Рецепт салату олів’є давно вже далекий від класичного і має безліч варіантів, кожен з яких смакує по-своєму. Про деяких варіантах і поговоримо в цій статті. Так що пробуйте і вибирайте!
Для початку ми б порадили вам відмовитися від думки приготувати салат «Олів’є» за так званим «класичним рецептом», хоча б тому що в інгредієнтах там числяться, крім іншого, 2 відварних рябчика, яких ще потрібно обсмажити до варіння , варену телячу мову (варити 4 години), 100 грамів чорної паюсної ікри, 1 банку омарів, каперси, пікулі, мадера… Це все у вас є в холодильнику? А в найближчому магазині? А витратити 5 годин на приготування ви готові? До речі, майонез для цієї класики теж потрібно приготувати самому. Врахуємо ще і той факт, що фірмовий рецепт французького кухаря Люсьєна Олів’є, іменем якого і названо салат (це, до речі, він винайшов майонез-провансаль), взагалі не зберігся, і, по версіям багатьох кулінарних книг, був після смерті кухаря відновлений за спогадами його завсідників московського ресторану. Так що ті варіанти рецептів салату «Олів’є» – незмінного, майже вже увійшло до анекдотів, святкового (особливо новорічного!) страви – які збереглися в пам’яті наших мам і бабусь, класичними назвати навряд чи можливо. Однак салат не стає від цього менш смачним або менш коханим.
Кількість кожного продукту для цього салату ми по багатьом пунктам вказуємо приблизно, ви можете вносити свої корективи. Вважається, що основні інгредієнти (м’ясо, картопля, горошок, яйця, огірки) повинні бути приблизно в однаковій кількості, а ми, наприклад, вважаємо за краще, щоб м’яса було побільше… Коротше, керуйтеся смаком і здоровим глуздом. Майте на увазі, що, оскільки чимало інгредієнтів, то і салату у вас вийде велика миска.
Потрібно:
- М’ясо: відварна яловичина (простіше купити бескостную), АБО курка (наприклад, грудки), АБО варена ковбаса типу Докторської (тобто без жиру) — 300-600 г (залежить від бажаної кількості м’ясної складової в вашому салаті Олів’є)
- Картопля – 4-5 штук середнього розміру
- Зелений горошок консервований – 1 банка (маса нетто 400 грамів)
- Яйця курячі – 3-4 штуки
- Огірки свіжі, АБО огірки солоні, АБО огірки свіжі та солоні в рівній кількості, АБО огірки мариновані – 3 штуки середньої величини (на всякий випадок обмовимося: в нашому розумінні середньої величини огірок має довжину 10-12 см і діаметр близько 2-3 см)
- Цибуля ріпчаста – 1 цибулина середнього розміру, АБО можна замінити цибулю зеленим кисло-солодким яблуком, АБО (за бажанням) цибулю і яблуко можна не класти взагалі (ми часто обходимося без них)
- Майонез – близько 300-400 грамів (залежить від кількості всього іншого)
- Морква – 3-4 штуки середньої величини (за бажанням, можна без неї)
- Кріп – 1 пучок, близько 40-50 грамів (за бажанням)
- Перець чорний мелений (за бажанням)
- Сіль (при варінні м’яса і картоплі), а при необхідності і готовий салат
Приготування:
Картоплю треба зварити в підсоленій воді до готовності і охолодити. Гурмани вважають, що картоплю потрібно варити обов’язково в мундирі, а чистити вже готову – вибір за вами. Зварити картоплю можна напередодні, остудити і поставити на ніч у холодильник у закритому посуді.
Остиглий картоплю нарізати дрібними кубиками (розмір ребра від 0,5 до 1 см), багато хто вважає, що чим дрібніше – тим краще.
Якщо ви вибрали для салату яловичину або курку, їх, звичайно ж, потрібно заздалегідь зварити до готовності. Як це зробити, ви можете подивитися відповідно тут або тут. Зверніть увагу: яловичину для салату потрібно варити довше, ніж ви варили б просто м’ясний бульйон. Після того як бульйон закипів, варіть м’ясо години 1,5 – 2 залежно від якості яловичини. М’ясо в салаті має бути м’яким. Варити краще напередодні, остудити, не виймаючи м’ясо або курку з бульйону, і теж прибрати на ніч у холодильник. А в день приготування салату витягти м’ясо з бульйону і дрібно покришити (тобто ви, звичайно, будете намагатися порізати кубиками, а м’ясо буде розвалюватися). Якщо ви робите салат з ковбасою – це простіше: ковбасу наріжте маленькими кубиками того ж розміру, як ви різали картоплю.
Яйця зваріть круто, очистіть від шкаралупи. Далі яйця потрібно буде подрібнити з допомогою ножа або яйцерізки, а ще простіше і швидше розчавити їх вигнутою стороною вилки або натерти на крупній тертці.
Морква, якщо ви будете додавати в салат, теж потрібно зварити до готовності (приблизно 30 хвилин з моменту закипання), охолодити, очистити, а потім або нарізати ножем на дрібні кубики або (якщо ви, як ми, не такі терплячі) натерти на крупній тертці.
Банку консервованого горошку відкрити і злити з неї рідину.
Огірки (свіжі, солоні або мариновані) нарізати дрібними кубиками.
Кріп, якщо ви хочете його додати в салат, потрібно вимити, дати йому підсохнути, а потім дрібно нарізати.
Лук, якщо ви його будете класти, очистити і дуже дрібно нарізати. Яблуко очистити від серцевини і покришити дрібними кубиками.
Викладаємо всі інгредієнти в одну велику миску, перемішуємо, додаємо майонез, знову перемішуємо. Пробуємо, чи достатньо солі. Якщо ви робили салат зі свіжим огірком, часто потрібно ще трохи посолити сам салат. Злегка перчимо, якщо хочемо (дуже рекомендуємо, особливо якщо ваш салат з відварною м’ясом і свіжим огірком: маленька кількість чорного перцю не зробить ваш салат гострим, швидше за все, ніхто і не помітить, що перець там є, але аромат і смак стануть, як нам здається, цікавіше).
Ось і все, тепер ви знаєте рецепт салату олів’є і його основні найбільш відомі варіанти. Викладаємо салат в салатник, прикрашаємо й подаємо на стіл. Призовий рада для тих, хто дочитав до кінця: якщо, виклавши все, крім майонезу, інгредієнти салату в миску і перемішавши їх, ви зрозуміли, що салату виходить набагато більше, ніж ви і ваші гості здатні з’їсти за 1-2 дні ДО ТОГО, ЯК заправити салат майонезом, відкладіть частина незаправленого салату в посуд з кришкою (підійде, наприклад, пластиковий контейнер або емальована каструля) і зберігайте в холодильнику в такому вигляді, заправляючи майонезом у міру потреби потрібну кількість салату. Так ви зможете зберігати салат до 4-5 днів. Майте на увазі, що салат, в якому є ріпчасту цибулю або яблуко, зберігається гірше, може бути, є сенс додавати ці інгредієнти теж «за потреби».
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: