В основі самого вишуканого блюда лежить простота, яку нескладно перетворити в шедевр за допомогою фантазії та нескладних кулінарних прийомів.
Наприклад, прості кекси з кремом нагорі або шоколадною помадкою виглядають набагато більш апетитно, чому не прикрашені, а просочення робить їх ніжними і соковитими. Приготувати таке доповнення до улюбленої випічки нескладно, а додаткові витрати з лишком окупляться захопленими відгуками тих, хто їх спробує.
Крем, просочення або помадка?
У кожної господині, яка вміє щось більше, ніж смажити картоплю і робити ранкові омлети, є свій улюблений рецепт кексів «на всі випадки». Випічка з нього виходить нешкідлива і смачна, але не дуже-то святкова.
Однак якщо простацькі кекси з яєць, масла і муки наситити ніжною фруктової просоченням, полити помадкою з білого шоколаду або прикрасити їх «шапками» з найніжнішого крему, вони перетворяться в вишукані капкейкі, гідні королівської трапези. Ось тільки що ж вибрати для прикраси улюбленої випічки?
Класичний варіант – масляний крем, яким десерти прикрашають за допомогою кондитерського шприца. Укладений фігурної хвилею і увінчаний заспиртованої вишенькою, він зробить честь будь-, навіть найпростішої випічці. Але таке доповнення до неї містить стільки калорій, що поласувавши кексами з кремом, потім доведеться довгі години приводити фігуру до тями в тренажерному залі.
Полегшений варіант масляного крему – солодкий вершковий сир. Калорійність його на порядок нижче, а користь безумовна. Прикрасивши улюблену випічку ніжним сирним кремом, отримаємо набагато більш корисний десерт з чудовим смаком.
Любителі помірною солодощі, безсумнівно, захочуть прикрасити свої кекси меренгою. Це прикраса десертів робиться на білковій основі. Масла у ньому – самий мінімум, а додавати можна і фрукти, і шоколадну крихту, і цукати. Якщо меренгу правильно приготувати, вона, на відміну від масляної або сирної «шапки» не втратить форму навіть в задушливому приміщенні.
Помадка робиться на основі фруктового відвару і відрізняється більш рідкої ніжною консистенцією. Вона ідеально підходить не тільки для прикраси мафінів, а й тістечок, а також бісквітів.
Завдання просочень для маффінів – додати соковитості кілька сухуватий тесту. Їх можна робити на основі згущеного молока, розводячи солодкий продукт водою наполовину, а також беручи за основу варення або алкогольні напої.
Олійно-шоколадний крем для кексів своїми руками
Оскільки такий крем – більше, ніж просто прикраса, продукти для його приготування потрібно вибирати зі знаком ГОСТ.
Кількість цукрової пудри можна варіювати, виходячи з власних уподобань. Кориця, ваніль, мигдальна есенція можуть доповнити аромат какао або стати його рівноцінною заміною. Кількість продуктів розраховане на прикрасу стандартної порції маффинов-кексів з 12 штук.
Складові
- Масло вершкове – 250 г;
- Пудра солодка з цукру – приблизно 4 склянки;
- Молоко коров’яче свіже – ¼ склянки;
- Какао-порошок – 1-2 ст.л.
Як покроково робити своїми руками смачний масляний крем для кексів
- Масло потрібно дістати з холодильника за годину до готування, щоб встигло підтанути в природних умовах.
- Кладемо його в ємність глибше і збиваємо міксером до м’якості кілька хвилин, а потім – поступово підсипає пудру.
- Додавши половину пудри, ллємо молоко (кімнатної температури) і сиплемо какао. Його кількість залежить від смакової і колірної насиченості, яку хочемо отримати. Все ретельно збиваємо. Якщо робимо крем з ваніллю або іншими ароматизаторами, їх потрібно вводити саме на цьому етапі. Точно так же – і харчові барвники.
- Додаємо другу частину пудри, регулюючи кількість за смаком.
Прикрашаємо готовим кремом маффіни з допомогою кондитерського мішка з рифленою насадкою. В кінці можна присипати десерт різнобарвною карамельної крихтою. Відмінна ідея для дитячого свята!
Читайте ще схожі записи:
Як зробити бісквіт соковитим
Оригінальний сирний крем для прикраси кексів
Пропонуємо використовувати сир Philadelphia. Якщо ж його в магазині не знайшлося, можна пошукати Mascarpone або будь-який інший, який є в наявності. Головне – щоб був свіжим, оскільки термічна обробка не передбачена. Всі продукти повинні бути кімнатної температури.
Складові
- М’який вершковий сир – 170 г;
- Масло вершкове м’яке – 50 г;
- Ванільна есенція – 2-3 краплі;
- Цукрова пудра – трохи більше 2 склянок.
Домашнє приготування сирного крему для прикраси випічки
- Викладаємо масло з сиром в ємність з бортиками і починаємо збивати його. Через кілька хвилин після включення міксера (працювати повинен на середніх оборотах) вводимо ваніль і починаємо поступово підсипати пудру.
- Коли крем стане ідеально однорідним, наносимо його на остиглі кекси шприцом кондитера.
Подавати десерт найкраще відразу. Якщо ж гості очікуються трохи пізніше, слід помістити його на полицю холодильника з мінімальним охолодженням. Кекси з вершковим кремом потрібно зберігати там же, не допускаючи переохолодження.
Апельсинова помадка для кексів в домашніх умовах
Складові
- Апельсин – 1 шт + –
- Лимон – 1/4 шт + –
- Яйця курячі – 1 шт + –
- Цукор-пісок білий – 100 г + –
- Масло вершкове м’яке – 2-3 ст.л. + –
Як зробити своїми руками універсальну солодку помадку
- Моєму фрукти, обдаємо їх окропом, а потім гострим ножем знімаємо з них цедру. Її потрібно дрібно порубати, помістити в ємність зі свіжим лимонно-апельсиновим соком і кип’ятити на вогні слабкої інтенсивності близько 5-10 хвилин.
- Відцідивши цитрусовий навар, додаємо в нього масло з цукром, перемішуємо все.
- Розміщуємо солодку ароматну масу на плиту і нагріваємо, не перестаючи постійно заважати, поки не розчиняться солодкі кристали.
- Ми ще не використовували яйце: міксером перетворюємо його в пишну піну і додаємо в неї 2 ст.л. гарячого (але не киплячого!) солодкого сиропу. Потім, навпаки, в нього, коли він ще досить гарячий, поступово додаємо солодку яєчну масу.
- Заважаємо, не перестаючи, поки майже готова помадка не загусне. Даємо їй охолонути і поливаємо нею готові кекси, тим самим збагачуючи ніжний смак домашньої випічки.
Смачна вишнева просочення для домашньої випічки
Складові
- Свіжий сік вишні – 1/3 склянки;
- Цукор білий – 2 ст.л .;
- Коньяк або горілка – 4 ст.л .;
- Вода – 2-3 ст.л.
Приготування смачної просочення з вишневим ароматом
- Свіжий сік вишні підсолоджувати цукром і відправляємо його на плиту.
- На повільному вогні нагріваємо рідина до розчинення в ній цукрових крупинок. Даємо сиропу трохи охолонути, а потім додаємо в нього алкоголь і доливаємо водою до об’єму склянки.
Швидка просочення для мафінів з домашнього варення
Складові
- Варення з будь-яких ягід за смаком – 2 ст.л .;
- Горілка – 50 мл;
- Вода очищена – 1 стакан.
Як зробити швидко і легко смачну просочення з варення
- Додаємо в воду варення (можна і зацукровані), розмішуємо.
- Відправляємо на вогонь всього на кілька хвилин – в теплій воді солодкий продукт швидше «розходиться». Коли просочення охолоне, додаємо в неї алкоголь і розмішуємо.
Домашня випічка зазвичай виходить дуже смачною, але красою, так би мовити, не блищить. Додати очок до популярності солодких страв, зроблених своїми руками, допоможе майстерне прикраса улюблених кексів і бісквітів масляним кремом, фруктовою помадкою або молочної просоченням.
Натуральне оформлення випічки – можливість майже нескінченно проявляти свою фантазію і пригощати рідних та друзів вишуканими і корисними ласощами. А значить, неодмінно варто освоїти це зовсім нескладна мистецтво.