Наближається Масляний тиждень і багато господинь стурбовані пошуками нових варіантів приготування традиційного для цих днів страви. Гречані млинці, рецепт яких ми детально опишемо нижче, обов’язково сподобаються Ваших близьких і гостям, і неодмінно стануть головним блюдом святкового столу. Пишні і надзвичайно смачні, вони так само популярні в наші дні, як це було за часів наших прапрабабусь.
Короткий екскурс в історію
Ви думаєте, що млинці – винахід сучасних кухарів? Але це далеко не так! Цю страву має багатовікову історію і не є особливістю суто російської культури.
Слов’янські рум’яні "кругляши", мексиканські тортільяс, американські панкейкі – все це різновиди млинців, що відрізняються лише технологією приготування. Наприклад, французькі кухарі люблять замінювати частину води, покладеної за технологією, на ель або пиво.
А ось гречані млинці – це невід’ємна частина російської кухні. Наші предки передавали рецепт цієї страви від матері до дочки, причому кожна господиня мала власний секрет випікання млинців із гречаного борошна.
В цілому, процес приготування цих маленьких сонечок займав кілька годин і швидше нагадував священнодійство або роботу над якимось чарівним зіллям, ніж звичайні кухонні клопоти. Млинцеве тісто часто застосовували для ворожінь, а готувати його могли на березі річки, звернувшись попередньо з молитвою до води.
Зараз все стало, безсумнівно, набагато простіше, та й сучасна господиня навряд чи стане готувати в традиційній печі або нести опару до водойми. Але, так чи інакше, млинці з гречаного борошна випікати набагато складніше, ніж з пшеничного. Як не потрапити в халепу і вразити гостей своїми кулінарними здібностями? Ділимося секретами!
Секрети вдалих гречаних млинців
Приготування будь випічки з гречаного борошна таїть в собі деякі несподіванки і «підводні камені». Щоб вам не набивати свої кулінарні "шишки", ми розповімо, як уникнути найбільш поширених з них.
Показник якісної опари – поява бульбашок повітря на її поверхні. Якщо ж вони не з’явилися, швидше за все, ви використовували несвіжі дріжджі і весь ваш труд може зійти нанівець.
Гречані млинці, за визначенням, виходять більш сухим і ламким, ніж аналогічні вироби з пшеничного борошна. Щоб цього не сталося, не шкодуйте яєчних жовтків. Також можна додати в тісто трошки розтопленого вершкового масла.
Перед початком процесу готування як слід прожарити сковороду.
Для змазування використовуйте не губку або пензлик, а половинку цибулини. Занурте її в масло і старанно протріть сковороду, в якій плануєте випікати млинці.
Обов’язково просійте борошно перед замісом тесту – тоді вона насититься киснем, і готова випічка вийде більш пишним.
Якщо замість покладеної за технологією дистильованої води додати підсолену, це запобіжить утворенню грудок. Але будьте уважні: відніміть то кількість солі, яке ви додали в рідину, від заявленої в рецептурі.
Млинці з гречаного борошна "Княжі"
Складові
- Борошно гречане – 150 г + –
- Молоко – 1,5 склянки + –
- Дріжджі сухі – 1 ч. Л. + –
- Масло вершкове – 1 ст. л. + –
- Сметана – 1 ст. л. + –
- Яйця – 1 шт. + –
- Сіль – 1/3 ч. Л. + –
- Цукор-пісок – 1 ст. л. + –
Як спекти домашні гречані млинці
Цілком можливо, що саме такими млинцями з гречаного борошна пригощали гостей на бенкетах часів Великої Русі: їх рецепт не зазнав ніяких змін з плином часу.
1. У склянку з підігрітим молоком додаємо дріжджі з цукром і відставляємо на п’ять хвилин, щоб дріжджі набрякли. По закінченню цього терміну перемішуємо масу до отримання однорідної складу.
2. Виливаємо весь розчин в підходящий посуд і кладемо туди борошно і сметану. Ретельно змішуємо всі компоненти, щоб уникнути утворення грудок.
3. Загортаємо посуд в щільне ковдру і залишаємо в теплі на кілька годин. Тісто почне активно "підніматися", що обов’язково варто передбачити при виборі підходящої ємності.
4. Додаємо в піднялося тісто яєчний жовток, масло і сіль. Гарненько месім цю масу до повної однорідності складу
5. Розбавляємо тісто половиною склянки молока. У Вас повинно вийти тісто, аналогічне тому, з якого випікають тонкі млинці.
6. Що залишився яєчний білок збиваємо вінчиком або міксером до щільної піни і вводимо в тісто.
Гречані млинці по даного рецептом виходять досить щільними і хрусткими. Радимо змащувати їх топленим вершковим маслом і подавати ще теплими. Такі вироби гарні як окремо, так і з несолодкими начинками і поливання.
Млинці гречані "На швидку руку"
Складові
- Борошно гречане і пшеничне – 200 г (по 100 г кожної)
- Сода харчова – 1/2 ч.л.
- Молоко натуральне – 2 склянки
- Лимонна кислота – 1/4 ч.л.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Масло вершкове – 4 ст.л.
- Рослинна олія, рафінована – 2 ст.л.
- Сіль – 1/4 ч.л.
Приготування гречаних млинців
На відміну від попереднього рецепта приготування, який вимагає часу і максимальної зосередженості кухаря, ця технологія дуже проста.
Хочете здивувати домашніх незвичайним варіантом сніданку? Тоді надягаємо фартух і беремося за роботу!
1. Просіяне борошно (обидва сорти) розводимо в глибокому посуді теплим молоком до консистенції сметани.
2. Яйця з сіллю збиваємо вінчиком і вводимо в уже існуючий склад. Все перемішуємо, щоб запобігти утворенню грудок.
3. Лимонну кислоту розводимо з ложечкою води і додаємо туди ж соду. З уроків хімії ми знаємо, що в результаті цього відбудеться реакція, яку в кулінарії називають "погашенням" соди. Отриману суміш виливаємо в тісто.
4. Добре перемішуємо всі компоненти.
Приготування цієї страви чи займе багато часу, зате результат неодмінно виявиться вище всяких похвал! Налаштуйте себе і своїх близьких на позитив – порадуйте їх з ранку такий "вкусняшки"!
Читайте ще схожі записи:
Як спекти млинці на молоці
Що подати до домашніх гречаним млинців
Не тільки накопичений багатьма поколіннями господинь досвід, а й поради авторитетних кухарів переконливо доводять: гречані млинці не зовсім вдало поєднуються з солодкими джемами і соусами. Краще доповніть їх різного роду піджарки, підливаючи, беконом, рибою і т. П.
Одним з найбільш вдалих поєднань з нашими гречаними млинцями стане грибна піджарка, рецепт який ми наводимо нижче.
Піджарка "П’ятихвилинка"
Складові
- Печериці – 300 г
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Рослинна олія, рафінована – 3 ст. л.
- Сіль – 1/3 ч. Л.
Приготування
Прекрасно доповнюючи смак основної страви, вона гранично проста в приготуванні, що напевно оцінять всі господині без винятку.
- Гриби промиваємо та нарізаємо тонкими пластинками або невеликими кубиками.
- Морква подрібнюємо на крупній терочке, а цибулю нарізаємо максимально дрібними кубиками.
- У розігрітий сотейнічек наливаємо олію і викладаємо все компоненти, добре перемішуємо і солимо. Готуємо піджарку 5 хвилин – до часткового випаровування виділилася з грибів рідини.
- Подаємо гриби в загальному блюді або порційно. Зі сметаною буде смачніше!
Смачного!
Ми переконані, що, один раз спробувавши гречані борошна, рецепт яких ми розглянули в декількох варіантах, ви назавжди станете вірним шанувальником цієї страви!
Адже, крім незаперечних смакових якостей, це блюдо також багато магнієм, який відмінно допомагає від фізичної і моральної втоми. Подбайте про здоров’я своїх близьких, порадувавши їх цим корисним і смачним кулінарним шедевром!