За старих часів суп готували на капустяному або огірковому розсолі, зараз же в якості основи використовують все, що завгодно: мінералку, кефір, квас і т.п.
Пропонуємо дізнатися, як готується освіжаюча окрошка з гірчицею, рецепт цього, улюбленого багатьма, холодного супу ми розглянемо на прикладі кефіру і квасний основи. Це нескладно – нарізаємо необхідні інгредієнти, заливаємо їх приготовленої заправкою, даємо настоятися, доливаємо залишилася основу – і готово!
Гірчиця – це той інгредієнт, який часто додається в окрошку, але, тим не менш, не є для її приготування обов’язковим. Цей гострий соус часто використовують, якщо окрошку заправляють НЕ квасом, а заливаннями з менш вираженим смаком, що надає страві необхідну гостроту.
Вона прекрасно підходить до основи з сироватки, кефіру або мінеральної води. Гірчицю, при цьому, бажано використовувати домашнього приготування.
Як зробити домашню гірчицю для окрошки?
Спочатку подбаємо про гірчиці і спробуємо приготувати її вдома по всім кулінарним правилам.
Приготування справжньою домашньою гірчиці
- 4 ст. ложки порошку гірчиці, 3 ч.л. цукру, 1 ч.л. солі заливаємо 100 г гарячої води (не окропом).
- Ретельно перемішуємо.
- Додаємо 1 ч.л. столового оцту і 4 ст.л. соняшникової олії.
- Все перемішуємо 10-15 хвилин.
- Витримуємо добу (не в холодильнику).
- Після того, як переклали масу в банку, додаємо в неї 3 ч.л. кип’яченої води.
- Витримуємо 1-2 діб в холодильнику – гірчиця готова.
За цим рецептом вона виходить дуже ароматною, гострої – такою, якою повинна бути справжня гірчиця.
Окрошка на кефірі з гірчицею
Складові
- Картопля відварна – 5-6 шт. + –
- Яйця курячі варені – 5 шт. + –
- Огірки свіжі – 2-3 шт. + –
- Редис – 5-6 шт. + –
- Зелена цибуля – 70 г + –
- Кріп – 3-4 гілочки + –
- Гірчиця – 1 ст.л. + –
- Кефір 2,5% – 1 л + –
- Сіль – за смаком + –
- Сметана – за смаком + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
Приготування окрошки на кефірі з гірчицею
Тепер поговоримо безпосередньо про рецепт приготування окрошки на кефірі з гірчицею. Всі компоненти страви змішуються охолодженими, тому яйця і картопля відварюємо заздалегідь і поміщаємо їх в холодильник.
- Варену картоплю нарізаємо маленькими кубиками.
- Свіжі огірки очищаємо і також нарізаємо акуратними кубиками.
- Редис нарізаємо пластинками, або шаткуємо довільно.
- Подрібнюємо зелена цибуля і кріп, змішуємо їх з сіллю.
- Жовтки яєць відділяємо від білків і розтираємо з гірчицею.
- Білки нарізаємо кубиками.
- У глибоку ємність складаємо картопля, редис, яєчні білки.
- Поперчити і додамо туди ж суміш з гірчиці і жовтків, а також цибулю і зелень.
- Все перемішуємо і залишаємо на півгодини.
- Додаємо кефір, трохи солі за смаком. Ми залишаємо ще на півгодини.
- Перед подачею додаємо сметану. При бажанні, можна розбавити окрошку кип’яченою водою.
Смачної окрошка з гірчицею на квасі виходить і при додаванні в неї курячого м’яса або вареної ковбаси.
Читайте ще схожі записи:
Рецепт домашньої гірчиці
Окрошка на квасі: рецепт класичний з гірчицею
Складові
- Ковбаса варена – 200 г;
- Куряча грудка відварна – 250 г;
- Картопля відварна – 4 шт .;
- Огірок свіжий – 2 шт .;
- Яйця курячі варені – 4 шт .;
- Цибуля зелена – 1 пучок;
- Петрушка – 1 пучок;
- Кріп – 1 пучок;
- Гірчиця готова (не гостра) – 2 ст.л .;
- Квас хлібний – ½ л;
- Сметана 20% – 200 мл.
Як зробити смачну окрошку на квасі з гірчицею
- Курячі грудки відварюємо до готовності в злегка солоній воді і охолоджуємо у власному бульйоні.
- Курячі яйця варимо круто. Для швидкого охолодження заливаємо їх холодною водою.
- Картоплю відварюємо в мундирі, охолоджуємо, нарізаємо невеликими кубиками.
- Куряче філе нарізаємо кубиками поперек волокон.
- Яйця очищаємо, відокремлюємо білки від жовтків. Білки дрібно рубаємо.
- Пір’я лука нарізаємо невеликими кільцями.
- Зелень петрушки і кропу рубаємо.
- Готуємо заправку для окрошки з гірчицею: з’єднуємо подрібнену зелену цибулю з яєчними жовтками, трохи подсаливаем компоненти, мнемо їх виделкою. Додаємо гірчицю, сметану, мелений перець, все перемішуємо.
- З’єднуємо все подрібнені складові у великій ємності.
- Додаємо гірчичну заправку і заливаємо охолодженим квасом.
Рецепт окрошки на квасі з ковбасою і гірчицею
А тепер ще більш простий рецепт приготування окрошки, яка порадує вас в спекотний полудень.
Складові
- Картопля відварна – 4 шт .;
- Яйця курячі варені – 6 шт .;
- Огірок свіжий – 3 шт .;
- Ковбаса варена – 200 г;
- Цибуля зелена – 1 пучок;
- Кріп – 1 пучок;
- Майонез – за смаком;
- Гірчиця – 1 ч.л .;
- Квас – 2 л.
Квасна окрошка з ковбасою і гірчицею: покроковий рецепт
- Відварну картоплю ще теплим злегка розминаємо і охолоджуємо.
- Яйця очищаємо від шкаралупи, відокремлюємо білки від жовтків.
- Білки яєць шаткуємо.
- Жовтки розминаємо виделкою і з’єднуємо з невеликою кількістю квасу.
- Очищаємо огірки від шкірки, шаткуємо.
- Варену ковбасу нарізаємо дрібними кубиками.
- Зелень рубаємо ножем і з’єднуємо з овочами.
- У суміш перетертих з квасом жовтків додаємо гірчицю і майонез за смаком.
- Всі з’єднуємо і акуратно перемішуємо.
- Розводимо окрошку холодним хлібним квасом до бажаної густоти.
- Даємо страві настоятися в холодильнику не менше години.
Найголовніше правило приготування окрошки з гірчицею – це те, що подаємо ми її до столу обов’язково охолодженої, а для цього відразу розбавляємо її холодної основою, або вже в розведеному вигляді охолоджуємо в холодильнику до необхідної температури.
Смачного!