Жодне святкове застілля не обходиться без холодних закусок, різних і за способом приготування, і з вигляду, і по вхідних в них інгредієнтів.
Якщо намічається фуршет, або сімейне свято, або нагрянули неждані гості, є прекрасний варіант – приготуйте яйця, фаршировані грибами. Ця недорога, проста в приготуванні, але ніжна і вишукана яскрава закуска швидко готується і буде справжньою окрасою вашого столу.
У яйцях містяться велика кількість мінералів (кальцій, фосфор і т.д.) і амінокислот. Найбільш цінний жовток, багатий ще й комплексом вітамінів (A, B, D, E і ін.). Вони відносяться до дієтичних продуктів. Жовтки добре засвоюється на відміну від білка, який перетравлюється погано, особливо без термічної обробки.
Сирі яйця можуть бути переносниками сальмонельозу, тому їх краще варити або смажити. Споживання яєць обмежують також при підвищеному холестерин.
- Щоб яйце не тріснуло, його кладуть в посуд з холодною водою і варять на невеликому вогні.
- При варінні на великому вогні білок виходить твердим, а жовток – рідким. При варінні на маленькому вогні – навпаки.
- Щоб при варінні не лопнуло яйце з уже тріснула шкаралупою, необхідно посолити воду.
- Щоб очистити легко яйце від шкаралупи, потрібно зняти каструлю з вогню і залити її холодною водою хвилин на 10.
Гриби, які використовуються в начинці, можуть бути будь-якими, в тому числі і лісовими. Але найчастіше використовують печериці, що вимагають мінімальної термічної обробки.
Яйця з печерицями «Поляна з мухоморами»
Складові
- Яйця курячі – 6 шт + –
- Помідори маленькі – 6 шт + –
- Печериці – 150 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт + –
- Масло вершкове – 2 ст.л. + –
- Майонез – 3 ст.л. + –
- Салат листовий – 1 пучок + –
- Кріп – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
Як приготувати яйця з грибами
- Яйця промиваємо, варимо круто, охолоджуємо в воді.
- Лук і шампіньйони рубаємо, тушкуємо на сковороді.
- Яйця очищаємо, розрізаємо впоперек, жовтки виймаємо.
- Жовтки рубаємо або натираємо на тертці.
- Змішуємо цибулю, гриби і жовтки.
- Додаємо до маси трохи солі і майонезу.
- Що вийшла пастою начиняє половинки яєць.
- Помідори промиваємо, розрізаємо на дві частини, серединку прибираємо.
- На яйця надягаємо зверху половинки помідорів, щоб вийшли «гриби».
- Майонезом ставимо невеликі крапками на «капелюшках».
- Промиваємо листя салату.
- Кріп промиваємо та нарізаємо.
- Велику тарілку або блюдо перетворюємо в «поляну», поклавши на дно листя салату і присипавши кропом.
- Розставляємо «мухомори» – їх виходить 10 штук.
Читайте ще схожі записи:
Рецепт канапе на новорічний стіл
Як готувати бутерброди на новий рік
Які закуски зробити на новорічний стіл
Фарширована «Сімейка боровічков»
Складові
- Яйця – 10 шт;
- Морква (невелика) – 1 шт;
- Печериці – 250 г;
- Цибуля – 1 шт;
- Майонез – 2 ст.л .;
- Масло вершкове – 3 ст.л .;
- Перець чорний – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Салат – 1 пучок.
Приготування фаршированих яєць
- Варимо яйця круто, поміщаємо в холодну воду на 10 хвилин, очищаємо.
- Гостру частина яйця обережно зрізаємо – це майбутні «капелюшки» боровічков.
- Заварюємо в каструлі дуже міцний чай.
- Протягом 5-6 хвилин варимо в чаї гострі частини яєць. Вони набувають коричневого кольору.
- Акуратно, намагаючись не пошкодити, виймаємо з решти частин яєць жовтки.
- Печериці та цибулю нарізаємо дуже дрібно, моркву натираємо.
- Обсмажуємо все компоненти на сковороді з додаванням вершкового масла на невеликому вогні.
- Змішуємо з майонезом, кладемо сіль і перець.
- Начиняємо білі половинки яєць.
- Салат промиваємо.
- На блюдо красиво викладаємо салат.
- Половинки фаршированих яєць ( «ніжки») встановлюємо на листя салату вістрям догори, накриваємо коричневими «капелюшками».
Яйця, фаршировані сушеними грибами
Дуже пікантною виходить закуска з використанням сушених грибів. Адже саме така начинка надає їй особливий лісовий аромат. Відразу пригадуються незабутні хвилини «тихого полювання», лісове повітря та галявини, вкриті смарагдовою травою.
Складові
- Яйця – 8-9 шт;
- Гриби лісові сушені – 70 г;
- Цибуля – 1 шт;
- Масло солодковершкове – 3 ст.л .;
- Перець чорний – за смаком;
- Майонез – 2 ст.л .;
- Кріп – 1 пучок;
- Сіль за смаком.
Як робляться яйця, фаршировані грибами
- Попередньо готуємо сушені гриби – промиваємо, заливаємо окропом і залишаємо на 4-5 годин (можна на ніч).
- Варимо круто яйця, заливаємо холодною водою, очищаємо.
- Гриби ставимо на плиту і варимо в тій же воді, в якій замочували, протягом 1-1,5 годин.
- Цибулю нарізаємо і обсмажуємо на олії до золотистого кольору.
- Готові гриби і смажену цибулю подрібнюємо за допомогою блендера (або м’ясорубкою).
- Яйця очищаємо, розрізаємо вздовж, акуратно ложкою виймаємо жовток.
- Жовток розминаємо, змішуємо з грибами та цибулею.
- Додаємо до отриманої маси перець і сіль.
- Начиняємо половинки яєць, злегка змащуємо майонезом (можна прикрасити будь-якою зеленню).
- Промиваємо зелень кропу, крупно нарізаємо.
- Викладаємо на велику красиву тарілку кріп і половинки фаршированих яєць.
Тепер ви знаєте, як приготувати смачну закуску – яйця, фаршировані грибами. Тут немає ніяких хитрощів, всі інгредієнти прості і максимально доступні. Смачного!