Надивившись викривальних телепередач про погану якість м’ясних продуктів, господині з побоюванням наближаються до прилавків з цими продуктами. Наведений нами рецепт домашньої ковбаси, який ми у всіх подробицях покроково опишемо трохи нижче, дасть вам впевненість у безпеці продукту. Адже, чаклуючи над створенням усіма улюбленої страви, ви маєте можливість контролювати якість використовуваних компонентів.
І якщо, в разі покупки подібного товару в торговій точці, вам залишається лише здогадуватися про те, де і як готувалася ця ковбаса, то при створенні домашнього продукту ви можете бути повністю впевнені, що він не завдасть шкоди здоров’ю близьких.
Ми докладно розповімо вам, як приготувати смачну домашню ковбасу, яка нікого не залишить байдужим, а також відкриємо всі секрети і нюанси приготування цієї страви.
Що треба знати для приготування домашньої ковбаси
Якщо ви плануєте використовувати висушені просолені кишки, то попередньо потримайте їх у воді деякий час.
При набиванні кишок м’ясним вмістом, перетягуйте ковбаску ниткою кожен п’ятнадцять сантиметрів або зав’язуйте їх на вузол. Це необхідно для того, щоб зроблена в домашніх умовах ковбаса не тріснула при смаженні цілком. Якщо її розділити на фрагменти по нашому методу, то шматочки виявляться ізольованими одна від одної.
Не потрібно намагатися засунути фаршу в кишку якомога більше – така ковбаска трісне при приготуванні. Намагайтеся при набиванні не допустити потрапляння бульбашок повітря всередину вироби.
По закінченню наповнення вироби акуратно проткніть його в декількох місцях за допомогою зубочистки – зайве повітря вийде через отвори при смаженні домашньої ковбаси.
Якщо ви плануєте доводити до готовності ковбасу в духовій шафі, то нанесіть на поверхню виробу трохи рослинного масла.
Тепер ви абсолютно точно знаєте, як смажити домашню ковбасу, і володієте всіма секретами отримання чудового смачного частування. Тому не будемо втрачати часу і приступимо!
Ковбаса домашня "Боярська"
Складові
- Свинина – 2 кг + –
- Сало свиняче – 500 г + –
- Часник – 4-5 зубчиків + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець мелений – за смаком + –
- Гірчиця порошкова суха – 3-4 ст. л. + –
- Оцет – 1 ст. л. + –
- Кишки свинячі + –
Приготування домашньої ковбаси
Цей рецепт приготування домашньої ковбаси зажадає достатніх часових витрат, та й заповнювати кишку фаршем часом нуднувато, але повірте: отриманий результат виявиться вище усіляких похвал! А смак … ммм!
В першу чергу, нам потрібно розібратися з оболонкою, в яку ми будемо упаковувати наш "продукт ковбасний натуральний". І тут у нас можливі два варіанти розвитку подій.
- Перший набір дій застосовується в тому випадку, якщо ви придбали для домашньої ковбаси, рецепт якої ми будемо розбирати, вже очищене, висушене і підсолене вироби. Тоді нам потрібно лише замочити продукт в холодній воді як мінімум на годину, щоб надати йому еластичність.
2. Але буває і так, що ви ніде не можете знайти вже підготовлені до наповнення кишки.
Тоді ви, швидше за все, відправляєтеся на ринок, де і купуєте "щось" слизьке і непривабливе. Не лякайтеся, все не так страшно, як здається на перший погляд, зараз ви побачите, що виготовлення ковбаси в домашніх умовах – НЕ титанічна праця, а цілком під силу будь-якій господині (або господареві)!
- Від загальної кількості кишок відрізаємо півтораметровий шматок і поміщаємо його на обробну дошку, встановлену в кухонній раковині (там найзручніше працювати).
- Починаємо акуратно шкребти ножем виріб із зовнішнього боку, якщо трапляються шматочки жиру, то зрізаємо їх.
Щоб не порушити цілісність вироби, тримаємо ніж перпендикулярно обробній дошці. Вищеописані дії найкраще виконувати при включеному крані з холодною водою, щоб попутно змивати наслідки своєї праці.
3. Внутрішню сторону теж необхідно старанно почистити від жовтуватого нальоту, який може надати нашій ковбасі, приготовленої в домашніх умовах, специфічний запах і смак. Для очищення від нього простіше всього надіти на кран кінчик кишки і включити воду – разом з нею піде і слиз.
4. Продовжимо очищати внутрішню сторону кишки для виготовлення ковбаси. Для цього зав’язуємо будь-який з кінців еластичного матеріалу вузликом і починаємо проштовхувати його всередину, вивертаючи таким чином майбутню оболонку навиворіт.
5. Ретельно, але без особливого тиску шкребти внутрішню частину кишки і промиваємо під струменем води. Добре промиваємо. Якщо бачимо, що в будь-яких місцях ще зберігся наліт, повторюємо процедуру. Вивертаємо в початкове положення.
6. Тепер беремо гірчичний порошок, добре перетираємо кишки з ним і залишаємо в такому вигляді на пару хвилин. По закінченню цього часу ретельно промиваємо їх під струменем води, а потім обполіскувати водою з розведеним в ній оцтом.
7. М’ясо і сало дуже дрібно нарізаємо ножем – в результаті цієї процедури у нас повинні вийти шматочки розміром менше сантиметра. В подрібнену масу додаємо сіль і дрібно помелену перець і добре перемішуємо весь вміст миски.
Ну, а зараз ми розповімо, як, власне, робити домашню ковбасу.
Для наповнення оболонки фаршем нам буде потрібно пластикова пляшка, точніше, її верхня частина. Відрізаємо у неї верх так, щоб вийшла воронка висотою приблизно о восьмій сантиметрів.
Шматок кишки довжиною до півметра з одного кінця перемотувати ниткою, а другий кінець одягаємо на горлечко і закріплюємо за допомогою нитки. Заповнюємо виріб м’ясної сумішшю, обережно просуваючи її рукою до протилежного кінця.
Якщо Вам не хочеться возитися з продуктами дуже довго і виконувати монотонну механічну роботу, можна скористатися спеціальною насадкою на м’ясорубку, яка допоможе нам приготувати ковбасу вдома.
По закінченню процесу перемотувати ниткою і кілька разів проколюємо домашню ковбасу, рецепт який ми тільки що освоїли, в декількох місцях.
* Рада кухарчуком:
Не захоплюйтеся проколюванням дірочок в оболонці – весь смачний жир витече з ковбаски, хоча, звичайно, в такому випадку кінцевий продукт точно не лопне!
Для приготування в духовці змащуємо наші вироби рослинним маслом, поміщаємо на деко, поміщаємо в духовку і випікаємо протягом двадцяти хвилин.
Подавати наше дивно смачне і, що найважливіше, повністю натуральне блюдо бажано гарячим, в поєднанні зі сметаною і подрібненою зеленню. Здивуйте своїх рідних приготовленої в домашніх умовах ковбасою, ситної і не містить шкідливих компонентів і консервантів!