При деяких травних недугах дієтологи настійно рекомендують нічим не присмачувати їжу і є всі тільки в натуральному вигляді. Квашена по домашньому рецепту капуста без додавання солі під табу не потрапляє, оскільки містить в собі велику кількість неймовірно корисних лактобактерій. Завдяки цьому натуральному компоненту, якого більше тільки в кисломолочних продуктах, організм отримує силу для опору інфекціям.
При перших ознаках насувається застуди ми поспішаємо придбати заморський цитрус, забуваючи, що вітаміну С, який допомагає підняти імунітет, багато не тільки в лимоні, а й в хрусткою квашеної капустки.
Якщо її правильно приготувати і їсти щодня хоча б невеликими порціями, про стан травної, нервової системи, волосся і нігтів можна не турбуватися. Ті, хто не забуває про цей кислий домашній продукт, ніколи не страждають від депресії. Головне – правильно його приготувати і зберігати.
Секрети успішної закваски
Щоб отримати смачну квашену капусту, потрібно вибирати найкращі голови – гладкі і міцні, з соковитим листям. Ідеальний варіант – зимові капустяні сорти, з яких виходить смачне і корисне «соління».
Квасити подрібнені капустяне листя можна в емальованій посудині або склі, але ні в якому разі не в алюмінієвій тарі, оскільки цей метал дуже швидко вступає в хімічну реакцію з кислотою.
Обсяг ємності може бути будь-який, але зручніше за все використовувати каструлі або бутлі місткістю 3-4 л. До самого верху овочеву суміш накладати не варто. Краще залишити повітряну подушку шириною 8-10 см, щоб газу, який неодмінно буде виділятися в процесі, було куди відступати.
Приступаючи до шинкування білокачанної «голови», верхні широке листя потрібно залишити цільними – ними будемо приховувати посічену і складену в заквасочних ємність капусту.
Домашня квашена капуста без солі: покроковий рецепт
Складові
- Капустяні – 1-2 шт. середнього розміру + –
- Морквина – 1 великий коренеплід + –
- Чорний перець товчений – 1/2 ч.л. + –
- Вода очищена + –
Як правильно квасити капусту без солі своїми руками
Щоб капуста вийшла не тільки корисною, але і смачною, з приємним хрускотом, слід вибрати на грядці або на ринку «голови» позеленівши і щільніше.
- Капустяні головки, перш за все, потрібно помити і зняти з них пошкоджені листя.
- Далі слід помити моркву і почистити її, а потім потерти на тертці з великими отворами.
- За допомогою дуже гострого ножа дрібно шаткуємо капусту, розрізавши її на чотири частини.
- З’єднуємо обидва овоча, гарненько заважаємо, злегка приминаючи, щоб вивільнити сік, і складаємо щільно в підготовлену ємність.
- Капустяно-морквяний суміш потрібно залити холодною водою. Вона повинна покривати овочі, але при цьому її не повинно бути занадто багато.
- В кінці їх потрібно накрити відкладеними капустяним листям, потім поставити на них тарілку, накрити марлею, а зверху помістити гніт. Ним може стати звичайна 3-літрова банка з водою або камінь (його потрібно ретельно помити).
Ємність з капустою поміщаємо в не дуже тепле місце (температура повинна бути близько 20 градусів) і час від часу протикаємо овочі дерев’яною паличкою для вільного виходу газів. Як тільки продукт придбає характерний кислуватий присмак, значить, він готовий. Зберігати його потрібно в скляній тарі в холоді, накривши звичайнісінькою кришкою.
Читайте ще схожі записи:
Як зробити мариновану капусту
Цікавий спосіб квашення капусти без солі
У попередньому варіанті ми запропонували заливати шінкованной овоч простою водою. Якщо ж її наполовину розбавити «розсолом» з попередньої порції квашеної капусти, свіжа набрід набагато швидше, всього за 1-2 доби, і набуде більш насичений смак.
Складові
- Великий капустяний качан – 1 шт .;
- Морквина середня – 1 шт .;
- Перець чорний – ½ ч.л .;
- Чилі – ½ ч.л .;
- Сушені насіння кропу – 1 ч.л .;
- Вода – близько 0,5 л;
- Заквасочних рідина.
Як правильно квасити капусту без солі будинку
Робимо все так же, як і в попередньому випадку, тобто моєму, шаткуємо капустяне листя, відклавши найбільші, чистимо і трьом морквяний коренеплід, все змішуємо.
Потім додаємо спеції, заважаємо, приминаючи, складаємо в каструлю і заливаємо заквасок рідиною упереміж з водою так, щоб ледь покрити овочеву суміш.
Накриваємо вміст ємності так само, як і в першому випадку. Через 5-6 днів хрустка капуста буде готова.
Поради кухарчуком
- Для додання закусці цікавих смакових відтінків разом з нею можна квасити цибулю, нарізавши його полуколечкамі, ріпу, маленькі зелені помідори, червоні перці. Супутні овочі потрібно класти між капустяним шарами.
- Якщо вирішили заквасити відразу багато капусти, спеції додаємо з розрахунку близько 1,5 ст.л. (З верхом) в цілому на кожен капустяний качан середнього розміру.
- Щоб капустяна закуска збагатилася йодом, її можна присмачити приправою з морських водоростей (1 ст.л. на капустяну «голову»).
І в дні інтенсивного схуднення, і в звичайні дні харчуватися потрібно корисно. У сімейному раціоні, крім кисломолочних смакоти, багатих білком продуктів і фруктів повинна бути квашена по-домашньому капуста без солі. З зеленою цибулькою та домашнім пісним маслом під молоду картопельку вона буде дуже навіть хороша! ..