З появою котлет життя багатьох господинь значно полегшилася, адже і чоловіки, і діти їх з радістю їдять, та й готуються вони до того ж дуже просто. Коли в черговий раз ви не будете знати, що запропонувати сімейства на обід або вечерю, то котлетки врятують становище, а для різноманітності можна зробити курячі битки з сиром в духовці. Вони смачні, ситні і корисні, так і дітям такі м’ясні грудочки більше подобаються, до того ж їх можна гасити в соусі, в такому випадку буде відразу готова і підлива до гарніру.
Курячі биточки з сиром в духовці
Будь-сирний гурман не дасть збрехати, що сиру багато не буває. Ну а раз так, то даний рецепт особливо сподобається цінителям Гауді і hohland, адже їх ми будемо додавати і в самі биточки, і в соус для них.
А якщо слідувати крок за кроком нашу рецептом, то такі красиві битки, як на фото, будуть радувати вас своїм апетитним виглядом і вершковим смаком.
Складові
- Філе курячої грудки – 1 кг;
- Ріпчаста цибулина – 1 головка;
- Сіль пряна – за смаком;
- Куряче яйце «СО» – 1 шт .;
- Пшеничний хлібний м’якуш – 100 г;
- Сир гауда – 0,1 кг;
- Олія – 2 ст.л .;
- Вершковий сир з грибами – 200 г;
- Масло вершкове – 30-50 г;
- Борошно пшеничне – 2 ст.л.
Як приготувати курячі битки з сиром своїми руками
- Куряче філе нарізаємо довгастими скибочками, промінь кришимо кубиками. Весь сир гауда стругати на тертці великої стружкою.
- Хлібний м’якуш заливаємо теплою кип’яченою водою, витримуємо пару хвилин і віджимаємо від зайвої води, що вбралася в нього.
- Тепер залишилося лише завантажити в чашу блендера всі ці інгредієнти, а також додатково вбити яйце, насипати 1 ч.л. солі без гірки і все гарненько пробити до однорідної густої маси.
- На плиті розігріваємо сковороду, силіконової пензликом змащуємо її маслом і починаємо ліпити биточки.
- Щоб фарш не лип до рук – їх слід змочувати у воді. Котлетки робимо невеликі, у формі трохи сплющенного кульки, і відправляємо на обжарку.
На сильному вогні потрібно підрум’янити биточки по 2-3 хвилини з кожного боку.
- Рум’яні котлетки перекладаємо в вогнетривку скляну форму і прибираємо в гарячу піч на 10 хвилин. Температура в печі не повинні бути нижче 170 ° С і вище 200 ° С.
- У цей час робимо сирний соус для битків. На сковороді розтоплюємо вершкове масло і змішуємо його з борошном. Обсмажуємо ру до світло-коричневого кольору, після чого вливаємо до нього тонкою цівкою 1 ст. холодної води, при цьому ру потрібно активно перемішувати, щоб він рівномірно з’єднався з водою і не залишив грудочок.
- Коли маса стане рівномірної – перекладаємо в неї весь плавлений сир і віночком активно все перемішуємо, поки сир не розтане і повністю не змішається з загустителем.
Якщо соус виходить дуже густий, то в нього можна на свій розсуд додати ще води або молока. Також за смаком регулюйте сіль, при бажанні, можна всипати також малесеньку дрібку мускату.
- Через 10 хвилин витягуємо з духовки форму з битками і заливаємо їх гарячим сирним соусом.
- Знову відправляємо котлетки на доготування на чергові 10 хвилин.
Биточки з курячого філе з сиром
Складові
- Яйця курячі добірної категорії – 3 шт. + –
- Твердий сир – 100 г + –
- Куряча грудка на кістки – 1,5 шт. + –
- Сіль дрібна – за смаком + –
- Перцева суміш – за смаком + –
- Рослинна олія рафінована – 1,5 стопки + –
- Борошно пшеничне в / с – 3-4 ст.л. + –
Як приготувати курячі битки з сиром
Ці биточки ми будемо готувати не з фаршу, а з курячої відбивної, як в класичному рецепті традиційних литовських зраз.
До слова сказати, оригінальні биточки, що прийшли до нас з кулінарної столиці – Парижа, також на перших порах були нічим іншим, як відбивних м’ясом. Так що цей покроковий рецепт можна вважати автентичним.
Нарізаємо і відбиваємо куряче м’ясо
- Відокремлюємо куряче м’ясо від грудної кісточки. В результаті у нас повинно вийти 3 великих філе. Потім кожну з філешек потрібно розрізати плазом на три відбивних – так у нас виходить 9 плоских шматочків курятини.
- Тепер кожен м’ясної шматочок присаливаем злегка і припорошує перчиком, закриваємо плівкою і відбиваємо з однієї й іншої сторони, але не дуже сильно, щоб не вийшла каша, адже куряче м’ясо дуже м’яке і ніжне.
Готуємо сир для начинки
- Тепер приступаємо до нарізки сиру. Його ми будемо різати невеликими брусочками, щоб вони змогли повністю поміститися в стандартній котлетки.
Робимо кляр для курячих битків
- Також заздалегідь потрібно підготувати кляр: для цього просто збиваємо яйця з маленькою щіпкою солі і перцю. Сильно солити не потрібно, адже не можна забувати, що у нас і курка вже присолити, та й сир теж має солонуватий смак.
Формуємо битки і обсмажуємо їх на сковороді
- Беремо скибочку курячого відбитого м’яса і по центру кладемо на нього сир, загортаємо начинку з усіх боків згортком і фіксуємо зубочисткою, щоб биточки не розкрилися при обсмажуванні. Таким чином звертаємо все битки.
- Ставимо грітися на швидкий вогонь сковороду, вливаємо в неї все масло і чекаємо його кульмінаційного напруження.
- Димок від масла пішов – значить, тепер виставляємо середнє полум’я під сковорідкою. Беремо биточки, мачає їх в яйця, потім в борошно і знову в яйця, після чого укладаємо в сковорідку.
На обжарку таких биточків багато часу не йде, буквально 15 хвилин. Показник готовності – впевнена рум’яна хрустка скоринка.
ПЕРЕД ПОДАЧЕЮ НЕ ЗАБУДЬТЕ ВИЙНЯТИ З битком зубочистки!
Як запекти курячі битки на вугіллі
Такі смачні биточки з ароматної і ніжною сирною начинкою можна піддавати практично будь-який термообробці: смажити, варити, тушкувати в соусі, запікати або готувати на пару.
Але є ще один чудовий варіант приготування сирних биточків не в домашніх умовах, а на природі – на вугіллі.
- Для обсмажування слід скористатися гратами-гриль із затискачем.
- Вугілля для запікання повинні бути червоними, але без вогню.
- Смажити м’ясні згортки з сиром таким способом слід 20-25 хвилин.
Курячі биточки з сиром – це чудова альтернатива звичайним шашликів. А найкращий соус для них – сирний соус марки «Heinz», «Слобода» або «Ricco». А ось аналогічний продукт від «Calve» краще не брати, так як він не має вираженого сирного смаку і більше схожий на звичайний майонез.