Повітряне і ніжне, вигадане французами в 19 столітті, воно завоювало серця гурманів в усьому світі завдяки своїй легкій текстурі. Як основне блюдо його готують з грибів або м’яса, наприклад, дуже смачним і ситним виходить суфле з курячого фаршу або кролятини. Як десерт – це блюдо прийнято готувати з сиру з додаванням екзотичних фруктів, різного виду шоколаду, меду, родзинок і навіть алкоголю.
Основними складовими цієї страви є добре збиті білки і перетерті або перемелені продукти, змішані до сметанообразного виду.
Майстерні кухарі визначили 4 секрету вдалого приготування суфле:
- Білки необхідно збивати в густу стійку піну.
- Правильно ввести білки в суфлейний масу в 2 прийоми: першу частину білків акуратно перемішуємо з підготовленою масою, другу частину білків обережно вводимо в суфле рухами знизу-вгору.
- Форми для запікання слід змащувати, наприклад, маслом вершковим.
- Строго дотримуватися температури і часу випікання.
У процесі приготування враховуйте наведені вище секрети, і у вас вийде прекрасний повітряне суфле.
Суфле з фаршу в мультиварці
Складові
- Фарш з яловичини – 250 г + –
- Яйце – 1 шт. + –
- Нежирний сир – 4 ст. л. + –
- Молоко – 1/4 склянки + –
- Твердий сир – для посипання + –
- Розм’якшене масло вершкове – змастити форму + –
- Сухарі – для панірування + –
- Сіль – 1/2 ч.л. + –
- Чорний перець мелений – на кінчику ножа + –
- Кріп – для присипки + –
Приготування
Дієтичне суфле з фаршу в мультиварці буде оцінено по достоїнству. Фарш можна приготувати, як самостійно, так і купити вже готовий.
- Беремо яловичий фарш, сир і подрібнюємо все в блендері.
- Якщо блендера немає, і фарш, і сир необхідно пропустити через м’ясорубку.
- Відокремлюємо білок від жовтка і додаємо жовток в отриману суміш з сиру і фаршу.
- Все ретельно перемішуємо до однорідної маси.
- Акуратно вливаємо молоко кімнатної температури в нашу заготовку і знову заважаємо. Консистенція повинна вийти, як у сметани.
- Отриману суміш солимо і перчимо до смаку.
- Збиваємо міксером білок в густу міцну піну.
- Повільно вводимо білок, перемішуючи його з нашої заготівлею знизу-вгору.
- Беремо формочку (можна силіконову), змащуємо її вершковим маслом і присипаємо сухарями.
- Нашу суфлейний суміш обережно викладаємо у форму, присипаємо натертим сиром і дрібно нарізану зеленню.
- На дно чаші мультиварки наливаємо 3 гуртки води, формочку поміщаємо в контейнер для парової готування, закриваємо кришку, включаємо режим приготування на пару і чекаємо 30-35 хвилин.
- Готовність визначаємо за золотистою сирній скоринці.
Приготовану страву можна подавати до столу в гарячому і в холодному вигляді. Як доповнення до нього підійдуть легкі салати, томатний сік або пюре. Вашій родині таке частування припаде до смаку.
Читайте ще схожі записи:
Оригінальні гарячі страви на новий рік
Гарячі страви на новорічний стіл
Суфле з фаршу для дітей
Відмінний варіант, щоб урізноманітнити меню вашого малюка, – це суфле з фаршу індички з гарбузом. Для маленьких діток готувати його варто на пару в мультиварці.
Пам’ятайте, що дитяче меню вимагає ретельного відбору продуктів. Наприклад, готуючи суфле з фаршу для дітей, краще купити в магазині шматочок свіжого м’яса і вже вдома його перемолоти. Вашій дитині це блюдо обов’язково сподобається, він буде уплітати все за обидві щічки.
Складові
- Філе індички – 100 г
- Яйце перепелине – 1 шт.
- Молоко – ¼ склянки
- Манка – 1 ч. Л.
- шматочок гарбуза
- Розм’якшене вершкове масло
- сіль
Приготування
- Нарізаємо невеликими довільними шматочками гарбуз і філе. Подрібнюємо все в блендері до консистенції пюре.
- У блендер до отриманої маси додаємо манну крупу і трохи вершкового масла, знову все перебиваємо.
- Туди ж наливаємо молоко, додаємо яйце і злегка присаливаем. Знову все збиваємо.
- Беремо не більшу керамічну або силіконову форму, змащуємо її вершковим маслом, викладаємо нашу суміш і ставимо в мультиварку.
- Готуємо на пару 30 хвилин.
Коли страва приготується, даємо йому трохи охолонути, і пригощаємо нашого малюка корисним продуктом.
Суфле з курячого фаршу
Особливістю цього рецепта, завдяки плавленим м’яким сирків, є тане текстура суфле. Ця страва стане і прекрасним сімейною вечерею, і чудесним ласощами для гостей.
Складові
- Курячий фарш – ½ кг
- Яйця курячі – 2 шт.
- Плавлений сир – 2 шт.
- Крохмаль – третина склянки
- Часник – 2 зубки
- Сухарі для панірування
- Розм’якшене вершкове масло
- майонез
- Сіль перець
Приготування
- Беремо курячий фарш і додатково перебиваємо його в блендері (можна ще раз пропустити через м’ясорубку).
- Плавлені сирки і часник натираємо на дрібній тертці.
- Білки відділяємо від жовтків.
- У фарш додаємо плавлений сир з часником, потім кладемо крохмаль і яєчні жовтки. Все ретельно перемішуємо. Перчимо і солимо за смаком.
- Білки добре збиваємо. Піна повинна вийде пружною.
- Вводимо половину збитих білків в суфлейний масу і заважаємо. Другу частину білків акуратними рухами від низу до верху додаємо в суміш.
- Форму для запікання змащуємо маслом і обсипаємо сухарями.
- Викладаємо суфлейний суміш у форму, зверху покриваємо майонезом і готуємо в мультиварці в режимі «Випічка» приблизно 40 хвилин.
З кожним варіантом представлених страв можна сміливо експериментувати: додавати різні овочі, робити його більш гострим або, навпаки, підсолодити його для дитини. У будь-якому випадку ваше суфле буде найсмачнішим!