Рецепт чорного хліба для хлібопічки

recept-chernogo-xleba-dlya-xlebopechki1
Складно знайти людину, які б був байдужий до свіжої випічки, всі ми любимо її аромат, гарячу м’якоть і хрустку скоринку.

Звичайно, не кожен готовий встати рано вранці і відвідати пекарню, але на щастя, ми підготували для вас прекрасний рецепт чорного хліба для хлібопічки. Тепер свіжу здобу можна готувати в будь-який час доби, а аромат буде стояти такий, що близькі відмовляться залишати кухню.

Напевно всі чули, що випікати хліб удома – це дуже складно. Спочатку потрібно зробити закваску, причому не можна помилитися в пропорціях, інакше нічого не вийде. Потім довго вимішувати тісто руками, і так далі.

Але сьогодні ми приготували два вас зовсім інший варіант, простий і зрозумілий. Так що приступимо!

Житній хліб: рецепт для хлібопічки

Складові

  • Житнє борошно – 200 г + –
  • Борошно пшеничне цільнозернових – 300 г + –
  • Дріжджі хлібопекарські – 2 ч.л. + –
  • Сіль – 1 ч.л. + –
  • Цукор-пісок білий – 2 ч.л. + –
  • Рослинна олія – ​​2 ч.л. + –
  • Вода очищена – 300 мл + –

Як випекти чорний хліб в хлібопічці

Приготувати чорний хліб в хлібопічці зовсім не складно, головне – це вибрати відповідний режим. Ми будемо готувати з додаванням цільнозерновий борошна, яка набагато щільніше звичайної, тому якщо є відповідна програма, то вибираємо її, якщо ж ні, зупиняємося на основний. А ось ступінь румяности скоринки залежить тільки від вашого смаку.

  1. Для кожного конкретного рецепту рекомендується свій порядок викладання інгредієнтів, ми почнемо з рослинного масла. У цьому є своя невелика хитрість: масло змаже ємність і лопатки, так що готовий хліб буде легше виймати.
  2. Далі заливаємо теплу воду і додаємо дріжджі. Залежно від того, чи використовуєте ви сухі, пресовані або швидкорозчинні, їх кількість може трохи змінюватися. Точні пропорції в кожному конкретному випадку можна подивитися на етикетці.
  3. Додаємо цукор. При бажанні його можна замінити тим же кількістю меду, вийде навіть корисніше і смачніше.
  4. Тепер прийшла черга борошна. Житнє борошно, якщо вона досить дрібна, просіюємо, а пшеничне засипаємо просто так.
  5. Включаємо хлібопічку. Про сіль ми не забули, її ми додамо через кілька хвилин після початку замішування. Це робиться для того, щоб хліб вийшов більш пишним, адже сіль буде заважати набухання дріжджів.
  6. Нарешті, поки тісто все ще досить рідке, засипаємо сіль. На цьому ж етапі майбутній хліб можна збагатити різними добавками. Так, за вашим бажанням, в нього можна вмішати кмин, коріандр, насіння соняшнику або гарбуза (очищені, звичайно), подрібнені горішки і навіть родзинки.
  7. У перший раз стежимо за консистенцією тесту, можливо, потрібно буде додати трохи борошна або навпаки води, щоб вийшов пружний клубок. Коли тісто починає впевнено відділятися від стінок, це означає, що процес замішування завершено, можна починати випікання.
  8. Тепер ми вже не втручаємося і навіть не відкриваємо кришку, щоб не порушити температурний режим і вологість.
  9. Коли хліб буде готовий і трохи охолоне, виймаємо його з хлібопічки і викладаємо на решітку.

Рецепт чорного хліба для хлібопічки в першу чергу сподобається тим, хто вважає за краще в своєму раціоні продукти, корисні для здоров’я. Звичайно, така випічка буде щільніше і важче, ніж ніжна м’якоть пшеничного здоби, але завдяки житній і цільнозерновий борошна, вона виявиться і набагато корисніше.

Покладіть на хліб листовий салат і шматочок сиру або курячої грудки, і смачна корисна закуска готова. Смачного!