Рецепт супу з фрикадельками має кілька різновидів, ми пропонуємо вам нескладний сирний суп з м’яким ніжним смаком, який особливо подобається дітям.
Фрикадельки для супу, звичайно ж, краще зліпити самим, багато часу це не займе, а смак домашніх фрикадельок, безсумнівно, принесе задоволення тим, хто ваш супчик буде їсти. Кількість продуктів у цьому рецепті ми вказуємо в розрахунку на каструлю об’ємом 3,5-4 літра, якщо це для вас забагато, ділите всі навпіл і варіть суп у дволітровій каструлі.
Потрібно:
- Фарш яловичий – 600 грамів
- Яйця курячі – 2 штуки
- Цибуля ріпчаста – 2 цибулини середнього розміру
- Морква – 1 дуже велика морквина або 2 невеликих
- Сир плавлений – 350-400 грамів (ми рекомендуємо купувати м’який, в коробочці, він легко розчиняється в супі, ми любимо «Вершковий», без яких-небудь добавок, втім, останнє – справа смаку)
- Картопля – 6-7 штук середнього розміру
- Сіль поварена – 1 чайна ложка на фарш для фрикадельок + близько 0,5 столової ложки в суп
- Перець чорний мелений – на кінчику чайної ложки (близько ¼ ложки)
- Лавровий лист – 1-2 листочка
- Перець чорний горошком – 6-8 горошин
- Масло рослинне (краще рафінована) – приблизно 3 столові ложки
- Кріп – 30-40 грамів
- Петрушка – 30-40 грамів, можна і іншу зелень на ваш смак
Приготування:
Моркву очистити і натерти на крупній тертці або нарізати дуже тонкими невеликими брусочками.
2 ложки рослинного масла розігріти в сковороді, викласти туди моркву, обсмажувати, помішуючи, на сильному рівні нагріву хвилин 5-6.
В процесі обсмажування морква втратить в обсязі і пом’якшиться, колір злегка потемніє.
Ріпчаста цибуля очистити від лушпиння, дрібно порізати і на сковороді на рослинному маслі (1 їдальня ложка олії) обсмажити до золотистого кольору. Обсмажену цибулю викласти на тарілку і розділити на 2 приблизно рівні частини.
яловичий фарш додати сіль, мелений перець, 2 яйця (попередньо перемішавши в чашці білки і жовтки) і половину обсмаженого лука. Все перемішати до стану однорідної маси.
З отриманої маси зліпити фрикадельки (це краще робити, змочивши руки в холодній воді, щоб фарш не прилипав), розмір фрикадельок, загалом-то, на ваш смак, ми звичайно орієнтуємося приблизно на 3 сантиметри в діаметрі (перегляньте наш відео-рецепт!). Фрикадельки розкладаємо на тарілки або на блюдо, краще в один шар.
Каструлю заповнюємо водою приблизно наполовину або трохи більше, ставимо на плиту і доводимо воду до кипіння. У киплячу воду викладаємо обсмажену моркву і половину обсмаженого лука, додаємо сіль. Чекаємо, коли знову закипить і викладаємо в каструлю фрикадельки. Знову доводимо до кипіння, зменшуємо рівень нагрівання до середнього (але так, щоб слабке кипіння тривало!) і варимо фрикадельки хвилин 8-10.
Тим часом чистимо картоплю й нарізаємо його невеликими кубиками.
Коли фрикадельки вже хвилин 8-10 поварились, викладаємо в суп нарізану картоплю, додаємо лавровий лист і перець горошком. Якщо після цього ваша каструля виявилася неповною, на цьому етапі можна долити в каструлю окропу з чайника. Додавши нагрівання до максимуму, знову доводимо до кипіння, зменшуємо рівень нагріву і варимо при слабкому кипінні наш суп 30 хвилин.
Поки суп вариться, можна вимити зелень (кріп, петрушку, кінзу або щось ще улюблене вами), дати зелені обсохнути і дрібно нарізати.
Коли суп з фрикадельками поварился півгодини, викладаємо в нього плавлений сир. Якщо ви купили м’який сир, просто викладаємо ложкою. Якщо ви купили сир бруском, наріжте його на невеликі шматочки, щоб сир швидше розчинився.
Заважаємо суп, поки сир повністю не розчиниться (можна на це час додати нагрів), після чого варимо хвилини 3-4.
На останньому етапі додаємо в суп дрібно нарізану зелень, розмішуємо і варимо ще 3-4 хвилини. На цьому рецепт супу з фрикадельками закінчується, наш сирний суп готовий, розливаємо по тарілках, поки не охолов!
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: