через 1 хвилину туди ж відправляємо рис, горішки і, гарненько все перемішуючи, підсмажуємо рис з курочкою і ананасами ще пару хвилин.
Смажений рис по-тайськи з куркою і яйцем «Кхао Пад Гай»
Якщо вам доводилося відпочивати в Таїланді, то, напевно, ви мали можливість оцінити чудовий смак тайського смаженого рису з куркою. Звичайно ж, в наших широтах можна знову покуштувати це смачне частування, якщо відвідати тайський ресторан.
Але чому б не влаштувати вдома ностальгічний вечір і не приготувати «Кхао Пад Гай» своїми руками, тим більше, якщо є покроковий рецепт і потрібні компоненти.
Складові
- Червоний болгарський перець – 1 плід;
- Чилі пекучий червоний – 1 стручок;
- Добірні яйця – 2 шт .;
- Оливи – 20 мл;
- Середній ріпчаста цибуля – 2 головки;
- Часник – ½ головки;
- Вода або бульйон – 1 стопка;
- Соус соєвий – 20 мл;
- Устричний соус – 7 мл;
- Каррі порошковий – 20 г;
- Рибний соус нам пла – 7 мл .;
- Цукор коричневий – 10 г;
- Обсмажені горіхи кеш’ю – 40-60 г;
- Відварений рис «жасмин» – 0,5 кг;
- Зелень луковая – 2 стебла;
- Морква невелика – 1 шт .;
- Кінза – ½ пучка;
- Куряче безкісткове м’ясо – 0,35 кг.
Як приготувати рис по-тайськи з куркою і яйцем під рибним соусом
- Готування буде стрімкою і швидшим, тому заздалегідь чистимо всі овочі, споліскуємо, просушують паперовою серветкою м’ясо, після чого нарізаємо всі компоненти:
- цибуля – півкільцями (тонко);
- морквину – соломкою;
- перець – соломкою;
- курку – брусочками;
- чилі (перець) – тонкими кружальцями;
- зелень лушпиння рубаємо дрібненько;
- часник тиснемо ножем плазом, а потім кришимо.
- На сильний вогонь ставимо узкодонную сковороду по типу вока і вливаємо в неї рослинне масло. А через 3 хвилини, коли масло прожарити як треба, висипаємо в ємність цибульні і чилійські колечка, перцеву і морквяний соломку, а також додаємо часникову крихту. Смажимо все овочі 2 хвилини на сильному вогні, безупинно помішуючи дерев’яною лопаткою.
- В піалі збовтуємо 2 яйця, вливаємо омлетний складу в вок і продовжуємо все активно заважати ще півхвилини.
- Тепер вливаємо в блюдо воду (бульйон), додаємо всі заявлені в рецепті соуси, засипаємо каррі, цукор і знову заважаємо всі компоненти.
- Як тільки рідина в воке закипить – закидаємо в нього курку, готуємо страву ще 6 хвилин, потім додаємо обсмажені заздалегідь горішки кеш’ю і зварений рис.
- Ще засікаємо 5 хвилин, після чого прибираємо посудину з вогню.
- Ось тепер можна всипати в рис по-тайськи з куркою зелена цибуля.
Розкладаємо страву по роздатковим тарілках. У кожну порцію для прикраси і аромату також кладемо по 1-2 листків базиліка.