Сучасні діти, які ростуть на фастфуді, льодяниках, хімізованих, і газованій воді, ні в яку не бажають є за обідом свіжі овочі. Але мудрі батьки завжди знайдуть спосіб нагодувати своє чадо корисним, і один з них – зробити смачну запіканку з капусти з куркою в духовці під сирною скоринкою. Зовні вона дуже нагадує лазанью і збуджує апетит фантастичним ароматом, а головне – під сиром легко можна замаскувати нелюбимі овочі.
Ще одна перевага домашньої запіканки з куркою – то, що готується вона швидко з підручних недорогих продуктів.
До того ж ця тема – практично невичерпна для кулінарних фантазій, адже запікати з курятиною під сиром разом з капустою можна і морквину, і кабачки, і інші дари грядок. А якщо в блюдо додати ще й жменьку лісових грибів, то вийде по-королівськи розкішний ситна вечеря!
Запіканка зі свіжої капусти і філе курки, простий рецепт
Складові
- Куряче філе – 300 г + –
- Капуста білокачанна молода – 1/3 невеликого вилка + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Вершки жирні – 25 мл + –
- Твердий сир (будь-який) – 100 г + –
- Рослинна олія (без запаху) – 1-2 ст.л. + –
- Чорний перець свіжого помелу – 1/4 ч.л. + –
- Манка – 1 ст.л. + –
- Сіль – за смаком + –
Приготування смачної капустяної запіканки з куркою в духовці будинку
Для начинки в даному блюді можна брати грудку птиці, філе з будь-якої частини тушки або ж курячу шинку. Ковбаса – теж дуже смачний і поживний варіант.
Вершки (або сметану) беремо ті, що є під рукою, але чим жирніше вони, тим блюдо вийде смачніше. Якщо кожна калорія на рахунку, то замість вершків можна взяти 50 мл молока.
- Обмивання м’ясо і прибравши з нього зайву вологу целюлозним рушником, рубаємо його дрібно гострим ножем.
- Викладаємо в миску, присаливаем і присмачуємо перцем, потім заважаємо і відставляємо.
- Капусту ріжемо максимально дрібно, присаливаем і злегка мнемо руками, щоб вона стала м’якше.
- Дамо капустяної нарізці трохи постояти, щоб пустила сік, який потім потрібно буде зцідити. Тим часом нарізаємо тонкими півкільцями або чвертями цибулину і підсмажити в олії до м’якості.
- Коли цибуля стане прозорою, додаємо в нього м’ясо і тримаємо на вогні до побіління.
- Дно форми покриваємо тонкої масляної плівкою і трохи присипаємо манкою.
- Викладаємо м’ясо з цибулею, розрівнюємо, а зверху кладемо капустяний шар.
- Далі залишиться залити все яєчно-вершковою бовтанку, не забувши її присолити.
- Перед відправкою форми в духову шафу, де температура вже піднялася до 180оС, присипаємо запіканку сирної крихтою.
Коли капуста стане м’якою, а зверху утворюється золотава ароматна кірочка, – значить, пора витягувати частування з духовки. Подається воно трохи остиглим з сирним соусом, сметаною або свіжої рубаною зеленню.
Оригінальна запіканка з цвітної капусти з курячим фаршем
А цей рецепт для тих, хто бажає худнути смачно. У 100 г цвітної родички білокачанної капусти міститься всього 25 ккал, так що її можна класти в запіканку від душі.
У домашньому фарші з нежирного м’яса курки калорій теж самий мінімум, а ось білка багато, так що частування з цих продуктів вийде дієтичним, але при цьому надзвичайно смачним.
Складові
- Капуста цвітна свіжа – 1 невеликий качан;
- Куряча м’якоть – 400 г;
- Цибулина невелика – 1 шт .;
- Часник – 2 зубки;
- Яйця великі – 3 шт .;
- Вершки (15% жирності) – 100 мл;
- Сир пармезан – 50 г;
- Оливкова олія – 1 ст.л .;
- Перець чорний в порошку – 1/3 ч.л .;
- Сіль – 1/3 ч.л.
Як зробити капустяну запіканку з фаршу курки в духовці
- Капустяний вилок розбираємо на маленькі суцвіття, опускаємо в окріп, трохи підсолюємо і тримаємо на вогні середньої сили 5 хвилин.
- Виловлюємо їх шумівкою, кладемо в друшляк – нехай стече вода.
- Філе птиці подрібнюємо в комбайні або м’ясорубці.
- На сковороді вже розігрівається масло. У нього кладемо лушпиння і часникову нарізку, прожарюємо до легкої золотистої.
- Додаємо мелене м’ясо і Томім під кришкою, помішуючи.
- Солимо, перчимо і чекаємо, коли побіліє, потім знімаємо з вогню.
- Дно форми застилає кухонним пергаментом і кладемо на нього шар м’яса.
- Зверху щільно, один до іншого, викладаємо охолоджені капустяні суцвіття.
- Розбиваємо яйця в миску з високими бортами і міксером гарненько вспенивающем разом з дрібкою соляних кристалів.
- Додаємо вершки і ще трохи збиваємо.
- Готову суміш рівномірно розподіляємо по капусті так, щоб вона виявилася повністю нею залита.
- Останній штрих – тертий пармезан. Ним присипаємо капустяні суцвіття і відправляємо форму в гарячу духовку.
Випікати будемо недовго – близько 20 хвилин, до зарум’янювання. Подаємо, трохи присипавши зверху залишками сирної стружки.
Секрети домашньої запіканки з капусти з куркою в духовці
- Щоб капуста точно не залишилася сирої, радимо її нарізати максимально дрібно. Ідеальний варіант – подрібнити на тертці-шатківниці або використовувати кухонний комбайн.
- Варіант підготовки капусти зимових сортів (вона більш суха і жорстка) до запікання – бланшіровка нарізки 4-5 хвилин в киплячій підсоленій воді. Потім обов’язково її потрібно викласти на друшляк, щоб пішла зайва волога.
- Якщо форма роз’ємна, то може так статися, що яєчно-молочна бовтанка (для заливання запіканки) на стиках просочиться назовні і її доведеться збирати по всій духовці.
Щоб уникнути цієї неприємності, в заливку не варто лити занадто багато молока, а можна і зовсім замінити його густими вершками або сметаною.
- Якщо немає часу возитися з шарами, то можна змішати капусту, фарш і підсмажену цибулю, вбити туди яйця, змішати, заповнити форму масою – і в духовку, а за 5 хвилин до готовності присипати запіканку сирної крихтою і довести її до готовності.
У будні, заповнені бухгалтерськими звітами, пранням і шкільними уроками, майже не залишається часу на підготовку. У такі дні дуже смачна запіканка з курячим фаршем з сирною скоринкою стане справжнім порятунком для всієї родини.
Навіть на сніданок, коли часу немає зовсім, її теж можна зробити: змішати продукти (їх можна приготувати з вечора), залити яйцем і відправити в духовку. На все це піде всього 5 хвилин. Погодьтеся, виходить по-справжньому швидко і неймовірно смачно!