Обожнювана гурманами у всьому світі китайська кухня знаменита найскладнішими поєднаннями спецій і величезною різноманітністю смачних страв з птиці. Але не тільки кухарі піднебесної вміють майстерно готувати рис з куркою в соєвому соусі – у кожної досвідченої господині є свій секретний рецепт цього розкішного страви. Тим же, хто тільки почав шлях кулінарного вдосконалення, пропонуємо два варіанти частування з вареними білими зернами і макаронними виробами з них.
Рис і соус – робимо правильний вибір
Любителі узбецького плову знають, що один із секретів його смакової насиченості і зовнішньої апетитності криється в рисі – він неодмінно повинен вийти розсипчастим.
Такий рис їсти паличками вкрай незручно, тому щоб приготувати даний китайські ласощі, потрібно вибирати непропаренний рис, який добре злипається.
Не настільки важливо, якої форми будуть крупинки, – в Китаї можна знайти кілька сотень сортів рису з самої різної формою сирах зерен, в тому числі і сильно подовженою. Головне – клейкість готової каші.
А ось вибираючи соус із сої, можна і навіть потрібно проявляти максимальну ступінь критичності. Найкращий продукт – звичайно ж, натуральний. Складатися він повинен виключно з багатих рослинним білком соєвих бобів, пшениці та води з додаванням солі.
Будь-який з консервантів виключається! Правда, знайти продукт 100% натуральності на магазинних полицях вкрай непросто, але соєвий соус – головний компонент багатоликої китайської кухні і сьогоднішнього страви, тому доведеться постаратися. Неймовірно апетитний аромат курочки під соусом з бобів сої і поживний рисовий гарнір стануть гідною нагородою за працю!
Покроковий рецепт рису з куркою і овочами в соєвому соусі
Основа цього корисного частування в пропонованому варіанті – грамотне поєднання азіатських і італійських прянощів. Їх кількість визначається на смак з урахуванням власних уподобань.
Порівняно невисока калорійність страви (трохи більше 400 ккал на 100 грам), дозволяє зрідка ласувати ним навіть в рамках суворої дієти.
Складові
- Куряча м’якоть (філе) – 600 г;
- Лук-ріпка середньої гостроти – 1 шт .;
- Морквина сира – 1 середній коренеплід;
- Перець червоний (паприка) – 1 невеликий овоч;
- Часник – 3 невеликих зубки;
- Помідор – 1 червоний плід;
- Рис білий довгий (крупа) – 200 г;
- Вершки (від 20%) – 40 мл;
- Перець гострий (чилі) – ½ шт .;
- Соєвий соус натуральний – 4 ст.л .;
- Масло соняшнику – 1-2 ст.л .;
- Масло коров’яче – 1 ст.л .;
- Перець чорний в порошку – ¼ ч.л .;
- Кунжут білий (насіння) – 1 ч.л .;
- Італійські прянощі (збір) – щіпка;
- Імбир порошковий – на кінчику ножа;
- Сіль за смаком.
Покрокове приготування рису з курятиною під соєвим соусом будинку
- Займемося овочами: цибуля і часник обчистити від лушпиння, з морквини знімемо верхній забруднений землею шар, видалимо насіння з обох видів перцю.
- Щоб зняти з помідора жорстку тонку шкірку, його потрібно щедро облити окропом, а потім відразу ж занурити в холодну воду. Роздягнений таким способом помідор нарізаємо дрібно кубиками, цибулю – тонкими півкільцями, моркву і перці – дрібною соломкою.
- Часник можна подрібнити спеціальної ручної давілкой або нарубати дрібно-дрібно гострим ножем.
- М’ясо ділимо на довгі шматочки, як на відбивні, тільки тонший, а потім розрізаємо їх ще поперек на кілька частин.
- Поки будемо займатися птицею рис повинен вже свариться. Для цього, промивши його, заливаємо водою в пропорції 1: 2,5, солимо і відправляємо на вогонь. Як тільки вміст в каструлі закипить, вогонь зменшуємо майже до мінімуму і варимо-млоїмо під кришкою 20 хвилин, додавши під кінець в рис коров’ячого маслечка.
- Ллємо в сковороду з високими бортами масло оливок, трохи підігріваємо, кладемо в нього цибульний-часникову нарізку, приправляємо імбиром і смажимо при постійному помішуванні до золотистого лука.
- Далі додаємо філе курки і ховаємо під кришку.
- Через 5 хвилин вливаємо вершки (вони зроблять м’ясо соковитим), солимо-перчимо м’ясо в цибулі.
- Побіліла наша курочка – пора класти морквяний соломку, перець і томат. Продовжуємо готувати все під кришкою, не забуваючи заважати, щоб не «прихопити». Через 20 хвилин гасіння вводимо соус із сої та присмачуємо блюдо спеціями.
Дамо майже готовому частування ще 10 хвилин, щоб просочитися соусом, викладаємо в глибоку фарфорову піалу, присипаємо кунжутним насінням і подаємо. В іншій піалі – теплий розварений рис, який можна прикрасити рубаною зеленню кінзи або базиліка.
Курка в соєвому соусі з рисовою локшиною
Складові
- Куряче філе – 1 шт + –
- Рисова локшина – 200 г + –
- Морква – 1 шт. + –
- Болгарський перець – 2 шт. + –
- Часник – 3-4 зубки + –
- Соєвий соус – 3 ст.л. + –
- Рослинна олія – 2 ст.л. + –
- Чорний перець – 1/3 ч.л. + –
- Червоний перець – щіпка + –
- Сіль – за смаком + –
Як приготувати смачну рисову локшину з курятиною в соєвому соусі
- Куряче м’ясо потрібно добре промити і перевірити, чи не залишилося в ньому кісток. Закінчивши «ревізію», нарізаємо гострим ножем філе на шматочки розміром приблизно 2х3 см, заправляємо їх сумішшю роздавленого свіжого часнику (перед цим його, звичайно ж, потрібно почистити) і соусу.
- Змішавши м’ясо і маринад, ємність з основним компонентом майбутнього частування ховаємо під кришку і залишаємо просочуватися на 20 хвилин.
- Наступний крок – варіння локшини. Готується вона майже так само, як і звичайна, тільки набагато швидше. Отже, даємо воді в каструлі закипіти, подсаливаем її (менше, ніж зазвичай!) І кладемо туди локшину. Перешкодивши, зменшуємо вогонь до середньої інтенсивності і варимо гарнір до м’яса 5 хвилин, якщо тонка, або 7 хвилин, якщо локшина широка. Потім зливаємо в друшляк і промиваємо під струменем води з крана.
- Ллємо в сковороду з високим бортом масло. Коли воно трохи прогріється, кладемо туди замариновану курятину, перемішуємо і Томім на середньому вогні. У той момент, коли ніжно-рожева курятина побіліє, додамо до неї нарізані дрібною соломкою солодкий перець і моркву.
- Гасити вміст сковороди потрібно накривши кришкою не менше 15 хвилин, не забуваючи перемішувати все дерев’яною лопаткою.
- Після закінчення часу додамо в м’ясо з овочами локшину, поллємо все соусом з сої, присмачити спеціями і потримаємо під кришкою на мінімальному вогні ще 10 хвилин.
Якщо в блюдо разом із солодким перцем і морквяної соломкою додати підсмажену на оливковій олії квасоля в стручках, воно стане більш поживним. Також особливої пікантності частування додасть сухий товчений імбир (щіпка) і кунжутне насіння (1 ч.л.). Ці спеції додаються тоді ж, коли і інші, тобто за 10 хвилин до зняття сковороди з вогню.
Особливо апетитно це частування виглядає на плоских тарілках. Подавати його потрібно тільки в теплому вигляді, запропонувавши до нього соуси васабі, чилі або будь-які інші гострі. В цілому, рис з тушкованою в соєвому соусі куркою – це частування, яке стає улюбленим з моменту дегустації. У простоті, яка легко насичує, але ніколи не приїдається, криється вся загадковість Азії, і саме тому таке блюдо хочеться готувати і пробувати знову і знову.