Рецепт картопляних драніков нескладний, по суті це картопляні оладки, тільки без борошна. Можна робити з часником або з іншими добавками, подавати зі сметаною. Просто і дуже смачно!
Ми розповімо вам про, так би мовити, «базовому» рецепті, тобто про те, як в принципі робляться картопляні деруни, і додамо до них тільки часник (втім, ви, якщо не хочете, можете не додавати), а в кінці скажемо кілька слів про те, з якими ще добавками можна готувати деруни, щоб урізноманітнити смак і навіть вид.
Потрібно:
- Картопля – 1,5 кілограма (можна до 1,7 кілограма), тобто приблизно 10 картоплин середнього розміру
- Яйця курячі – 3 штуки
- Сіль поварена – близько половини столової ложки
- Часник (за бажанням) – 2-3 великих зубчики
- Масло рослинне – приблизно 0,5 склянки
Приготування:
Картоплю потрібно вимити, очистити від шкірки і натерти на крупній тертці (теоретично можна й на дрібній, але нам здається, що з натертого на крупній тертці картоплі деруни виходять більш симпатичними: такі «полосатики-волосатики», в яких просмаривается «картопляна натура»).
У натертий картоплю додаємо сіль і ретельно перемішуємо.
Через кілька хвилин картопля «віддасть» воду в мисці з’явиться темнувата мутна рідина (ви її одразу побачите, якщо зрушить терту масу до однієї сторони миски). Цю рідину треба злити, віджати тертий картопля, притискаючи його ложкою або рукою до стінки миски (перегляньте наш відео-рецепт!). Отже, рідина видаляємо і викидаємо.
Тепер додаємо до картоплі яйця, попередньо перемішавши білки і жовтки (можна навіть злегка збити яйця). І, якщо хочемо, додаємо часник (очищений і пропущений через спеціальну «давильця»). Ще раз все перемішуємо.
На добре розігріту сковороду (краще при можливості використовувати сковороду з товстим дном і антипригарним покриттям або стару добру чавунну бабусину сковороду) наливаємо трохи, 2-3 столові ложки олії. Кількість масла залежить від діаметра вашої сковороди, потрібно, щоб дно її було покрито тонким (2-3 мм) шаром масла. Масло в сковороді сильно розігріваємо до кипіння, після чого зменшуємо нагрівання до середнього. Виделкою (зауважте, виделкою зручніше, ніж ложкою викладаємо картопляну масу на сковороду і злегка притискаємо до форми невеликих коржиків. Смажимо спочатку з одного боку до появи рум’яної золотої скоринки (у нас це займає 4-5 хвилин).
Перевертаємо деруни (зручно робити це двома лопатками) і смажимо їх з іншого боку приблизно стільки ж часу, ще 4-5 хвилин, і теж до золотистого кольору, тобто проробляємо те ж саме, що ми робили б, якщо б готували оладки, наприклад, кабачкові. Готові деруни знімаємо на тарілку або блюдо. Якщо ви налили в сковороду забагато масла і хочете, щоб деруни були не дуже жирними, знімайте їх спочатку на паперову серветку, яка вбере надлишки масла (зізнаємося: ми так не робимо, тому що не ллємо на сковороду товстий шар масла так, щоб деруни смажилися практично у фритюрі – вибір за вами), а потім вже перекладайте на тарілку.
Власне кажучи, на цьому рецепт картопляних драніков і закінчується. Ви вже все знаєте. Додайте в сковороду трохи олії за необхідності і смажте наступну порцію, і так – поки не закінчиться маса з тертої картоплі. Якщо в процесі готування в мисці з картопляною масою знову з’явилася рідина – відіжміть і злийте її ще раз. Подавати деруни на стіл потрібно відразу, поки вони ще теплі, добре б зі сметаною.
Ну, а тепер, як призового ради для тих, хто дочитав до кінця, скажемо кілька слів про різних смакових добавках. У деруни можна додавати шинку або ковбасу, твердий сир (все це тремо на крупній тертці), болгарський перець, ріпчасту цибулю, будь-яку зелень, наприклад, кріп, зелену цибулю, петрушку (все це миємо, сушимо, витираємо і дрібно-дрібно нарізаємо). Можна додавати все це в різних поєднаннях – і ви отримаєте деруни з різними смаками (до речі, ще й різнокольорові). Експериментуйте! Будь-яку добавку потрібно змішувати з натертим картоплею перед випіканням. Збираючись щось додати, не забудьте зменшити кількість картоплин приблизно на обсяг доданого продукту або додайте ще 1-2 яйця, щоб ваші деруни не розвалювалися, можна «для профілактики» додати в овочеву масу 3-4 столові ложки пшеничного борошна.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: