Приправа для риби

Приправи для риби
Кінець 19 століття ознаменувався активним розвитком скандинавської кухні, яка славиться своїм унікальним приготуванням дарів моря. Саме тому питання як приготувати домашню приправу для риби, став в той час актуальним для кухарів Скандинавії – приготувати її не так як всі, стало справою честі. Наша добірка відкриє секрети приготування заправок, які можна використовувати як для засолювання свіжої, так і для умащения вже відвареної рибки.

Знамениті вже в той час англійські і французькі приправи були пристосовані в основному до приготування дичини та свійської живності, тобто до м’яса. Французи створювали також соуси для підсилення смаку відварених овочів і яєчних страв.

Відсутність широкого асортименту морепродуктів в кухнях, які стали основоположниками рецептів соусів, залишило пролом в приготуванні приправ для риби, яку і заповнили скандинави.

Широкий доступ до свіжої річкової, морської й океанічної риби зробив рибні приправи скандинавів оригінальним доповненням до світової кухні. Варто відзначити, що смажена риба майже відсутня в їх меню. Гурмани країн Північної Європи віддають перевагу рецептам солінь, маринування або подачі вареної риби під соусом.

Як приготувати домашню приправу для риби

Норвезька приправа для засолювання риби

Для засолювання краще використовувати жирні сорти оселедця – ісландська або атлантичний оселедець підійде найкраще. Наведене нижче кількість заправки дозволить засолити 8 великих оселедців.

Тарою для засолювання беремо 3-літрову банку – і зберігати зручно, і для засолювання оптимально.

Для приготування закусочній заготовки нам знадобитися:

  • 3% оцет (винний) – 150 мл;
  • Вода – 400 мл;
  • Цукровий пісок – 200 мл;
  • 2 ст. л. свежемолотого чорного перцю;
  • Цибуля ріпчаста (середнього розміру) – 7 шт .;
  • Коріння хріну – 5-6 см з корінця товщиною в палець;
  • Морква – 1 шт. середнього розміру;
  • Лавровий лист – 5-7 шт .;
  • Цілісний корінь імбиру – 8-10 см;
  • Насіння гірчиці – 2 ст. л.

Готуємо приправу для засолювання риби

Приготування:

  1. Насамперед перед засолкою оселедець коштує звільнити від нутрощів і плавників. Шкірку з оселедця скандинави теж видаляють, ми ж можемо хоч видалити, хоч залишити – це вже справа смаку.
  2. Цілі тушки оселедця після обробки замочуємо на добу в молоці або в суміші молока і води (50/50).
  3. Після замочування нарізаємо оселедець поперек порційними шматками (3-4 см). Хребті не відділяємо.
  4. Готуємо очищені овочі: хрін нарізаємо кубиками, цибулю – кільцями або півкільцями, морква – соломкою.
  5. Тепер починаємо укладати в банку кулі оселедця і овочів: нижній шар – суміш нарізаних овочів, ряд оселедця і т.д. Верхній ряд також повинен бути овочевим.
  6. Кожен шар додатково пересипаємо прянощами: перцем, насінням гірчиці і лавровим листям.
  7. Для заливки кип’ятимо воду з оцтом і цукром. Остуджують і заливаємо підготовлену оселедець.

Дозрівати оселедець повинна в прохолодному місці (наприклад, в холодильнику) 4 дня. До вживання риба готова вже до кінця четвертого дня.

Ісландська суміш для заправки оселедця

Якщо для приготування оселедця немає часу, пропонуємо використовувати ісландський експрес-рецепт приправи для засолювання риби. Для дозрівання оселедця в цьому випадку нам вистачить 5-6 годин.

Заправної суміші вистачить для засолювання філе з трьох рибин.

Ісландська суміш для заправки оселедця

Складові

  • Майонез – 250 мл (1 пакет);
  • Вершки або сметана – 4 ст.л. вже збитих;
  • Коньяк (можна замінити якісної горілкою) – 4 ст .л .;
  • Чорний перець порошкоподібний – на кінчику ножа;
  • Сіль – на кінчику ножа;
  • Гірчиця (можна використовувати французьку зернову) – 2 ст. л .;
  • Оцет (можна використовувати лимонну кислоту або сік лимона) – за смаком або ¼ ч.л .;
  • Цибуля ріпчаста – 3-5 цибулин.

Приготування:

  1. Разделанную оселедець укладаємо в посудину для засолювання, пересипаючи його порізаними кільцями цибулі.
  2. Всі інгредієнти змішуємо в блендері або за допомогою міксера і заливаємо домашньої приправою рибу і цибулю.

Подавати закуску на стіл можна вже в цей день.

Заправка для відвареної риби (Ісландія)

Дану заправку краще назвати соусом, так як для її приготування всі продукти треба ретельно змішати і збити міксером або блендером.

Подається приправа до відвареної риби.

Заправка для відвареної риби

Потрібні інгредієнти:

  • Оливкова олія – ​​100 мл;
  • Мед – 1 ч. Л .;
  • Цукровий пісок – 1 ст. л .;
  • Шведська гірчиця – 1 ст. л .;
  • Оцет французький – 2 ст.л .;

* Довідка кухарчуком
– Для приготування французького оцту використовують винний оцет, який наполягають на естрагоні 20-15 днів.
– Шведська гірчиця відрізняється від російської слабшим смаком. Готується на основі яблук.

Заправка з гірчиці (Данія)

Ця домашня приправа для риби проста в приготуванні: також як і в попередньому рецепті, інгредієнти змішуються в блендері або в міксері. Подають її до смаженої, відвареної або тушкованої риби.

  • Вершки або сметана – за смаком;
  • Яблучний оцет – по потребі;
  • Порошок сухої гірчиці – 2 ст. л .;
  • Цукор – 1,5 ст.л.

Заправка з гірчиці

Приготування

  1. Порошок гірчиці змішуємо з цукром і додаємо оцет. Оцту знадобитися стільки, щоб консистенція суміші вийшла, як густа сметана. Все збиваємо до зникнення грудок.
  2. Після цього отриману масу залишаємо на годину. За цей час гірчиця повинна повністю дозріти (в процесі дозрівання маса збільшитися).
  3. У дозрілу масу вводимо збиту сметану або вершки, покладаючись на свій смак. Введення більшої кількості молочних продуктів зробить приправу для риби ніжною на смак. Для любителів гіркого смаку сметану і вершки не додаємо.

Як приготувати приправу зі Швеції

Приготування цієї соус-приправи потребують трохи більше часу для приготування, так як рецептура передбачає приготування рибного бульйону. Його приготування не утруднить, якщо соус планується подавати до вареної риби – можна використовувати те, що залишилося після відварювання філе.

У разі якщо приправа-соус готуватися до смаженої або тушкованої рибку, соус треба готувати, спеціально виділив для цього пару незавидних шматочків риби.

Для приготування нам знадобитися:

  • Густий рибний бульйон – 300 мл;
  • Борошно пшеничне в / с – 1,5 ст. л .;
  • Сік лимона – половина лимона;
  • Вершки – 500 мл (2 склянки);
  • Масло вершкове – 1 ст. л .;
  • Поросяти, ягняти зелень кропу – 1 стакан;
  • Червоний мелений перець – на кінчику ножа;
  • Сіль – 2 щіпки або за смаком.

Як приготувати приправу

Приготування:

  1. Нарізаний кріп пасеруємо на вершковому маслі 2-3 хвилини.
  2. Свіжий приготований рибний бульйон змішуємо з видавленим лимонним соком і уварюємо отриману суміш на половину.
  3. У чаші борошно з’єднуємо з 3-4 ст. ложками негарячій бульйону і розтираємо до зникнення грудок.
  4. До уварену бульйону додаємо вершки, пасеровану кріп.
  5. Всю масу знову доводимо до кипіння і, постійно помішуючи, тонким струменем вводимо розведену муку.
  6. Даємо соусу прокипіти пару хвилин до його загустіння і знімаємо з плити. Тільки після цього укропную рибну приправу-соус солимо і перчимо.

Як бачите приправа для засолювання риби зовсім не складна для домашнього приготування. Використовуючи нашу добірку заправок і соусів-приправ, ви завжди будете мати на столі унікальні рибні делікатеси.

Смачного!