Яка випічка прикрасить будь-який святковий стіл, що можна подати до недільного обіду як десерт, коли вся родина збирається разом? Звичайно ж, незвичайний і чудовий, м’який і соковитий, в міру солодкий фінський пиріг з чорницею, рецепт якого ми рекомендуємо до приготування. Розсипчасте тісто чудового десерту, його вишуканий смак і делікатне післясмак неодмінно сподобаються і дітям, і дорослим.
Фінський чорничний пиріг готують на тонкій тестової основі, а начинкою в ньому служать свіжі ягоди чорниці, вкриті ніжним кремом. Чорничні пироги, кажуть, дуже популярні в Фінляндії. Напевно, тому, що чорниця найбільш поширена в цій країні.
Ці ягоди настільки корисні, що їх прирівнюють до лікарських засобів.
Регулярне вживання чорничних ягід сприяє поліпшенню зору і пам’яті, діяльності шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи, а також зниження рівня цукру в крові.
Фіни готують такий десерт в самих різних варіаціях, але незмінною його начинкою є чорниця в ніжній заливці.
Рецепт фінського пирога з чорницею
Складові
- Тісто – + –
- Масло вершкове – 160 г + –
- Борошно пшеничне – 250 г + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Пудра цукрова – 140 г + –
- Розпушувач – 1 ч.л. + –
- Начинка – + –
- Цукрова пудра – 60 г + –
- Сметана – 170 мл + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Ванілін – за смаком + –
- Чорниця – 350 г + –
Як спекти фінський пиріг з чорницею
- За допомогою блендера збиваємо цукрову пудру, вершкове масло і яйце.
- Просіваємо борошно.
- Швидко замішуємо еластичне тісто, всипаючи порціями борошно і розпушувач.
- Встановлюємо духовку на 190 градусів.
- Форму промазуємо маслом. Розміщуємо в неї тісто, формуючи високі борта.
- Печемо корж 15 хвилин до напівготовності.
- Сметану, яйце, цукрову пудру і ванілін змішуємо до однорідного стану.
- У вийшов крем кладемо ягоди, розподіляємо їх на напівготової основі.
- Печемо пиріг ще півгодини.
10. Повністю остиглий пиріг обережно дістаємо з форми, нарізаємо і подаємо зі збитими вершками.
Ще більш ніжним десерт виходить, якщо використовувати в його складі сир з подрібненим мигдалем.
Фінський чорничний пиріг зі сметаною заливкою
Складові
тісто
- Борошно пшеничне – 160 г;
- Масло вершкове – 130 г;
- Яйце – 1 шт .;
- Сир – 130 г;
- Мигдаль – 70 м
начинка
- Чорниця – 350 г;
- Яйце – 2 шт .;
- Цукор – 60 г;
- Сметана – 200 г;
- Ванілін – за смаком.
Як приготувати фінський чорничний пиріг зі сметаною
- Мигдаль трохи обсмажуємо на сковороді, потім подрібнюємо міксером.
- Просіваємо борошно.
- Вершкове масло нарізаємо невеликими шматочками.
- Кладемо сир.
- Помішуючи, всипаємо подрібнений мигдаль і борошно.
- Кладемо яйце.
- Замішуємо еластичне тісто.
- Вистилаємо форму для запікання пекарської папером.
- Тісто викладаємо, формуючи борту. Розміщуємо її ненадовго в холодне місце.
- Нагріваємо духовку до 190 градусів.
- Готуємо заливку: яйця, цукор, ванілін і сметану змішуємо між собою.
- Отриману суміш поміщаємо на тісто, а зверху висипаємо ягоди чорниці.
- Випікаємо пиріг протягом 45 хвилин.
- Ми залишаємо десерт в вимкненій духовці до охолодження.
Остужаем пиріг в холодному місці, і вже охолодженим подаємо його до столу. Фінський чорничний пиріг добре поєднується з кульками морозива. Ще один варіант цього чудесного десерту – з йогуртом і сиром (можна знежиреним).
Фінський чорничний пиріг: рецепт з йогуртом
Складові
тісто
- Масло вершкове – 140 г;
- Борошно пшеничне – 160 г;
- Цукор – 120 г;
- Яйце – 1 шт .;
- Розпушувач – 1 ч.л.
заливка
- Сир знежирений – 120 г;
- Йогурт натуральний – 130 мл;
- Ванілін – за смаком;
- Яйце – 1 шт .;
- Цукор – 80 г.
начинка
- Чорниця – 350 г.
Приготування фінського чорничного пирога з йогуртом
- Перебираємо ягоди, моєму і просушують.
- За допомогою міксера змішуємо цукор з вершковим маслом.
- Кладемо яйце, знову злегка збиваємо міксером.
- Просіваємо борошно.
- Борошно з розпушувачем додаємо в масу, вимішуючи тісто. Воно повинно вийти пластичним.
- Форму для випічки змащуємо, після чого рівномірно укладаємо в ній тісто, утворюючи борту.
- Включаємо духовку і прогріваємо її до 190 градусів.
- Ставимо форму на деякий час в холодне місце.
- Міксером перемішуємо сир, йогурт, яйце, цукор і ванілін.
- Отриману заливку переливаємо в форму, вийняту з холодильника.
- На заливку висипаємо чорницю.
- Випікаємо приблизно 40 хвилин.
- Чекаємо повного остигання пирога, не виймаючи його з форми.
- Нарізаємо шматочками і подаємо до столу. При подачі посипаємо кожен шматочок пирога свіжими ягодами чорниці.
Прочитавши наші рецепти, ви переконалися, що неймовірно ніжний і смачний фінський пиріг з чорницею, рецепт якого ми запропонували, можна приготувати дуже швидко і просто.
Смачного!