Часто, щоб нагодувати сімейство смачним ситним вечерею і догодити коханим капризулі, доводиться жоден годину проводити, стоячи біля плити. У азіатів заміною нашого традиційного меню з першого, другого і компоту служить ситний лагман, з курки з картоплею і овочами його готують з доброї слов’янської традиції. Це – щось середнє між наваристим супом і підливою з м’яса, в яку входить спеціальна локшина (що дала назву страви) і овочі, приправлені спеціями.
Особливості приготування традиційного лагмана
Отже, частування, яке готуємо сьогодні, – це суміш з тушкованого м’яса, овочів, відвареної квасолі, пасеровані цибулі та моркви.
- Його традиційно приправляють популярними в Азії прянощами, наприклад різними видами мелених перців, ароматними зірочками бадьяна, листям базиліка або петрушки.
- Японці називають це блюдо «рамен», готують вони його на жирному бульйоні з риби або м’яса, також люблять класти в нього буженину. Однак саме дунганци, що живуть в Киргизії, вважаються справжніми асами в приготуванні лагмана. Не випадково ж спеціальна тянутая локшина до цієї страви називається дунганской. Як і все геніальне, вона проста в приготуванні.
Борошно замішують на яйцях з додаванням солі, іноді підливають мінеральну воду. З цілісного шматка тесту катають і тягнуть щільну нитку локшини, яку потім варять в бульйоні і в ньому ж подають разом зі смаженими на сильному вогні овочами і м’ясом.
- На баранині лагман виходить наваристим і дуже ситним. Якщо ж дістати м’ясо молодого баранчика проблематично, або хочеться зробити блюдо менш калорійним, то можна взяти курятину і додати улюблені картопляні бульби.
Азіатський лагман, класичний рецепт з куркою і картоплею
Складові
для локшини
- Борошно пшеничне в / с – 0,5 кг + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Вода холодна – 0,5 ст. + –
- Сіль – 1/4 ст.л. + –
для підливи
- Стегна або чверті курячі – 800 г + –
- Морква – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Картопля – 4 шт. + –
- Квасоля в стручках зелена – 200 г + –
- Помідори – 2 шт. + –
- Рослинна олія без запаху – 2-3 ст.л. + –
- Аджика середньої гостроти – 1-2 ч.л. + –
- Сіль грубозерниста – 1 ст.л. + –
- Чорний перець мелений – 1/3 ч.л. + –
- Вода очищена – близько 1 ст. + –
- Зелень кінзи (свіжа) – 1 пучок + –
Як зробити традиційний лагман з курки з картоплею
Замішуємо тісто на локшину для лагмана
Спочатку приготуємо тісто, і поки воно буде «відпочивати», приділимо час м’яса і овочів.
- Отже, борошно потрібно висипати в глибоку миску.
- Зробивши посередині воронку, вводимо в неї сирі яйця, ллємо третину води і починаємо заважати.
- Поступово, вимішуючи, ще підливати в тісто воду, поки воно не набуде рівномірну консистенцію.
- Коли воно стане трохи тугіше, ніж пельменное, загортаємо його в поліетилен і залишаємо «відпочивати» десь на годину.
- Виймаємо тісто з пакета, розгортаємо його в пласт, товщиною 1 см, і гострим ножем нарізаємо смужки такої ж ширини.
- Їх щедро з усіх боків змащуємо маслом, загортаємо в поліетилен і знову відправляємо відлежуватися, на цей раз на півгодини.
Робимо джгути з тіста для лагмана
- Далі кожну смужку тесту кладемо на дошку і обома руками енергійно катаємо, розтягуючи при цьому палять в різні боки.
- Тонкі джгути кладемо на плоске блюдо, скручуючи в равлика від центру до периферії і рясно промазуючи маслом. Так все смужки тесту перетворюємо в довгі джгути.
- Плоске блюдо ховаємо в поліетилен.
- Через добу дістаємо джгути і знову катаємо руками, розтягуючи максимально тонко.
- Останній етап перед варінням – наметовому отримані тонкі нитки на великі пальці рук кільцями, довжиною до 20-30 см, а потім відбиваємо їх об стіл, ще злегка розтягуючи.
Нарізаємо овочі і варимо лагман до готовності
- Тепер займемося другою частиною страви. М’ясо добре обмиваємо, ріжемо на порційні шматки, кладемо його на дно казана з киплячим маслом, смажимо на вогні середньої інтенсивності близько 15 хвилин.
- Далі – цибулю, нарізану не дуже тонкими півкільцями. Тримаємо на вогні до золотистого, потім додаємо морквяний соломку.
- Ще 5 хвилин – і в казан відправляємо зелену квасолю, перерізавши стручки навпіл або на три частини.
- Наступний етап – додавання картоплі, посіченою великою соломкою, і томатів порізаних також.
- В останню чергу додаємо спеції і аджику. Долив води, тримаємо майже готову страву на вогні ще 5 хвилин, потім вимикаємо плиту.
Подаємо лагман з овочами і куркою на стіл
- До цього часу локшина вже повинна бути зварена в злегка підсоленій воді (тримаємо в окропі 3-4 хвилини після спливання) і розкладена порційно по глибоких тарілках кесе.
- Зверху накладаємо м’ясо з овочами, заливаємо підливою і посипаємо свежерубленная зеленню кінзи.
Смачного!
Оригінальний лагман з курки з картоплею і овочами
На домашньому виготовленні локшини в даному випадку зупинятися не будемо. Її можна зробити за технологією, описаної вище.
Основна відмінність цього рецепта улюбленого азіатського страви від попереднього – в його овочевий складової. Баклажан додасть частування ситності, а свіжий солодкий перець і часник зроблять його ще більш ароматним.
Складові
- Стегна або гомілки курки – 800 г;
- Картопля сирої – 5 невеликих бульб;
- Морква молода – 2 шт .;
- Ріпчасту цибулю світлий – 1 шт .;
- Баклажан середній – 1 овоч;
- Солодкий перець (червоний) – 1 великий плід;
- Томатна паста – 2 ст.л .;
- Часник – 3 середніх зубки;
- Оливкова олія – 4-5 ст.л .;
- Сіль – 1/2 ч.л .;
- Каррі – 1/2 ч.л .;
- Чорний мелений перець – 1/3 ч.л .;
- Базилік (зелень) – 1 пучок.
Як смачно зробити лагман з овочами і курячим м’ясом
- Обмиту і порізану на порції курку відправляємо в казан або товстостінну каструлю, де вже закипає масло.
- Прожарюємо м’ясо, поки не почне рум’яна.
- Знявши з часниковим зубків лушпиння, дрібно нарізаємо їх і відправляємо в казан.
- Далі черга лука, моркви і баклажанів, порізаних однаковим кубиком.
- Перець кладемо через 10 хвилин, майже в самому кінці готування, щоб його ніжна м’якоть не переварити і залишилася міцною.
- Тепер заправимо все пастою з томатів і спеціями. Пара хвилин – і готовий лагман знімаємо з вогню.
Подавати його будемо, присипавши зверху свіжою зеленню базиліка. Уже відварену до цього часу локшину розкладемо по тарілках – і можна буде кликати всіх до столу.
Секрети смачного азіатського лагмана
- Справжнє азіатське ласощі робиться тільки з локшиною ручної роботи.
- У кожної дунганской домогосподарки або у кухаря в місцевому кафе є свій фірмовий рецепт приготування домашньої локшини. Який вважати класичним – ніхто не знає, тому пропонуємо визначити це шляхом експериментів.
- Виготовлення локшини – процес довгий і кропіткий, тому допускається використання в якості основи страви фунчози.
Спагеті – теж варіант, але в цьому випадку краще брати товсті довгі макарони з твердих сортів, що не злипаються.
- Якщо вирішили робити локшину своїми руками, то не варто шкодувати масла на змащення – воно не дасть масі підсохнути і вбереже тонкі тестові нитки від склеювання.
- Коли солити рукотворну локшину: під час її виготовлення або варіння – байдуже, головне – не пересолити.
- М’ясо краще не різати занадто дрібно – великі шматки зберігають більше оригінального смаку.
- Овочевий набір для страви можна урізноманітнити за своїм смаком: баклажани, перці, томати, різні види капусти, квасоля в стручках, кабачки і т.д. – все це може бути включено в класичний склад лагмана. Кількість овочів береться приблизно в рівній пропорції.
Щоб лагман порадував смаком і зовнішньої апетитно, всі овочі потрібно нарізати шматочками одного розміру.
- Форма нарізки теж повинна бути однаковою – кубиком або соломкою. М’ясо бажано покришити так само, як і овочі.
- Баклажани, перці і інші дари грядки просмажувати потрібно в чавунному казані на сильному вогні. У таких екстремальних умовах вони готуються всього кілька хвилин, це дозволяє їм залишитися хрусткими і зберегти максимум вітамінів.
- Картоплю теж рекомендуємо подрібнювати аналогічно овочам – соломкою або кубиком.
Багато гострих спецій краще не класти, бо вони переб’ють смак свіжого м’яса і часникову пікантність. Збагатити смак можна парою столових ложок такого популярного в Азії соєвого соусу.
- Головний секрет подачі страви – кількість рідкої підливи. Чим більше в нього додати води при готуванні, тим більше блюдо стане схоже на суп.
Азіатська кухня сповнена екзотичних страв, незвичних для європейської кулінарної традиції. Лагман з курки з картоплею та іншими овочами, приготований своїми руками і приправлений помірною кількістю спецій, є винятком з цього правила. Густа м’ясна підлива, улюблені овочі з домашньою локшиною – що може бути смачніше?