Іспанія – чудова країна, захоплююча корида і самобутні страви іспанської кухні давно завоювали увагу по всьому світу. Найпопулярніше страву країни – паелья з куркою і морепродуктами, її класичний рецепт може подужати кожен домашній кухар. До складу цієї страви входять численні продукти, але приготування дуже проста і не займає багато часу.
Як правильно готувати паелью
Звичайно, без базових знань її неможливо приготувати. В основному це стосується інгредієнтів, від яких буде залежати смак паельї. Якщо ви все зробите правильно ваше частування нічим не буде відрізнятися від іспанського аналога.
- В першу чергу потрібно вибрати відповідний рис для паельї. Для її приготування потрібно використовувати довгозерний рис. Найпопулярніші сорти рису – тайський жасминовий і басматі. Довгозерний рис легко можна знайти на прилавках магазинів, так що проблем з вибором основного інгредієнта не буде.
- Морепродукти для паельї повинні бути відмінної якості. При виборі звертайте увагу на колір. Якщо жовтизна і чорні точки відсутні, морські мешканці мають приємний запах, то, без сумніву, перед вами продукт гарної якості.
- Що стосується приправ тут можна дати волю фантазії і використовувати їх на свій смак. Чебрець і куркума традиційно присутні в будь-який паелье, незалежно від інгредієнтів.
- До складу паельї входить мінімум 3-4 види морепродуктів. Тут ви можете також додати свою улюблену рибу або замінити креветки гребінцями. Головне, щоб інгредієнти поєднувалися і не доставили додаткових клопотів в готуванні.
- Овочі – обов’язковий інгредієнт. Без них рис не буде соковитим і ароматним. В основному в паелью додають перець і томати, але і ріпчасту цибулю буде не зайвим. Також можна використовувати морську капусту вона буде доповнювати смак морепродуктів.
Класична іспанська паелья з куркою і морепродуктами
Складові
- Рис довгозерний – 450 г + –
- Філе курки – 1 шт. + –
- Креветки – 150 г + –
- Мідії – 150 г + –
- Кальмари – 200 г + –
- Помідори – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Зелений горошок – 50 г + –
- Оливки – 50 г + –
- Горілка – 40 мл + –
- Лавровий лист – 2 шт. + –
- Чебрець – 2 гілки + –
- Масло вершкове – 2 ст.л. + –
- Соєвий соус – 2 ст.л. + –
- Сіль і перець – за смаком + –
- Петрушка – 30 г + –
- Лимон – 1 шт. + –
Покрокове приготування іспанської паельї
- Рис промийте кілька разів, залийте холодною водою і поставте на вогонь (Не соліть). Варіть рис протягом 20 хвилин після закипання.
- Морепродукти ретельно вимийте і обдайте окропом. Кальмари наріжте кільцями, мідії залиште цілком (мідії для паельї краще брати очищені або приготувати заздалегідь і вийняти з черепашок). Креветки також залишити цілком, не знімаючи панцир.
- Куряче філе вимийте і наріжте тонкими смужками.
- У глибокій чавунній сковороді розігрійте вершкове масло і відправте до нього підготовлені морепродукти і м’ясо. Постійно помішуйте і злегка підрум’яньте інгредієнти.
- Помідори і ріпчасту цибулю очистіть. Цибулю дрібно поріжте, помідори натріть на крупній тертці або подрібніть в блендері. Додайте їх на сковорідку разом з оливками і зеленим горошком. Гасіть блюдо під кришкою близько 5 хвилин.
- Потім зелень петрушки дрібно порубати і відправте на сковорідку. Посоліть, поперчіть за смаком і додайте лавровий лист. Гасіть під кришкою ще 5 хвилин.
- Після, влийте горілку і соєвий соус (щоб всі продукти були повністю покриті). Покладіть зверху гілочки чебрецю. Готуйте під кришкою ще 10 хвилин.
- Готовий рис додайте на сковорідку до ароматної суміші, добре перемішайте і зніміть з вогню. Накрийте кришкою і дайте настоятися паелье 10 хвилин.
Подавати паелью найкраще в сковорідці, накритою кришкою, а вже перед дегустацією відкрити. Чудовий аромат іспанського страви заповнить весь будинок. Перед подачею прикрасьте частування товстими шматочками лимона.
Паелья «Морська» з копченою куркою
Щоб приготувати смачну паелью, обов’язковим інгредієнтом має бути гарний настрій. Можна використовувати найрізноманітніші продукти, головне – готувати з душею. Дуже смачна паелья виходить з копченим м’ясом, воно прекрасно поєднується з морепродуктами. Без сумніву, таке блюдо стане вашим улюбленим частуванням.
Складові
- Копчені шинки – 2 шт .;
- Рапани – 200 г;
- Копчений вугор – 100 г;
- Мідії – 100 г;
- Креветки – 150 г;
- Рис – 300 г;
- Оливкова олія – 3-4 ст.л .;
- Томатний сік – 100 мл;
- Курячий бульйон – 1 літр;
- Куркума – 1 ч.л .;
- Часник – 3 зубки;
- Кінза – 3-4 гілочки;
- Зелені оливки – 40 г;
- Сіль, перець – за смаком.
Як приготувати паелью з копченим м’ясом і морепродуктами
- У невелику каструлю влийте бульйон (можна використовувати також рибний і овочевий). Довгозерний рис ретельно промийте і всипте в сюди ж. Трохи підсолити і варіть до готовності 15-20 хвилин.
- З копчених курячих окостів зніміть шкірку і відокремте м’ясо від кістки. Наріжте його довільними шматочками однакового розміру. Копченого вугра наріжте кубиками.
- Морепродукти добре промийте і обдайте гарячою водою. Їх залиште цілком.
- У велику чавунну сковорідку влийте оливкову олію і добре розігрійте. Потім додайте дрібно нарізаний часник і обсмажте його кілька секунд. Тепер додайте до часнику морепродукти. Готуйте їх протягом 7 хвилин під кришкою.
- До морепродуктів додайте копченості та підсмажте разом ще пару хвилин.
- Тепер додайте на сковорідку рис, нарізану кінзу і куркуму. Кілька разів перемішайте, влийте томатний сік і додайте оливки. Гасіть під кришкою протягом 5 хвилин.
Паелья готова! Її рецепт класичний з морепродуктами і куркою може виглядати саме так, головне – щоб вам і вашим близьким таке частування припало до смаку.