М’які вершкові крем-сири останнім часом стали користуватися підвищеним попитом, проте вибір такого продукту в магазинах досить мізерний. Саме тому досить актуальним залишається питання, як зробити своїми руками найсмачніший м’який сирний або твердий сир з сиру в домашніх умовах? Процедура це досить проста, і за лічені хвилини ми зможемо збагнути на сніданок дуже смачне, поживне, повноцінне білкове доповнення до бутерброду.
Сирні сири, приготовані самостійно з якісних компонентів є на 100% натуральним продуктом і головним збалансованим джерелом фосфору і кальцію, а також білків, жирів і вуглеводів. Такі сирні вироби виглядають практично, як свіжа сирна маса, але без характерної кислинки, і мають неперевершений вершковий трохи солонуватий смак.
Робити сирний сир в домашніх умовах слід традиційним способом, а саме шляхом створаживания молока за допомогою сиру з подальшим незначним виведенням з білкової маси сироватки, щоб сам виріб залишалося соковитим і еластичним. Готовий продукт – це скоріше щось середнє між сиром в його звичному вигляді та класичним сиром. Калорійність домашнього сирного сиру варіюється в межах від 400 до 80 ккал на 100 грам. Тут все залежить і від якості і жирності молока, і від сорту сиру, і від технології його приготування.
Так, наприклад, у плавленого сиру показники калорійності встановилися в межах 400-420 ккал, а у сирного сиру – всього 80 ккал на 100 грам, коли як розсільна бринза має в середньому від 150 до 115 ккал.
Домашній сир з сиру: рецепт на сковороді
Складові
- Сир – 800 г + –
- Молоко – 0,8 л + –
- Масло солодковершкове – 85 г + –
- Сіль – 1 ч.л. + –
- Сода харчова – 2/3 ч.л. + –
Приготування
Практично кожен рецепт, що оповідає про те, як в домашніх умовах приготувати сирний сир, передбачає термічну обробку молока і закваски на водяній бані в кастрюле.В нашому ж варіанті для варіння сиру будинку безпосередньо вже з готового домашнього сиру ми будемо використовувати сковороду. Пристойна площа поверхні цієї ємності дозволить нам розібратися з цією процедурою в рази швидше.
- Для початку нам необхідно підготувати основу майбутнього сиру, для чого в термостійкої поглибленої ємності змішуємо молоко з сиром і ставимо нагріватися, не забуваючи регулярно перемішувати масу, поки склад не розділиться на дві фракції: зернисту (творог) і жовтувато-прозорою рідиною (сироватку).
- Після цього знімаємо ємність з вогню і трохи охолодити.
- Потім відкидаємо сир на ситечко і даємо йому трохи стекти.
- Тепер ставимо на малий вогонь сковороду, перекладаємо в неї готовий свіжий сирок, додаємо вершкове масло, сіль, харчову соду і ретельно перемішуємо і плавимо сир.
- Весь час плавки масу необхідно акуратно перемішувати, що не зіскрібаючи дно, щоб трохи підгоріла маса не потрапила до складу підготовлюваного ласощі.
- Як тільки все сирні зерна розплавляться, переливаємо сирну масу в заздалегідь підготовлену і змащену маслом силіконову, скляну або керамічну форму і залишаємо застигати.
Після застигання сирок можна з легкістю витягти з форми і подавати до столу. Такий смачний і ситний, а головне корисний сніданок безумовно оцінять всі ваші домочадці.
Сирний пряний сир в мультиварці
Мультиварка – це просто незамінна помічниця для багатьох домогосподарок. Чого тільки не навчилися готувати в цих розумних каструлях наші милі дами.
Сьогодні ми хочемо запропонувати відмінний рецепт приготування в мультиварці самого смачного домашнього сиру з сиру. Запевняємо вас, що в домашніх умовах за наявності найпростіших продуктів виготовлення такого вершкового пишноти аля «маскарпоне» з обладнаний ароматом топленого молока буде під силу навіть початківцям кулінарам.
Складові
- Сир зерновий – ½ кг;
- Молоко топлене – ½ л;
- Масло вершкове 65 г;
- Яєчні свіжі жовтки – 2 шт .;
- Харчова сода – 5 г;
- Сіль -5 г;
- Зелень кропу – 1 пучок;
- Паприка в порошку – 1 ч.л .;
- Сушений лук і часник – 1 ч.л .;
Приготування
Для цього рецепта необхідно вибирати сир більш сухуватий. В даному випадку краще всього скористатися рецептами приготування домашнього сиру, які ви зможете знайти на нашому сайті:
- Сир з молока в домашніх умовах
- Як зробити сир в мультиварці
- Як зробити знежирений сир
- Як приготувати сир з кислого молока
- Як приготувати червоний сир будинку
Тільки в цьому випадку ви зможете самостійно регулювати рівень вологи в сирної маси. Потрібно лише дати годин 6 часу готовому продукту стекти і позбутися від зайвої сироватки, або вдатися до допомоги гніту на 2 години, ну або, в крайньому випадку, віджати власноруч сирок від надлишків рідини.
Підготувавши сир належним чином, ми можемо переходити до варіння основний сирної маси.
- Для цього в чашу мультиварки викладаємо сир, заливаємо молоко, виставляємо температуру на 100оС, а таймер на 10 хвилин і з періодичним помішуванням варимо склад до такого стану, при якому маса придбає консистенцію тягучу, гумову. Саме для цього нам і потрібен сухий сир, адже тільки такий продукт здатний дати потрібний результат плавки.
- Відразу після доведення сиру до потрібної кондиції, відкидаємо його на друшляк і даємо сироватці стекти максимально.
- Після цього вводимо в сирну масу зелень, масло, жовтки, сіль, паприку, сухі овочі та соду, все перемішуємо виделкою, АЛЕ НЕ міксером!
- Після цього включаємо мультиварку на 10 хвилин і при температурному режимі 80оС і регулярному перемішуванні варимо сир до готовності, тобто до максимально еластичного однорідного стану.
- Далі готовий сир, щільно утрамбовувавши, викладаємо в промаслений форму і залишаємо остуджувати і застигати на півдня.
В результаті у нас вийшов дуже смачний напівтвердий пряний сир. В принципі, тут можна міняти ароматичні компоненти з особистих смакових пристрастей, але навіть в класичному вигляді це частування стане головним блюдом в вашому домі.
Домашній твердий сир з сиру і молока
У магазині асортимент твердих сирів неймовірно великий, проте жоден заводський продукт ніколи не зможе досягти смакових «висот» домашнього твердого сиру з сиру.
Однак багато господинь, помилково вважаючи, що такі ласощі готувати можна лише після довгих років навчання, як на кухаря, так і на справжнього сировара, що не беруться варити такі сири своїми руками. А даремно! Наш покроковий рецепт готовий розвінчати всі міфи про труднощі цього заняття.
Крім того ми пропонуємо дієтичний варіант цього виробу, що вельми актуально напередодні літнього сезону.
Складові
- Молоко маложирное (2,5%) – 0,5 л;
- Сирок 5% – 2-3 пачки;
- Солодковершкове масло – 55 г;
- Сода харчова – ½ ч.л .;
- Свіже куряче яйце – 2 шт .;
- Сіль за смаком;
Приготування твердого сиру будинку
- Молоко і сир змішуємо в загальній каструлі, солимо і варимо після закипання 15 хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою.
- У процесі варіння можна помітити, як маса розпадається на дві різні фракції – сирну і сироваткову, тоді основу сиру можна вважати готовою і після незначного охолодження відкидаємо її на друшляк, щоб стекла зайва вода.
- Поки сир стікає, ми в чисту каструлю закидаємо масло, розтоплюємо його і змішуємо з яйцями і содою, і потім відразу ж перекладаємо до них сирну масу і варимо ще весь склад 5 хвилин на малому вогні.
Коли маса стане однорідною і досить густий, перекладаємо її в форму і гарненько ущільнюємо, щоб сир вийшов гладким і щільним. Після охолодження сир витягаємо з форми і, закутавши вакуумної плівкою, зберігаємо в холодильнику.
Такий сир з сиру, приготований в домашніх умовах, затьмарить своїм неймовірним смаком будь-які численні сорти сирів з магазину. Спробуйте, і ви не залишитесь байдужими.