Сьогодні ми розповімо про те, як приготувати популярну і улюблену багатьма закуску, але з не зовсім звичного продукту. Холодець зі свинячої голови з’являється на нашому столі не так часто, адже на його приготування потрібно чимало часу, проте результат того вартий! З ароматними хроном або гірчицею прозоре заливне з м’ясом стане справжнім «цвяхом» святкового столу і не залишить гостей байдужими.
Тут ви знайдете самий простий і перевірений рецепт приготування холодцю зі свинячої голови.
Якщо готувати цю страву доведеться вперше, краще заздалегідь дізнатися, яка саме частина голови знадобиться в якості сировини і як її потрібно обробити.
Як підготувати свинячу голову
оброблення
Якщо купуємо на ринку або у фермера голову цілком, а вдома обробити її буде непросто, краще попросимо м’ясника відразу ж зняти з неї шкіру, а саму розрубати на кілька частин.
Дивимося на їх розмір – у нас повинна бути відповідна посуд і для варіння і для вимочування, в яку увійдуть навіть найбільші шматки.
Обов’язково залишаємо вушні хрящі і шкіру – саме вони відповідають за те, щоб холодець як слід схопився.
очищення
Мозок викидаємо, а шматки голови добре промиваємо під проточною водою, особливу увагу приділяючи шкірі.
замочування
Процес замочування присутня не в усіх рецептах, але досвідчені господині все ж рекомендують не пошкодувати часу і потримати м’ясо в воді протягом 5-6 годин, щоб вийшла вся кров. Це не тільки позбавить від необхідності весь час знімати піну під час варіння, а й значно поліпшить смак страви.
Заливаємо шматки холодною водою і залишаємо до тих пір, поки вона не почервоніє. Потім зливаємо і наповнюємо ємність заново. Повторюємо процедуру 3-4 рази.
Ну що ж, тепер, коли з найдовшим підготовчим етапом все зрозуміло, і ми дізналися, як обробити після покупки голову свині, сміливо приступаємо до варінні холодцю з неї.
Читайте ще схожі записи:
Варимо холодець в мультиварці
Холодець зі свинячої голови класичний
Складові
- Свиняча голова (1/2) – 4 кг + –
- Морква – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Чорний перець горошком – 5-6 шт. + –
- Лавровий лист – 3-4 шт. + –
- Часник – 3-4 зубчики + –
- Сіль – 1 ст.л. або за смаком + –
Приготування холодцю з голови свині
Цей простий рецепт приготування не передбачає використання складних продуктів і виявиться під силу будь-якій господині.
- Підготовлені шматки м’яса і шкіри складаємо у велику каструлю і заливаємо водою так, щоб вона повністю їх покрила. Ставимо на сильний вогонь і, коли вода закипить, чекаємо 5-7мінут і зливаємо.
- Знову заливаємо, але вже з невеликим запасом в 4-5 см зверху, щоб рідини було куди випарюють, і накриваємо кришкою.
- Чистимо цибулину, робимо на ній хрестоподібний надріз і цілком відправляємо її до м’яса. Солимо і пріворачіваем вогонь до мінімуму, після того, як бульйон закипить. Після цього кришку трохи зміщуємо, щоб залишалася невелика щілинки, і варимо холодець не менше 4-5 годин.
- Приблизно через 4,5 години додаємо до бульйону очищену моркву цілком, а ще через 20 хвилин, кладемо спеції – запашний перець і лавровий лист.
- Пробуємо бульйон на сіль, при необхідності присаливаем.
- Коли все буде готово, залишаємо м’ясо остигати прямо в каструлі до температури, як буде терпіти рука.
- Потім дістаємо і розбираємо теплу голову – хрящі та кістки викидаємо, а м’ясо ріжемо і викладаємо у форми.
- Чистимо зубчики часнику і за бажанням пропускаємо їх через прес або дрібно рубаємо ножем, додаємо до начинки і перемішуємо.
- Виймаємо з бульйону варену моркву, нарізаємо її на гуртки і розкладаємо поверх м’яса.
- Бульйон проціджуємо, щоб в ньому не залишилося сторонніх включень, і заливаємо їм майбутній холодець.
Ставимо форми з закускою в холодильник до повного застигання.
Перед подачею жир можна зняти, а можна залишити блюдо разом з ним, орієнтуємося на свій смак – з гірчицею або хріном холодець піде на ура!
Як бачите, якщо правильно підготуватися, то створення такої, здавалося б, складної закуски не представляється чимось неймовірним. Рецепт холодцю зі свинячої голови простий і доступний кожному.
Спробуйте зробити це незвичайне блюдо і побачите, як швидко воно зникне зі столу!